Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Ανακαλύφθηκε νέα κατηγορία ραδιοαστρονομικών αντικειμένων: περίεργες κυκλικές ραδιο-πηγές (ORC)

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια απροσδόκητη νέα κατηγορία ραδιο-αστρονομικών αντικειμένων, που αποτελείται από έναν κυκλικό δίσκο, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις φωτίζει τα άκρα και μερικές φορές περιέχει έναν γαλαξία στο κέντρο του. Με την ονομασία «Odd Radio Circles», αυτά τα αντικείμενα δεν φαίνεται να αντιστοιχούν σε κανέναν γνωστό τύπο αστρονομικού αντικειμένου.

Τα κυκλικά χαρακτηριστικά είναι γνωστά στις ραδιο-αστρονομικές εικόνες και συνήθως αντιπροσωπεύουν ένα σφαιρικό αντικείμενο, όπως ένα υπόλειμμα σουπερνόβα, ένα πλανητικό νεφέλωμα, ένα κέλυφος γύρω από ένα αστέρι ή ένα πρόσωπο με δίσκο όπως ένας πρωτοπλανητικός δίσκος ή ένας σχηματισμός αστεριών γαλαξίας. Μπορεί επίσης να προκύψουν από απεικονιστικά αντικείμενα γύρω από φωτεινά αστρονομικά αντικείμενα.

Αστρονόμοι στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ αναφέρουν την ανακάλυψη μιας κατηγορίας κυκλικού χαρακτηριστικού σε ραδιοαστρονομικές εικόνες, που δεν φαίνεται να αντιστοιχούν σε κανέναν από αυτούς τους γνωστούς τύπους αντικειμένων ή αντικειμένων, αλλά φαίνεται να είναι μια νέα κατηγορία αστρονομικών αντικείμενο. Γι αυτό ονόμασαν αυτά τα αντικείμενα Odd Radio Circles (ORC).

Οι ερευνητές εντόπισαν τρία ORC – που ονομάστηκαν ORCs 1, 2 και 3 – σε εικόνες από την πιλοτική έρευνα του εξελικτικού χάρτη του σύμπαντος , η οποία είναι μια συνεχής έρευνα με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP).

Μια άλλη ραδιοφωνική πηγή, που ονομάζεται ORC 4, ανακαλύφθηκε σε αρχειακές παρατηρήσεις του γαλαξιακού σμήνους Abell 2142 που ελήφθη με το Τηλεσκόπιο Giant MetreWave (GMRT) στην Ινδία.

Και τα τέσσερα ORC είναι παρόμοια στην εμφάνιση μιας ισχυρής κυκλικής συμμετρίας και κανένα από αυτά δεν έχει προφανή αντίστοιχα σε μήκη κύματος οπτικών, υπέρυθρων και ακτίνων Χ.

Διαφέρουν στο ότι δύο από αυτά έχουν έναν κεντρικό γαλαξία, ενώ δύο όχι, και τρεις από αυτά (ORCs 1, 2 και 4) αποτελούνται από έναν μερικώς πλήρη δακτύλιο, ενώ ένας (ORC 3) φαίνεται να είναι ένας ομοιόμορφος δίσκος. Υπάρχει επίσης το αινιγματικό γεγονός ότι δύο από αυτούς είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα δύο ORC έχουν μια κοινή αιτία.

Εάν ο κεντρικός γαλαξίας στο ORC 4 σχετίζεται με τον δακτύλιο, τότε ο δακτύλιος απέχει 4,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός και έχει μέγεθος 1,1 έως 0,9 εκατομμύρια έτη φωτός.

Είναι πιθανό τα ORC να αντιπροσωπεύουν μια νέα κατηγορία ενός γνωστού φαινομένου, όπως οι πίδακες ενός ραδιο γαλαξία ή ένα πλανητικό νεφέλωμα, ή έναν περιστασιακό σχηματισμό όπως ένας πρωτοπλανητικός δίσκος ή ένας γαλαξίας που σχηματίζει αστέρια. Εναλλακτικά, μπορεί να αντιπροσωπεύουν κάποια απομεινάρια μιας προηγούμενης εκροής από έναν ραδιογαλαξία.

Τείχος του Νοτίου Πόλου

Επίσης, έγινε και μία δεύτερη ανακάλυψη. Σε σχετική δημοσίευση για μία νέα κοσμική δομή, ένας νέος τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος αποκάλυψε κοντά στο νοτιότερο μέρος του γήινου ουρανού μια από τις μεγαλύτερες κοσμικές δομές που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα αδιανόητα μεγάλο «Τείχος» που εκτείνεται σε απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός (ένα έτος φωτός είναι περίπου εννέα τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες.

Το λεγόμενο «Τείχος του Νοτίου Πόλου», όπως ονομάστηκε, είχε παραμείνει αόρατο έως σήμερα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κρύβεται από τον φωτεινό γαλαξία μας.

Το νέο «Τείχος» ανταγωνίζεται σε μέγεθος το «Μεγάλο Τείχος Σλόαν», την έκτη μεγαλύτερη γνωστή κοσμική δομή.

Το ρεκόρ μεγέθους κατέχει το «Μεγάλο Βόρειο Τείχος Ηρακλή-Στέμματος» που απλώνεται σε έκταση περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός ή το ένα δέκατο του ορατού σύμπαντος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ακόμη δεν είναι βέβαιοι πού αρχίζει και πού τελειώνει το νέο «Τείχος», κάτι για το οποίο θα έχουν καλύτερη εικόνα μόνο όταν χαρτογραφήσουν το σύμπαν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου