Οι μαύρες τρύπες είναι διάσημες για την έντονη βαρυτική έλξη τους. Είναι γνωστό ότι καταβροχθίζουν ολόκληρα αστέρια και επιταχύνουν ρεύματα ύλης στο διάστημα με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός. Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Science , αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έχουν ανακαλύψει ότι αυτές οι ρωγμές στον ιστό του σύμπαντος (μαύρες τρύπες), έχουν σημαντικά πιο αδύναμα μαγνητικά πεδία από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Η μαύρη τρύπα στο κβάζαρ V404 του Κύκνου απορροφάει αστρική ύλη.
Μια μαύρη τρύπα 8.000 έτη φωτός από τη Γη και μήκους 70 χιλιομέτρων στο κβάζαρ V404 του Κύκνου, μας έδωσε τις πρώτες ακριβείς μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου που περιβάλλει αυτά τα βαθύτερα φρεάτια της βαρύτητας στο σύμπαν. Και οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι βρέθηκε η μαγνητική ενέργεια γύρω από τη μαύρη τρύπα να είναι περίπου 400 φορές χαμηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Οι μετρήσεις αυτές φέρνουν τους επιστήμονες πιο κοντά στην κατανόηση του πως λειτουργεί ο μαγνητισμός στις μαύρες τρύπες, και την εμβάθυνση της γνώσης μας για το πως η ύλη συμπεριφέρεται κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες – γνώσεις που θα μπορούσαν να διευρύνουν τα όρια των συστημάτων ενέργειας από πυρηνική σύντηξη και GPS
Οι μετρήσεις αυτές, επίσης, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν το παλιό μυστήριο του πώς οι «πίδακες» των σωματιδίων που ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός φεύγουν από τα μαγνητικά πεδία των μαύρων οπών, ενώ όλα τα άλλα υλικά παρασύρονται στις αβύσσους τους, δήλωσε ο Stephen Eikenberry, καθηγητής αστρονομίας.
«Οι εκπληκτικά χαμηλές μετρήσεις μας θα αναγκάσουν να γίνουν νέοι περιορισμοί σε σχέση με τα θεωρητικά μοντέλα που προηγουμένως επικεντρώθηκαν σε ισχυρά μαγνητικά πεδία, που επιταχύνουν και κατευθύνουν τις ροές των πιδάκων. Δεν το περιμέναμε αυτό, γι ‘αυτό και αλλάζει πολλά από αυτά που νομίζαμε ότι ξέραμε.» λέει ο Eikenberry.
Οι συγγραφείς της μελέτης έχουν κάνει μετρήσεις από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2015 κατά τη διάρκεια ενός σπάνιου ξεσπάσματος πιδάκων από μια μαύρη τρύπα. Το γεγονός αυτό παρατηρήθηκε με το τηλεσκόπιο στις Καναρίους Νήσους.
Μικρότεροι πίδακες που παράγουν οι μαύρες τρύπες, όπως αυτή που παρατηρείται για τη μελέτη, είναι τα ξεσπάσματα άστρων που συμβαίνουν ξαφνικά και είναι βραχύβια. Το ξέσπασμα που έγινε το 2015 της μαύρης τρύπας V404 του Κύκνου, διήρκεσε μόνο δυο εβδομάδες. Η δε προηγούμενη φορά που η ίδια μαύρη τρύπα είχε ένα παρόμοιο επεισόδιο ήταν το 1989.
«Για να παρατηρήσουμε αυτό ήταν κάτι που συμβαίνει μία φορά ή δύο φορές στην καριέρα κάποιου. Έτσι η ανακάλυψη αυτή μας βάζει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πώς λειτουργεί το σύμπαν.»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου