Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Πώς μας επηρεάζουν πράγματα που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πώς μας επηρεάζουν πράγματα που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει.Η Έϊμυ Κάντυ, μελετά εδώ και χρόνια τη στάση του σώματος. Πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά μας και πώς αλληλεπιδρά με τη νοοτροπία και τον ψυχισμό μας. Η λεγόμενη «γλώσσα του σώματος», είναι πολύ πιο σημαντική από αυτή που νομίζαμε. Άλλωστε, σώμα και ψυχή, συνεργάζονται καθημερινά σε κάθε δραστηριότητα στην οποία αναλωνόμαστε. Aπό τη διαπραγμάτευσή μας σε ζητήματα που αφορούν το επάγγελμά μας και την παρουσίαση μιας ιδέας ενώπιον αρκετών ανθρώπων, μέχρι και την επίλυση των διαφορών μας σε προσωπικό επίπεδο ή τις συζητήσεις μας που αφορούν την έκφραση συναισθημάτων μας, η αλληλεπίδραση αυτοπεποίθησης και γλώσσας του σώματος, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Oι «σωματικές» αρετές που είναι…ψυχικές.
Από τις ομιλίες του ΤΕDx, εκείνη της Έϊμυ Κάντυ, είναι δεύτερη σε views (Your Body Shapes Who You Are). Μεταξύ άλλων, η Κάντυ υποστηρίζει πως πρέπει να ζητάμε (και να δίνουμε βέβαια) σεβασμό από τους άλλους, να έχουμε τη δυνατότητα να τους εμπνέουμε το σεβασμό, να έχουμε χτίσει μια αληθινή εικόνα για τον εαυτό μας την οποία να τη θεωρούμε καλή (αυτοπεποίθηση). Όλα αυτά, αντανακλούν στο σώμα και στον ψυχισμό μας. Τελικά, το σώμα μας, υπακούει σε αυτό που επιθυμεί ο ψυχισμός μας. Τι ζητάει ο ψυχισμός μας; Την υγεία και την πραγματική δύναμη. Χαρακτηριστικά, λέει αναφορικά με την αλληλεπίδραση σώματος και ψυχής που αναφέραμε παραπάνω: «όταν νιώθεις δυνατός, το σώμα σου απλώνεται, στέκεσαι σε στάσεις έκτασης αυτού και όταν το σώμα σου εκτείνεται, πάλι νιώθεις δυνατός». Διπλή συνεπαγωγή δηλαδή!

Αποδεικνύεται η αυτοπεποίθηση επιστημονικά;
Βεβαίως και αποδεικνύεται. Οι έρευνες γύρω από το ζήτημα, έχουν ξεκάθαρα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που δεν συνηθίζουν να κάθονται «μαζεμένοι» και να κάθονται σε «στάσεις συρρίκνωσης» της έκτασης του σώματός τους και απεναντίας, συνηθίζουν να κάθονται σε στάσεις έκτασης αυτού, παρουσιάζουν αύξηση 19% της τεστοστερόνης ενώ ταυτόχρονα, μειώνουν την παραγωγή κορτιζόλης (υπεύθυνη για το άγχος) κατά 25%. Η κορτιζόλη (το άγχος και η ανησυχία δηλαδή) θα μειώνει συνέχεια την αυτοπεποίθηση, καθώς μεγαλώνει το αίσθημα ευαλωσίας. Η ευαλωσία, είναι αδυναμία και ειδικά σε ζητήματα που μας απασχολούν, θα πληρωθεί ακριβά καθώς στηριζόμαστε στο έλεος των προθέσεων των άλλων.

Ενθουσιασμός, η «μαγική» λύση.
Είμαστε νευρικοί; Αγχώδεις και ανήσυχοι; Συνήθως ακούμε το τετριμμένο: «Ηρέμησε, όλα θα πάνε καλά». Αρχικά, τίποτε δεν «πηγαίνει» καλά. Σκοπός είναι να το «πας» εσύ καλά. Δεύτερον, όταν μας λένε να ηρεμήσουμε, όχι μόνο – τις περισσότερες φορές – δεν ηρεμούμε αλλά από την παράλυση που μας έχει δώσει για δώρο το άγχος, περνάμε στη συνειδητοποίηση αυτής, και αυτό δεν κάνει ποτέ καλό! Διαπιστώνουμε – μας εξηγεί η Κάντυ – πως είμαστε όντως ανήσυχοι, αγχώδεις, αδύναμοι και προκαλέσαμε..τον οίκτο και όχι την κατανόηση κάποιων. Φαύλος κύκλος αδυναμίας και ευαλωσίας. Μπορούμε να κάνουμε όμως κάτι γι’ αυτό; Ναι, να περάσουμε κατευθείαν στην απέναντι «όχθη».

Πολλά προβλήματα δεν έχουν για λύση τους τη «μετάβαση». Κόβονται και λύνονται άμεσα και δυναμικά. Ποιά είναι εδώ η λύση; Να νιώσεις ενθουσιασμό. Να αποκτήσεις μια καλή εικόνα για τη δραστηριότητα που κάνεις (διαπραγμάτευση, ομιλία, συζήτηση για σημαντικά θέματα κτλ.). Να το δεις σαν παράσταση. Αποκτώντας ενθουσιασμό γι’ αυτό που κάνεις, το καθιστάς αμέσως «φιλικό» προς εσένα. Το σώμα σου, υιοθετεί στάσεις που αυτό το δείχνουν. Ενδυνάμωσε το σώμα σου και το σώμα σου, θα στείλει ξανά μήνυμα στον ψυχισμό σου ότι «το μήνυμα ελήφθη, είμαστε πολύ δυνατοί». Αυτός, είναι ένας άλλος κύκλος. Όχι φαύλος, αλλά ισχυρός. Όταν νιώθει κάποιος ισχυρός, ο πανικός δεν μπορεί να διεισδύσει σε αυτόν, οπότε παίρνει και για tip, την ψυχραιμία. Αυτή όμως, είναι αληθινή ψυχραιμία! Ελέγχει απλά, τη ροή του λαμπρού αυτού κύκλου που διαγράφεται από τη συνέργεια του σώματος και του ψυχισμού σου. Με άλλα λόγια, είμαστε και φαινόμαστε, αυτό που νιώθουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου