Ο Gianni Fortanesi υπερηφανεύεται ότι έχει το πιο όμορφο γραφείο στον κόσμο: Μια καλύβα δίπλα στο κύμα στην ακτή Νόλι, στη δυτική Λιγουρία, ένα υπέροχο μέρος για κολύμπι, αλλά και για υποθαλάσσια παραγωγή κάθε είδους λαχανικών. Βασιλικός, φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, μαρούλια, κολοκυθάκια, αναπτύσσονται στο βυθό της θάλασσα από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Gianni έχει δημιουργήσει έναν λαχανόκηπο σε βάθος έξι έως δέκα μέτρων σε μια διάφανη σφαίρα στο βυθό. «Φανταστείτε έναν αγκυροβολημένο κώδωνα, μια σφαίρα κάτω από το νερό, που στο εσωτερικό του υπάρχει αέρας και νερό», λέει ο ίδιος. Και φέτος είναι, ήδη, η τέταρτη σεζόν. “Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια βασιλικού γιατί η Λιγουρία είναι διάσημη για το πέστο», εξηγεί.
Ο ιδιοκτήτης του υποθαλάσσιου λαχανόκηπου εξηγεί πώς αντιμετώπισε το γεγονός ότι στη θάλασσα δεν υπάρχει εύφορο έδαφος, το φως είναι λιγότερο ισχυρό και το νερό αλμυρό. “Συνειδητοποίησα ότι οι συνθήκες στη θάλασσα για την καλλιέργεια φυτών δεν είναι τόσο άσχημες, όσο πιστεύουμε. Αντίθετα, μέσα σε αυτούς τους θόλους υπάρχει νύχτα-μέρα σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειαζόμαστε φυτοφάρμακα και η πίεση είναι κανονική. Ολα αυτά κάνουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι, επίσης, υψηλότερη και αυτό είναι καλό για τα φυτά”. Ο Gianni βρήκε και λύση για το πότισμα με γλυκό νερό του λαχανόκηπου του από την οροφή του θόλου.
Τώρα πειραματίζεται για να καλλιεργήσει φαρμακευτικά βότανα και φυτά για τα καλλυντικά. Οι χημικές αναλύσεις δίνουν ήδη πολλές υποσχέσεις. Αρκετά πανεπιστήμια μελέτησαν τον υποβρύχιο λαχανόκηπο και είδαν, μεν, ότι όλα τα φυτά δεν αναπτύσσονται εξίσου καλά, αλλά πολλά μεγαλώνουν γρηγορότερα. Αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή για την τροφοδοσία του πλανήτη, λέει εκείνος και προσθέτει ότι «ο πρώτος στόχος είναι, το έργο αυτό να λειτουργήσει σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλη κλίμακα».
Ο ιδιοκτήτης του υποθαλάσσιου λαχανόκηπου εξηγεί πώς αντιμετώπισε το γεγονός ότι στη θάλασσα δεν υπάρχει εύφορο έδαφος, το φως είναι λιγότερο ισχυρό και το νερό αλμυρό. “Συνειδητοποίησα ότι οι συνθήκες στη θάλασσα για την καλλιέργεια φυτών δεν είναι τόσο άσχημες, όσο πιστεύουμε. Αντίθετα, μέσα σε αυτούς τους θόλους υπάρχει νύχτα-μέρα σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειαζόμαστε φυτοφάρμακα και η πίεση είναι κανονική. Ολα αυτά κάνουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι, επίσης, υψηλότερη και αυτό είναι καλό για τα φυτά”. Ο Gianni βρήκε και λύση για το πότισμα με γλυκό νερό του λαχανόκηπου του από την οροφή του θόλου.
Τώρα πειραματίζεται για να καλλιεργήσει φαρμακευτικά βότανα και φυτά για τα καλλυντικά. Οι χημικές αναλύσεις δίνουν ήδη πολλές υποσχέσεις. Αρκετά πανεπιστήμια μελέτησαν τον υποβρύχιο λαχανόκηπο και είδαν, μεν, ότι όλα τα φυτά δεν αναπτύσσονται εξίσου καλά, αλλά πολλά μεγαλώνουν γρηγορότερα. Αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή για την τροφοδοσία του πλανήτη, λέει εκείνος και προσθέτει ότι «ο πρώτος στόχος είναι, το έργο αυτό να λειτουργήσει σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλη κλίμακα».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου