Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Η βαρύτητα ενός καυτού εξωπλανήτη μπορεί να κάνει το μητρικό του άστρο να πάλλεται

Το μητρικό του αστέρι WASP-33 (επίσης γνωστό και ως HD 15082) πάλλεται μάλιστα προς δύο κατευθύνσεις – ακτινωτά, σαν ένα μπαλόνι, και μη ακτινωτά, όπως οι παλίρροιες στους ωκεανούς της Γης. Αυτές οι δονήσεις μπορεί να προκληθούν από την ισχυρή βαρύτητα του πλανήτη του αστεριού, WASP-33b – ένα φαινόμενο που δεν ξέραμε ποτέ πριν για κανένα πλανητικό σύστημα, λένε οι ερευνητές.

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πρώιμου σταδίου της καταστροφής ενός καυτού εξωπλανήτη σαν τον Δία (ένας γίγαντας πλανήτης αερίου σε μια πολύ στενή τροχιά) από το άστρο του.

Το άστρο WASP-33 είναι πολύ πιο καυτός από τον ήλιο μας, και με περίπου 50 τοις εκατό περισσότερη μάζα. Βρίσκεται κάπου 380 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό της Ανδρομέδας. Το αυτό έχει επιφανειακή θερμοκρασία της τάξης των 7.160 βαθμών Κελσίου, έναντι «μόλις» 5.600 βαθμών του δικού μας ήλιου.

Ο WASP-33b, ένας γνωστός πλανήτης του άστρου αυτού, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά έμμεσα το 2006 και επιβεβαιώθηκε το 2010. Είναι μια πραγματική «κόλαση» εξαιτίας της πολύ κοντινής απόστασης που περιφέρεται γύρω από το καυτό μητρικό άστρο του, σε απόσταση μόλις 7% περίπου της απόστασης που ο Ερμής κινείται γύρω από τον ήλιο μας.

Έχει τέσσερις φορές τη μάζα του Δία, και είναι τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο που ολοκληρώνει μία τροχιά κάθε 1,2 ημέρες. Λόγω της μικρής απόστασης που έχει ο WASP-33b είναι ίσως ο πιο καυτός γνωστός εξωπλανήτης, με τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια του να φθάνουν τους 3.200 βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη.

Η απίστευτα υψηλή θερμοκρασία των 3.200 βαθμών κάνει τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη να είναι πιο θερμός και από μερικά άστρα της κατηγορίας των λεγόμενων «ερυθρών νάνων». Ο επόμενος καυτός πλανήτης είναι ο WASP-12b, με εκτιμώμενη θερμοκρασία περίπου 2.300 βαθμών.

Ο πλανήτης διέρχεται μπροστά από το άστρο του καθώς τον παρατηρούμε από τη Γη, κι έτσι ήταν εύκολο να τον βρούνε οι αστρονόμοι.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές τηλεσκόπια για να μελετήσουν τους παλμούς του άστρου με κάθε λεπτομέρεια. Βρήκαν λοιπόν ενδιαφέροντες υπαινιγμούς ότι οι παλμοί συνδέονται με – και ίσως προκαλούνται από – την κίνηση WASP-33b που είναι γύρω από το άστρο.

Όσο περνάνε τα χρόνια, οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν όλο και πιο «καυτούς» πλανήτες. Πριν από 20 χρόνια, ο πιο ζεστός πλανήτης ήταν η γειτονική Αφροδίτη με 460 βαθμούς Κελσίου. Έκτοτε, σιγά-σιγά, οι αστρονόμοι άρχιζαν να εντοπίζουν, τον ένα μετά τον άλλο, διάφορους εξωπλανήτες αέριους γίγαντες, τους οποίους ονόμασαν «καυτούς Δίες», οι περισσότεροι των οποίων έχουν θερμοκρασία άνω των 1.000 βαθμών. Ο WASP-33b έρχεται για μια ακόμη φορά να σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας εξωπλανητών

Το ένα τηλεσκόπιο ήταν το Kepler της NASA, που βρήκε πρόσφατα ένα searing-καυτό, βραχώδη εξωπλανήτη, που ονομάζεται Kepler 10-b, και που έχει μόνο 1,4 φορές το μέγεθος της Γης.

Βασικός στόχος του Kepler είναι να βρει πλανήτες σαν τη Γη που θα μπορούσαν να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη ζωή όπως την ξέρουμε. Ο Kepler 10-b είναι πάρα πολύ καυτός φυσικά, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε μελλοντικές ανακαλύψεις πλανήτες σαν τη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου