Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Τον νου σας στη γνώση

Αποτέλεσμα εικόνας για ερεβοκτονοσ επιλογέσΕίναι τόσο φθηνό να αποκτήσει κάποιος γνώση. Υπάρχουν οι γραφές, υπάρχουν οι βιβλιοθήκες, υπάρχουν τα πανεπιστήμια· είναι τόσο εύκολο να αποκτήσει κάποιος γνώση, Και μόλις αποκτήσετε γνώση, βρίσκεστε σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, επειδή το εγώ θα ήθελε να πιστεύει ότι η γνώση αυτή είναι δική σας – και ότι δεν πρόκειται απλώς για γνώση, αλλά για σοφία. Το εγώ θα ήθελε να μετατρέψει τη γνώση σε σοφία. Θα αρχίσετε να πιστεύετε ότι γνωρίζετε.

Δεν γνωρίζετε τίποτα. Γνωρίζετε μόνο τα βιβλία και αυτά που γράφουν. Ίσως τα βιβλία αυτά να τα έχουν γράψει άνθρωποι ακριβώς σαν εσάς. Το ενενήντα εννέα τοις εκατό των βιβλίων γράφονται από άλλους ανθρώπους των βιβλίων. Στην πραγματικότητα, αν διαβάσετε δέκα βιβλία, το μυαλό σας θα γεμίσει τόσο πολύ με σκουπίδια που θα θελήσετε να τα αφήσετε να ξεχυθούν στο ενδέκατο βιβλίο. Τι άλλο μπορείτε να τα κάνετε; Πρέπει να απαλλαγείτε από το βάρος τους.

Υπήρξα καθηγητής και έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες καθηγητές. Οι καθηγητές είναι η πιο υπεροπτική φυλή στον κόσμο. Ο καθηγητής θεωρεί ότι ανήκει σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος, επειδή γνωρίζει. Και τι γνωρίζει; Μόνο λέξεις, και οι λέξεις δεν είναι εμπειρία. Μπορείτε να επαναλάβετε τη λέξη έρωτας ξανά και ξανά, εκατομμύρια φορές ακόμα και τότε δεν θα σας προσφέρει τη γεύση του έρωτα. Μα αν διαβάσετε βιβλία για τον έρωτα –και υπάρχουν χιλιάδες βιβλία για τον έρωτα, μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές, διηγήματα, πραγματείες, διατριβές-, θα μάθετε τελικά τόσο πολλά για τον έρωτα ώστε ίσως λησμονήσετε τελείως το ότι δεν ερωτευτήκατε ποτέ, ότι δεν έχετε ιδέα τι πάει να πει έρωτας.

Άρα, το τρίτο είναι να έχετε τον νου σας στη γνώση, να είστε σε τέτοια εγρήγορση έτσι ώστε, όποτε θέλετε, να μπορείτε να παραμερίζετε τη γνώση και να μην της επιτρέπετε να εμποδίζει τη ματιά σας. Να μην μπαίνει ανάμεσα σε εσάς και στην πραγματικότητα. Πρέπει να προσεγγίζετε την πραγματικότητα εντελώς γυμνή. Ωστόσο, αν υπάρχουν τόσο πολλά βιβλία ανάμεσα σε εσάς και σε αυτήν, τότε αυτό που θα δείτε δεν θα είναι η πραγματική εικόνα. Θα είναι μια εικόνα διαστρεβλωμένη με τόσους τρόπους από τα βιβλία σας ώστε, μέχρι να φτάσει σε εσάς, ίσως να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου