Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Ένα άλλο σύμπαν υπήρχε πριν από το δικό μας – και η ενέργεια του βγαίνει έξω από τις μαύρες τρύπες

Ένα άλλο σύμπαν υπήρχε πριν από το δικό μας – και η ενέργεια του βγαίνει έξω από τις μαύρες τρύπες ισχυρίζεται ο φυσικός που βραβεύτηκε με Νόμπελ Roger Penrose, όπως επίσης ότι μετά από το δικό μας θα υπάρξει ένα άλλο σύμπαν. Υπήρχε δηλαδή ένα παλαιότερο σύμπαν πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη και στοιχεία για την ύπαρξή του εξακολουθούν να παρατηρούνται σε μαύρες τρύπες.

Υπήρχε ένα σύμπαν πριν από το δικό μας λέει ο Penrose

Ο Sir Roger Penrose υποστηρίζει ότι η ύπαρξη ανεξήγητων σημείων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ουρανό – γνωστά ως «σημεία Hawking» – είναι απομεινάρια ενός προηγούμενου σύμπαντος.

Είναι μέρος της θεωρίας «σύμφωνης κυκλικής κοσμολογίας» του σύμπαντος, που προτείνει ότι αυτά τα σημεία είναι η τελική απομάκρυνση ενέργειας που ονομάζεται «ακτινοβολία Hawking», μεταφερόμενη μέσω των μαύρων οπών από το παλαιότερο σύμπαν.

Ως γνωστόν οι μαύρες τρύπες είναι μια περιοχή του χώρου όπου η ύλη έχει καταρρεύσει από μόνη της και έχει τόσο μεγάλη βαρυτική δύναμη που ούτε καν το φως μπορεί να διαφύγει.

Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να συμβαίνει και στο κέντρο του Γαλαξία μας. Οι Reinhard Genzel και Andrea Ghez, που μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ με τον Sir Roger, προσέφεραν τις πιο συναρπαστικές αποδείξεις για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία.

Υπάρχει μία πιθανότητα ότι το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εξάτμιση μιας μαύρης τρύπας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από την ηλικία του σημερινού μας σύμπαντος, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να ανιχνευθεί.

«Ισχυρίζομαι ότι υπάρχει παρατήρηση της ακτινοβολίας Hawking. Το Big Bang δεν ήταν η αρχή. Υπήρχε κάτι πριν από το Big Bang και ότι κάτι θα έχουμε στο μέλλον μας », ισχυρίζεται ο Sir Roger Penrose.

«Έχουμε ένα σύμπαν που επεκτείνεται συνεχώς, και όλη η μάζα αποσυντίθεται, και σε αυτήν την τρελή θεωρία μου, σε αυτό το μακρινό μέλλον γίνεται το Big Bang μιας άλλης Εποχής.

«Έτσι, και το δικό μας Big Bang ξεκίνησε με κάτι που ήταν το μακρινό μέλλον μιας προηγούμενης Εποχής και θα υπήρχαν παρόμοιες μαύρες τρύπες που εξατμίστηκαν, μέσω της διαδικασίας εξάτμισης Hawking, και βεβαίως θα παρήγαγαν αυτά τα σημεία στον ουρανό, που ονομάζω Hawking Points.

«Τα βλέπουμε. Αυτά τα σημεία είναι περίπου οκταπλάσια της διαμέτρου της Σελήνης και είναι ελαφρώς θερμαινόμενες περιοχές. Υπάρχουν αρκετά καλά στοιχεία για τουλάχιστον έξι από αυτά τα σημεία. “

Ωστόσο, πολλοί φυσικοί έχουν επικρίνει την ιδέα και η ύπαρξη της μορφής της ακτινοβολίας από αυτές τις μαύρες τρύπες δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, εάν ένα απείρως μεγάλο σύμπαν στη μία παρουσία του πρέπει να γίνει ένα απείρως μικρό σύμπαν στην επόμενη Εποχή, θα απαιτούσε όλα τα σωματίδια να χάσουν τη μάζα τους καθώς το σύμπαν γερνάει, μια έννοια που αντιμετωπίστηκε επίσης με σκεπτικισμό.

Σύμφωνα με την τυπική κοσμολογία, το σύμπαν υποβλήθηκε σε μια σύντομη διαστολή ή «πληθωρισμό» μετά το Big Bang, που θα είχε απομακρύνει τις όποιες ανωμαλίες στη δομή του σύμπαντος.

Σε απάντηση αυτού, ο Sir Roger λέει ότι οι μαύρες τρύπες απορρίφθηκαν επίσης ότι υπάρχουν στα μαθηματικά, έως ότου αποδείχθηκε η ύπαρξή τους.

“Οι άνθρωποι ήταν πολύ δύσπιστοι εκείνη την εποχή, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να γίνουν δεκτές οι μαύρες τρύπες … νομίζω ότι η σημασία τους εκτιμάται μόνο εν μέρει”, δήλωσε.

Ένα άρθρο του Forbes, το οποίο αμφισβητεί τη θεωρία του Penrose, λέει ότι δεν υπάρχει καμιά ηχώ αυτών των προηγούμενων Αιώνων στο σύμπαν μας. «Δεν υπάρχουν ίχνη στο Σύμπαν μας. κανένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. κανένας ομόκεντρος κύκλος ακανόνιστων διακυμάνσεων. κανένα σημείο Hawking. Όταν κάποιος αναλύει τα δεδομένα σωστά, είναι εξαιρετικά σαφές ότι ο πληθωρισμός είναι συνεπής με τα δεδομένα και το μοντέλο της σύμφωνης κυκλικής κοσμολογίας (CCC) δεν είναι καθαρό».

Η μεγαλύτερη προγνωστική διαφορά είναι ότι το μοντέλο CCC του Πενρόουζ απαιτεί σχεδόν ένα αποτύπωμα του «Σύμπαντος πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη» να εμφανιστεί τόσο στη δομή μεγάλης κλίμακας του Σύμπαντος όσο και στο κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός απαιτεί ότι όταν τελείωσε ο πληθωρισμός και αναδύθηκε το καυτό Big Bang πρέπει να μην μπορεί να αλληλεπιδράσει με οποιαδήποτε προηγούμενη, τρέχουσα ή μελλοντική περιοχή. Το Σύμπαν μας υπάρχει με ιδιότητες που είναι ανεξάρτητες από κάθε άλλη. Οι παρατηρήσεις – πρώτα από το COBE και το WMAP, και πιο πρόσφατα, από το Planck – θέτουν οριστικά τεράστιους περιορισμούς (στα όρια των δεδομένων που υπάρχουν) σε τέτοιες δομές. Δεν υπάρχουν μπαλώματα στο Σύμπαν μας, δεν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα, δεν υπάρχουν ομόκεντροι κύκλοι ακανόνιστων διακυμάνσεων., δεν υπάρχουν σημεία Hawking. Όταν κάποιος αναλύει σωστά τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά σαφές ότι ο πληθωρισμός είναι συνεπής με τα δεδομένα και η θεωρία της κυκλικής κοσμολογίας CCC είναι εντελώς σκοτεινή.

Παρόλο που ο Penrose δεν είναι μόνος του στους ισχυρισμούς του, τα δεδομένα αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που υποστηρίζει. Οι προβλέψεις που έκανε διαψεύδονται από τα δεδομένα και οι ισχυρισμοί του ότι βλέπουμε αυτά τα σημάδια δεν είναι σωστοί αν κάποιος αναλύσει τα δεδομένα με επιστημονικό τρόπο και όχι αυθαίρετο τρόπο. Εκατοντάδες επιστήμονες το έχουν επισημάνει στον Πενρόουζ – επανειλημμένα και με συνέπεια σε μια περίοδο άνω των 10 ετών – αλλά συνεχίζει να αγνοεί και επαναλαμβάνει τις διαφωνίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου