Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Μην ζητάς τη δικαίωση… μόνο να είσαι δίκαιος με τον εαυτό σου

Πολλές φορές αναζητάς μέσα απο τους κόπους σου τη δικαίωση, αυτή που θα καταλαγιάσει μέσα σου τα πράγματα, αυτή που θα γίνει η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα που θα σε επιβεβαιώσει. Είναι η προσωπική ανάγκη κάθε ανθρώπου που έχει μάθει να περιμένει, να αγαπά και να αγωνίζεται για τις αξίες του.

Η δικαίωση πολλές φορές αργεί και τότε σε θυμώνει, σε πονά και άλλες φορές έρχεται συχνά σε μικρές δόσεις, αλλά δεν τις βλέπεις κάθε φορά και τις προσπερνάς, ενώ εσυ ο ίδιος τις έχεις κερδίσει. Υπάρχουν και οι φορές που έρχεται μια δικαίωση ολόκληρη, σαν αλήθεια, σαν φως, σαν να έχεις φτάσει στον προορισμό σου. Η δικαίωση έρχεται πάντα στο τέλος!

Όταν έρχεται η δικαίωση, συνήθως, είναι η στιγμή που δεν την χρειάζεσαι πια! Ήταν τέτοιος ο δρόμος, κουραστικός, δύσκολος, σκόνταψες, σηκώθηκες. Είδες όμως και πόσα πράγματα, τα ξεχώρισες, έμαθες τον εαυτό σου και κυρίως είδες πως δεν είσαι μόνος σου. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως η δικαίωση είναι αυτό που εσύ ο ίδιος άξιζες και κέρδισες τελικά.

Η διαδρομή όμως συνεχίζεται! Δεν περιμένεις πια δικαίωση, την έχεις κερδίσει, την κράτησες, τη πανηγύρισες, την άφησες μετά, τη ξέχασες κάποιες φορές και συνέχισες το δρόμο σου. Τώρα προχωράς χωρίς να περιμένεις τη δικαίωση και ο δρόμος μερικές φορές μοιάζει πάλι δύσκολος, ενώ εσύ έχεις ήδη δικαιωθεί. Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει κάτι πολύ παραπάνω που χρειάζεται απο τη δικαίωση, κάτι πιο δύσκολο γιατί πρέπει να το κερδίσεις από τον ίδιο σου τον εαυτό. Να μάθεις να είσαι δίκαιος με τον εαυτό σου! Είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχεις να δώσεις, για να έχεις σε όλη τη διαδρομή της ζωής σου, σε κάθε δρόμο, σε κάθε δυσκολία… τον καλύτερο συνοδοιπόρο… τον εαυτό σου.

Να είσαι δίκαιος με τον ευατό σου σημαίνει τον βλέπω, τον παρατηρώ, του δίνω χρόνο όταν χρειάζεται, τον αφήνω να κάνει λάθη για να πάει παρακάτω. Είσαι δίκαιος, όταν του επιτρέπεις να μην έχει τον έλεγχο σε όλα, γιατί δε γίνεται πάντα να τον έχει. Δίκαιος είσαι, όταν βάζεις τα όρια στους άλλους, σε όλα αυτά που εσένα πονούν.

Δίκαιος είσαι, όταν τον επιβραβεύεις και περηφανεύσαι για όλα όσα έχεις καταφέρει. Δίκαιος είσαι όταν υποστηρίζεις τον εαυτό σου, όταν το αξίζει και όταν του δίνεις ευκαιρίες, ακόμη όταν έχει κάνει λάθη. Όταν όλα όσα σε πονούν δεν τα κρατάς μέσα σου αλλά με θάρρος τα εκφράζεις και δεν αφήνεις τις πληγές και το θυμό να σου ορίζουν τη διαδρομή σου. Να είσαι δίκαιος με τον εαυτό σου σημαίνει να μη ξεχνάς όλα όσα έχεις κατακτήσει και να συνεχίζεις να ονειρεύεσαι.

Όταν αθωώσουμε τελικά τους εαυτούς μας, τότε γινόμαστε δίκαιοι με τους εαυτούς μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου