Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Αναμενόμενη η Αχαριστία

Θα σας παρακαλούσα να μη θεωρήσετε πως είμαι κυνικός. Όμως είμαι ψυχολογικά προετοιμασμένος να αναμένω την αχαριστία.

Και εννοώ το εξής.

Στο κλασικό έργο θετικής σκέψης του Νόρμαν Βίνσεντ Πιλ, Η Δύναμη της Θετικής Σκέψεως, ο αδιάκοπα αισιόδοξος υπουργός μάς ενθαρρύνει να «αναμένουμε την αχαριστία».

Θεωρώ πως αυτό που θέλει να πει είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα εκτιμήσουν ποτέ πραγματικά την καλοσύνη και την ευγένειά σας. Αυτή είναι απλά η ανθρώπινη φύση (σε αυτό το στάδιο της εξέλιξης του είδους μας). Οπότε, γιατί να χάσετε την ηρεμία σας και την πολύτιμη ενέργειά σας ελπίζοντας για το αντίθετο;

Θα το θέσω διαφορετικά: αποφύγετε να γίνετε συλλέκτες αδικιών. Αυτή η αντιμετώπιση του κόσμου απλώς σας καταβάλλει και ρίχνει το ηθικό σας.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπων επικεντρώνονται σε αυτό που δεν απέκτησαν και όχι σε όλα όσα τους προσφέρατε και θυμούνται τι δεν κάνατε για εκείνους και όχι τον πλούτο της γενναιοδωρίας που τους επιδείξατε.

Και θυμηθείτε ότι αν κάποιος δεν είναι ικανός να εκτιμά ή στερείται καλών τρόπων, ευγένειας και συμπόνιας ή δεν διακρίνεται για το αίσθημα δικαίου του, αυτό δεν έχει πραγματικά καμία σχέση με εσάς, αλλά αφορά αποκλειστικά αυτόν. Οι άνθρωποι μεταχειρίζονται τους άλλους ανθρώπους με τον τρόπο που φέρονται στον εαυτό τους. Οπότε, γιατί να το πάρετε προσωπικά;

Απλώς παραμείνετε πιστοί στα ηθικά σας ένστικτα. Επιδείξτε τις αρετές της θετικότητας, της ειλικρίνειας, της καλής θέλησης, της αριστείας, της ταπεινότητας, της συγχώρεσης και του σεβασμού προς όλους, με σαφή κατανόηση του ότι πολύ λίγοι αναγνωρίζουν πραγματικά την ακεραιότητα και τον αδάμαστο χαρακτήρα σας.

Σε κάθε περίπτωση, κάντε το καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου