Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Το διαστημικό παρατηρητήριο XMM-Newton βλέπει το Νεφέλωμα της Ημισελήνου

Crescent_nebulaΤο Νεφέλωμα της Ημισελήνου βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά, ακριβώς σε μια τοποθεσία στον ουρανό που δεν είχε πρόσβαση το XMM-Newton μέχρι πρόσφατα. Αν και έχει μελετηθεί καλά από άλλα τηλεσκόπια ακτίνων Χ, οι αστρονόμοι που εργάζονται στο XMM-Newton, που ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου 1999, έπρεπε να περιμένει υπομονετικά μέχρι η τροχιά του δορυφόρου να ήταν τέτοια ώστε αυτό το τμήμα του ουρανού να μετακινηθεί στο οπτικό πεδίο του, τον Απρίλιο του 2014.
 
Η εικόνα δείχνει μια λεπτομερή δομή του Νεφελώματος της Ημισελήνου στο οποίο σκορπίζεται στο διάστημα ένα τεράστιο κέλυφος υλικού καθώς διαστέλλεται. Προέρχεται από  ένα ερυθρό γίγαντα, περίπου, 200.000 χρόνια πριν. Ριπές γρήγορων ανέμων οι οποίοι εκλύθηκαν πρόσφατα έχουν συγκρουστεί με το εν λόγω υλικό, αναγκάζοντας τα αέρια στη φυσαλίδα να ζεσταθούν και να εκπέμπουν ακτίνες Χ,   Το αστέρι είναι πιθανό να τελειώσει τη ζωή του με μια βίαιη έκρηξη σουπερνόβα.
 
Όλα ξεκίνησαν από ένα νεαρό τεράστιο αστέρι που ξεκίνησε τη ζωή του με μια μάζα, περίπου, 25 φορές μεγαλύτερη από τον δικό μας Ήλιο, που απορρίπτει το αστρικό υλικό του, δημιουργώντας επίσης γρήγορους αστρικούς ανέμους. Φτιάχνεται έτσι αυτή η δυναμική σκηνή που πάρθηκε  από το διαστημικό παρατηρητήριο της ESA XMM-Newton. Η πράσινη απόχρωση παράγεται από άτομα οξυγόνου, καθώς ο αστρικός άνεμος αλληλεπιδρά με το περιβάλλοντα διαστρικό μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου