Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κρατήστε ευτυχισμένο τον σύντροφό σας για καλύτερη υγεία!

Αποτέλεσμα εικόνας για Ξόδεψε τον εαυτό σου σαν κερί Aν ο σύντροφός σας είναι ευτυχισμένος τότε και η δική σας υγεία θα είναι καλή!

Μια νέα έρευνα, που διεξήχθη σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, υποστηρίζει ότι ο ευτυχισμένος σύντροφος μπορεί να επηρεάσει με θετικό τρόπο την υγεία σας. Οι ερευνητές ανέφεραν μερικούς πιθανούς λόγους γι αυτήν τη συσχέτιση.

Ένας ευτυχισμένος σύντροφος πιθανόν είναι ικανός να επηρεάσει ένα δυστυχισμένο άτομο ώστε να συμμετάσχει σε περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες ή περιβάλλοντα που συνεισφέρουν στην καλή υγεία. Επίσης, οι ευτυχισμένοι σύντροφοι παρέχουν πολύ πιο συχνά στους συντρόφους τους σημαντική υποστήριξη και επιπλέον προάγουν μια αίσθηση ευκολίας στις σχέσεις τους.

Η αναφορά υψηλής ικανοποίησης από τη ζωή φαίνεται να προβλέπει ισχυρότερη ανοσοποιητική λειτουργία, καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία, μικρότερη ευαλωτότητα στο στρες και ακόμη και μακροζωία.

Όχι τυχαία, οι ευτυχέστεροι άνθρωποι είναι και υγιέστεροι άνθρωποι!
Αυτή η συσχέτιση μελετήθηκε πρόσφατα σ’ ένα πεδίο διαπροσωπικών σχέσεων. Η ευζωία ενός ατόμου ισχυρά σχετίζεται με την ευζωία των ατόμων που συναναστρέφεται. Οι άνθρωποι αναφέρουν καλύτερη διάθεση, μεγαλύτερη ευτυχία και υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή όταν περιβάλλονται από άτομα που επίσης νιώθουν θετικά, ευτυχισμένα και ικανοποιημένα.

Παρομοίως, οι άνθρωποι είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και απολαμβάνουν καλύτερη υγεία όταν συναναστρέφονται υγιή κοινωνικά δίκτυα. Αλλαγές σε ψυχολογικά χαρακτηριστικά μέσα στο ζευγάρι μπορούν να προβλέψουν την ικανοποίηση από τη σχέση και την σταθερότητα. Όταν ένα άτομο μυείται σε μια υγιή συμπεριφορά, ο/η σύντροφός του συχνά, γρήγορα ακολουθεί.

Με ποιο τρόπο η ευτυχία του ατόμου επηρεάζει την ευτυχία του συντρόφου του;
Υπάρχουν τρεις προεξέχοντες λόγοι που εξηγούν γιατί η ύπαρξη ενός ευτυχισμένου, ρομαντικού συντρόφου μπορεί να αυξήσει την υγεία ενός ατόμου ανεξάρτητα από το πόσο είναι ευτυχισμένο το ίδιο το άτομο από μόνο του.

Αρχικά, οι ευτυχισμένοι σύντροφοι προάγουν ισχυρότερη κοινωνική υποστήριξη για τον εαυτό τους, όπως το να είναι πρόθυμοι, διαθέσιμοι και ικανοί να φροντίζουν τους άλλους, σε σύγκριση με τους δυστυχισμένους συντρόφους που συνήθως επικεντρώνονται σε όσα τους απασχολούν. Καλύτερα περιβάλλοντα φροντίδας δημιουργούν καλύτερη υγεία.

Κατά δεύτερον, οι ευτυχισμένοι σύντροφοι εμπλέκουν τους δυστυχισμένους ανθρώπους σε δραστηριότητες και πλαίσια που προάγουν την υγεία, όπως είναι η διατήρηση σταθερών ωραρίων ύπνου και ισορροπημένης διατροφής σε σύγκριση με τους δυστυχισμένους συντρόφους που είναι ασταθείς και ανοργάνωτοι.

Τέλος, το να σχετίζεται κάποιο άτομο μ’ έναν ευτυχισμένο σύντροφο κάνει τη ζωή του ευκολότερη αν όχι ρητά ευτυχέστερη. Γενικά, το να νιώθει κάποιος πλήρης και ευτυχής τον ωθεί στην αναζήτηση θετικών συμπεριφορών υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου