Είναι πραγματικά απαραίτητη; Είναι ένα ερώτημα που θέτουν πολλοί άνθρωποι.
Ας το δούμε εν συντομία καθώς το τελικό συμπέρασμα ανήκει σε εσάς.
Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να υπάρχει θρησκεία για να πιστέψετε σε κάτι. Απλώς αν είστε μέλος μιάς θρησκευτικής ομάδας σημαίνει πως αποδέχεστε -με έναν τρόπο- τις απόψεις τους η μερικές από αυτές...
Ας δούμε όμως πρώτα πως θα ήταν η ανθρωπότητα χωρίς την επιστήμη καί την φιλοσοφία καθώς η σύγκριση έτσι μπορεί να γίνει -υπάρχει κάτι άλλο;
Θα πεθαίναμε στα 40 μας θα χάναμε τα δόντια μας στα 30 και θα είμασταν στα 35 παππούδες. Ένα 99% της ανθρωπότητας θα είχε περάσει ολόκληρη τη ζωή του στη γεωργία, γιά την επιβίωση μέσω της χειρωνακτικής εργασίας όπως κάναμε για χιλιάδες χρόνια. Χωρίς την επιστήμη μακροπρόθεσμα η ανθρωπότητα θα εξαφανισθεί στην πρώτη πλανητική καταστροφή πού θα βρεί στον δρόμο της.
Εάν στηριζόμαστε στη θρησκεία αντί της επιστήμης -για τη ζωή -δεν θα είχαμε ούτε ηλεκτρική ενέργεια πόσο μάλλον φάρμακα. Δεν θα υπήρχαν εργαλεία δεν υπήρχαν φώτα. Η ζωή χωρίς την επιστήμη θα ήταν φευγαλέα.
Ίσως τότε θα θέλατε να καλέσετε κάποιους φίλους σας για δείπνο μέχρι θανάτου και να τους σύρετε σε μια σπηλιά...
Χωρίς την επιστήμη είμαστε απλά ζώα. Η επιστήμη καί η φιλοσοφία ήταν καί είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Είναι οι 4 γωνίες οι τοίχοι και η οροφή ενός οικοδομήματος καί είναι αυτό που ονομάζουμε πολιτισμό.
Αλλά ας αφήσουμε -προς το παρόν τι είναι η επιστήμη καθώς οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς επιστήμη-καί ας έρθουμε το ερώτημα.
Αρχικά η "θρησκεία" δημιουργήθηκε γιά να απαντήσει στα ζητήματα της υπαρξεώς μας. Ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες της δεν περιλάμβαναν την έννοια του ΄'θεού'' η των ''θεών''. Ερωτήματα όπως ''Γιατί είμαστε εδώ πως φτάσαμε ως εδώ κάποιος μας έβαλε εδώ; Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον...Υπάρχει κάτι άλλο μετά από εδώ;''... και λοιπά.
Αυτά τα ερωτήματα όμως είχαν τεθεί ήδη στην φιλοσοφία όπου εκεί υπήρχαν καί υπάρχουν απαντήσεις γιά το μεταφυσικό. Το πλήθος όμως ακολούθησε την θρησκεία καί όχι την φιλοσοφία. Η απάντηση είναι η προφανής. Δυσνόητα κείμενα γιά μερικούς αρκετούς όπου θέτονται ερωτήματα αντίθετα με την θρησκεία όπου είναι μιά ομάδα χειραγωγήσιμων ανθρώπων με ''απόψεις'' πού θέτουν τέτοιες ερωτήσεις καί θεωρούν πως κατέχουν την ''απόλυτη'' αλήθεια...
Αυτή η ''απόλυτη'' αλήθεια λειτουργεί παρόμοια με τον ισχυρισμό πως η Γη είναι ''επίπεδη''. Η διαφορά μεταξύ φιλοσοφίας καί θρησκείας είναι πως η δεύτερη έχει σκοπό να κερδίζει οπαδούς καί έτσι μπορεί να γίνει οργανωμένη.
Η φιλοσοφία δεν έχει τέτοιες απαιτήσεις. Οι περισσότεροι πολιτισμοί σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας ''αποφάσισαν'' ότι υπάρχει πιθανόν ένα είδος ''Δημιουργού'' προφανώς όμως δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτήν την εικασία επειδή έτσι απλώς το αποφάσισαν...
Έτσι η απάντηση στό ερώτημα ''πως θα ήταν η ανθρωπότητα χωρίς θρησκεία;'' δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα αφού αν όλες οι θρησκείες καταργηθούν σήμερα την επόμενη θα δημιουργηθούν καί πάλι. Η θρησκεία εικάζει πράγματα που δεν υπάρχουν. Ισχυρίζεται πράγματα που δεν μπορούν να αποδειχτούν ''βλέπει'' πράγματα που δεν υπάρχουν αναφέρει ψευδείς δηλώσεις επειδή δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια φαίνεται να είναι αλαζονική υποθέτει πώς οι άνθρωποι είναι το κέντρο του σύμπαντος χωρίς να σκεφτεί ότι το σύμπαν είναι τεράστιο καί ότι αυτό... ελέγχεται από έναν γενειοφόρο άντρα στον ''ουρανό'' -τι είναι αυτό;- είναι δογματική χωρίς αποδεικτικά στοιχεία καί έχει μια εγωιστική άποψη γιά τον κόσμο μας με δυό λόγια σας διδάσκει πώς να λέτε ψέματα.
Αμφιβάλετε; Ξαναδείτε την θρησκεία από την αρχή. Η φύση του σύμπαντος είναι η αλήθεια. Τα ψέματα είναι ακριβώς το αντίθετο της αλήθειας. Χωρίς την επιστήμη η σύγχρονη θρησκεία δεν θα υπήρχε αλλά χωρίς την θρησκεία η επιστήμη θα εξακολουθούσε και θα εξακολουθεί να υπάρχει. Ο λόγος είναι προφανής και περιγράφεται πιό πάνω με λίγες λέξεις.
Η επιστήμη είναι μια αναγκαιότητα. Η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν το κλειδί για την επιβίωσή μας ως είδος. Η θρησκεία είναι μια πολυτέλεια διαθέσιμη σε όσους δεν θα είχαν ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ χωρίς την τεχνολογία.
Μιά θρησκεία όντως μπορεί να παρέχει κάποια πράγματα στην κοινωνίας μας. Δεν διαφωνώ... Δυστυχώς όμως η ανορθολογική πίστη της σε υπερφυσικά όντα και γεγονότα είναι το δόλωμα των περισσότερων θρησκειών οπότε κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Θυμηθείτε πως η ιστορία του κόσμου μας ορίζεται από θρησκευτικές συγκρούσεις.
Ο τερματισμός της πίστης σε υπερφυσικούς θεούς της πέτρινης εποχής - ή καί πιο πρόσφατους αν θέλετε -δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τερματίζεται μιά «θρησκεία» ως ανθρώπινη πρακτική. Μπορεί απλώς να βασίζεται στον ανθρωπισμό αντί στον δογματισμό. Υπάρχουν θρησκείες πού έχουν εξαλείψει τις απαιτήσεις του δόγματος τους και διατήρησαν το καλό με την ανθρωπιστική έννοια.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη στην μέση και δεν προβλέπεται να αλλάξει καθόλου σύντομα κατά την γνώμη μου. Αποθαρρύνουν την αλλαγή την καινοτομία και την αληθινή δημιουργικότητα. Στον σημερινό συνδεδεμένο κόσμο μας -πού γίνεται όλο και πιο ενημερωμένος- μπορεί κανείς να δει πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι η θρησκεία δρα ως διαχωριστική δύναμη και παρεμποδίζει την πρόοδο. Αν εξακολουθήσει αυτήν την τακτική δεν έχει κάποιο λογο ύπαρξης. Διότι η θρησκεία που χρησιμοποιεί τον έλεγχο του νού χρησιμοποιώντας την δεισιδαιμονία τον φόβο και την αμφιβολία ποτέ δεν μπορεί είναι μια αληθινή θρησκεία.
Δεν θα βρείτε το ίδιο σκεπτικό στην Φιλοσοφία παρά τις όποιες ατέλειές της. Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι η θρησκεία είναι το θεμέλιο του νόμου αλλά αυτό ασφαλώς δεν ισχύει σήμερα. Οι άνθρωποι χρειάζονται δομή και θεσμούς για να εξυπηρετήσουν δεοντολογικές ανάγκες και ευημερία και αυτός είναι ο ρόλος που εξυπηρετούσε παραδοσιακά η θρησκεία αλλά αλλά θέτει πίστη και αυταρχισμό πριν από τη λογική την ατομική ευθύνη καί κυριαρχία. Αυτό είναι επικίνδυνο.
Το ερώτημα λοιπόν μπορεί να έχει μια απάντηση. Αν σκεφτούμε -τι θα συμβεί αν ξαφνικά το επόμενο δευτερόλεπτο πάψει να υπάρχει η επιστήμη και η φιλοσοφία καί την επιστροφή του ανθρώπου στη πέτρινη εποχή -ξεκινώντας από την αρχή καί πάλι με μια θρησκεία μπορεί κανείς να καταλάβει όλα τα επακόλουθα.....Ο εκσυγχρονισμός της εκκλησίας είναι απαραίτητος καθώς έχει ήδη χάσει τον πραγματικό της ρόλο καί λόγο σταματά να είναι αυτό που πρέπει να είναι και παύει να υπάρχει ως τέτοια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου