Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Αντιμετωπίζοντας απογοητευτικές σχέσεις: Αλλάξτε τις προσδοκίες σας

«Αν δεν μπορείς να αλλάξεις τις συνθήκες, άλλαξε την οπτική σου»: ένα ρητό που έχουμε ακούσει σε διάφορες παραλλαγές, αρκετά παλιό, αλλά πάντα επίκαιρο και σχετικό, όπως και με αυτό το άρθρο. Ασχέτως του πόσο νιώθετε ότι έχετε έλεγχο της ζωής σας, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ανά πάση στιγμή και αν μάλιστα είστε σε σχέση, οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν τόσο γρήγορα, που να μην το αντιληφθείτε καν.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις δικές μας σκέψεις, συναισθήματα και πεποιθήσεις, ακόμα κι αν είμαστε με κάποιον άνθρωπο σε σχέση για πολλά, πολλά χρόνια· παραμένουμε διαφορετικοί. Στις υγιείς σχέσεις, ο αμοιβαίος σεβασμός είναι απαραίτητος και αυτός ο σεβασμός πρέπει να μπορεί να υπάρχει και να επιβιώνει, ακόμα και όταν οι προοπτικές ή οι πεποιθήσεις διαφέρουν κατά πολύ. Αν βρεθείτε σε μια σχέση, στην οποία δεν υφίσταται αμοιβαίος σεβασμός, είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι θα υπάρξει και αμοιβαία- αυθεντική αγάπη.

Γι’ άλλη μια φορά, αν δεν περιμένετε ο/η σύντροφός σας να σας συμπεριφερθεί με τον ίδιο σεβασμό που εσείς του/της δείχνετε, η απομάκρυνσή σας από αυτή θα σας ωφελήσει σίγουρα περισσότερο, από το να αλλάξετε τις προσδοκίες σας πέρα από τα όρια της λογικής. Το να εξαναγκάσουμε κάποιον να αλλάξει χωρίς τη θέλησή του είναι πραγματικά άτοπο και αδύνατο και ακόμα και το να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε γενικά κάποιον αποδεικνύεται συχνά αρνητικό για όσους εμπλέκονται στη διαδικασία (τουλάχιστον όσον αφορά στις σχέσεις). Συνεπώς, το κλειδί είναι να καταλάβετε πραγματικά πότε αξίζει να μεταβάλλετε τις προσδοκίες σας και πότε δεν αξίζει.

1. Να έχετε πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας

Χρειάζεται να αποδεχτείτε την πραγματικότητα· του πώς σκέφτεται, μιλά και πράττει ο/η σύντροφός σας. Αναλογιστείτε το πότε νιώθετε ευτυχισμένοι και ήρεμοι σε μια σχέση με ένα άλλο άτομο και αποφασίστε να προχωρήσετε σε κάτι άλλο ή να προσαρμόσετε αυτό που ήδη έχετε ανάλογα.

2. Ποτέ μη χειραγωγείτε

Η βαθιά σας επιθυμία για αποδοχή και επιβεβαίωση μπορεί να σας βάλει σε πειρασμό να συμπεριφερθείτε χειριστικά. Είναι σημαντικό όμως να αποτινάξετε αυτή τη σκέψη από πάνω σας. Μια τέτοια συμπεριφορά στο τέλος συνήθως μας αφήνει να νιώθουμε άδειοι και ψεύτικοι (και δεν έχει καμία αξία εξάλλου το να χειραγωγούμε κάποιον στο να μας αποδεχτεί).

3. Απελευθερωθείτε

Αποδεχτείτε το παρελθόν, αλλά και το παρόν, απελευθερώστε κάθε βάρος και σφάλμα που έχετε στο νου σας και προχωρήστε μπροστά θετικά και παραγωγικά. Μένοντας στο εδώ και τώρα και απελευθερώνοντας τα άγχη σας, θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του ποιοι είστε, ποιοι πρόκειται να είστε και τι τύπος συντρόφου πραγματικά επιθυμείτε να έχετε δίπλα σας σε όλη αυτή τη διαδρομή.

4. Εστιάστε σε φίλους και αγαπημένους

Με λίγα λόγια, εστιάστε όλη σας την προσοχή στους ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε ότι πραγματικά αγαπιέστε και αξίζετε- ασχέτως του αν αυτές οι σχέσεις είναι πλατωνικές ή ερωτικές.

5. Αγαπήστε τον εαυτό σας

Μη διστάζετε να χαρίζετε στον εαυτό σας κοπλιμέντα και στήριξη, είτε το κάνετε φωναχτά, είτε απλώς στο νου σας. Χτίστε μια σταθερή αυτοπεποίθηση, δώστε δύναμη στον εαυτό σας και γίνετε το άτομο που θέλετε να αγαπήσετε και που αξίζει να παλεύετε γι’ αυτό. Μπείτε σε μια σχέση χωρίς προσδοκίες και απομακρυνθείτε όταν πειστείτε ότι το σενάριο δεν θα είναι και πολύ διασκεδαστικό, απολαυστικό και ήρεμο στο άμεσο, αλλά και έμμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου