Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Μειώνεται το οξυγόνο των ωκεανών

Αποτέλεσμα εικόνας για Μειώνεται το οξυγόνο των ωκεανώνΜειώνεται το οξυγόνο στους ωκεανούς, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε η επιστημονική εφημερίδα Nature Wednesday.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα τα τελευταία 50 χρόνια (1960 - 2010) η περιεκτικότητα σε  οξυγόνο στους ωκεανούς μειώθηκε περισσότερο από 2%, αριθμός που μπορεί να φαίνεται μικρός αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ικανός να φέρει ανατροπές στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
 
Οι επιστήμονες έχουν από καιρό προειδοποιήσει σχετικά με τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες της μείωσης των επιπέδων του οξυγόνου στους ωκεανούς και κατ΄επέκταση στη θαλάσσια ζωή ενώ όπως είναι κατανοητό τελευταίος αποδέκτης αυτών των (αρνητικών) αλλαγών είναι ο άνθρωπος. 
 
Η μελέτη προέρχεται από το κέντρο Helmholtz GEOMAR Ocean Research στο Κίελο της Γερμανίας και το υπογράφουν οι Sunke Schmidtko, Lothar Stramma και Martin Visbeck.
 
Χρησιμοποιώντας πληροφορίες σχετικά με το οξυγόνο, τη θερμοκρασία και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τους ωκεανούς, κατόρθωσαν να διαπιστώσουν την συνολική απώλεια της περιεκτικότητάς του για πρώτη φορά και όπως μάλιστα σημειώνουν «οι αριθμοί αυτοί αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε στο μέλλον να βελτιωθεί η κατάσταση. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, υπήρξε μια πολύ πιο απότομη πτώση των επιπέδων οξυγόνου κατά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες - για παράδειγμα, στο Βόρειο Ειρηνικό, όπου χάθηκε ο μεγαλύτερος όγκος του οξυγόνου.
 
Οι απώλειες του οξυγόνου στον ωκεανό μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες, λόγω της άνισης κατανομής» και χαρακτηριστικά προσθέτουν τα εξής: «είναι σχεδόν σαν οι ωκεανοί να ετοιμάζονται για καρδιακή προσβολή. Ουσιαστικά επιβραδύνεται ο κτύπο της καρδιάς του ωκεανού με το λιγότερο οξυγόνο»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου