Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Κάμψη της ερωτικής επιθυμίας

Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελαττωμένη ερωτική επιθυμία, σε κάποια φάση της ζωής τους. Η ερωτική επιθυμία επηρεάζεται από ψυχολογικούς και ορμονικούς παράγοντες ή και γενικότερα από προβλήματα υγείας.

Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελαττωμένη ερωτική επιθυμία, σε κάποια φάση της ζωής τους. Η ερωτική επιθυμία επηρεάζεται από ψυχολογικούς και ορμονικούς παράγοντες ή και γενικότερα από προβλήματα υγείας. Οι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα τείνουν να γίνουν κανόνες σεξουαλικής λειτουργίας, παραβλάπτοντας ουσιαστικά την ίδια την ερωτική επιθυμία και το υγιές ερωτικό παιχνίδι.

Αν και πολλοί άνθρωποι ξαφνιάζονται όταν σε κάποια φάση της ζωής τους αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα ελαττωμένης ερωτικής επιθυμίας, είναι σαφές ότι η ούτως ή άλλως υποκειμενικά εκτιμούμενη ερωτική επιθυμία είναι δυνατόν να επηρεάζεται από παράγοντες είτε ψυχολογικούς είτε ορμονικούς ή και από γενικότερα προβλήματα υγείας.

Με την πάροδο των ετών, οι άνθρωποι μιλούν όλο και περισσότερο για το σεξ, αλλά οι κοινωνικές αντιλήψεις δεν τους βοηθούν να έχουν συγκεκριμένες θέσεις και στάσεις ζωής απέναντι στη σεξουαλικότητα. Ό,τι μπορεί να συμβαίνει ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους τείνει να ενταχθεί στο πλαίσιο του φυσιολογικού.

Παραφιλίες (διαστροφές) όπως η επιδειξιομανία ή ο φετιχισμός και οριακές σεξουαλικές συμπεριφορές για την επιστήμη (ερωτικά τρίο, ομαδικό σεξ) προβάλλονται από την κοινωνία ως εναλλακτικές σεξουαλικές συμπεριφορές. Άνθρωποι με αυστηρότερες αρχές δυσκολεύονται ή διστάζουν να προσχωρήσουν σε τέτοιες συμπεριφορές.

Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας.

Οι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα (το μεγάλο μέγεθος του πέους, οι υπέροχοι και επαναλαμβανόμενοι οργασμοί, η ανάγκη να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για σεξ) τείνουν να γίνουν κανόνες σεξουαλικής λειτουργίας, παραβλάπτοντας ουσιαστικά την ίδια την ερωτική επιθυμία και το υγιές ερωτικό παιχνίδι.

Φαύλος κύκλος
Η κοινωνία της κατανάλωσης επιβάλλει όλο και περισσότερη δουλειά, προκειμένου να κερδίζουμε περισσότερα χρήματα. Ο χρόνος που απομένει για να σκεφτούμε ερωτικά είναι τα δευτερόλεπτα που επιτρέπει η δουλειά μας στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο.

Η ερωτική φαντασίωση δεν βρίσκει χρόνο να τρυπώσει στο μυαλό μας. Μερικές φορές, μάλιστα, την παίρνουμε και συμπυκνωμένη από μια ερωτική ταινία. Ερωτεύσιμοι στις μέρες μας είναι όσοι εντάσσονται στα ακραία θηλυκά ή ανδρικά πρότυπα που μας δίνουν η τηλεόραση και τα περιοδικά ποικίλης ύλης.

Υπέρκομψη και κραυγαλέα αισθησιακά γυναικεία κομψότητα και ξενόφερτος ανδρισμός με δανεικά γυναικεία στοιχεία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ξεκινάει κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη και συγκρίνοντάς τον με τα πρότυπα. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι κύριος εχθρός του σεξουαλικού μας εγώ και της ερωτικής μας επιθυμίας.

Σε μια πόλη τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων είμαστε περισσότερο μόνοι από ότι στην πλατεία του χωριού μας, συντροφιά με τις γιγαντοαφίσες, αγνοώντας το επώνυμο του γείτονα του διπλανού διαμερίσματος.

Πολλές φορές προτιμάμε να μη μιλήσουμε, να μην αντιδράσουμε σε ό,τι λέγεται ή συμβαίνει γύρω μας. Κλεινόμαστε στον εαυτό μας και κουβεντιάζουμε με τις σκέψεις μας. Στην ουσία έχουμε πάψει να επικοινωνούμε.

Συναισθήματα φόβου και απειλής περπατώντας στο δρόμο ή χαζεύοντας τις βιτρίνες, οδηγώντας ή πίνοντας έναν καφέ, μας κάνουν όλο και πιο επιφυλακτικούς. Ασφαλίζοντας τις πόρτες μας, στην ουσία ασφαλίζουμε το μυαλό μας, αποφεύγοντας το ίδιο το ερωτικό μήνυμα.

Το να απαγορεύουμε στο τελευταίο να μπει στον εγκέφαλό μας σημαίνει κυριολεκτικά ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας.

Όλη αυτή η αμυντική θωράκιση που επιβάλλεται από την κοινωνία, προκειμένου να αποφύγουμε τις απειλές και τις κακές σχέσεις, επεκτείνεται και στις καθαρά προσωπικές μας σχέσεις.

Περιοριζόμαστε, λοιπόν, σε ασφαλείς και επιφανειακούς τρόπους επικοινωνίας (Internet, κινητό τηλέφωνο) που μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη αλλά και τελείως ανεπαρκή κοινωνικότητα ή ερωτική ζωή. Το παραδοσιακό φλερτ, όμως, επιβάλλει οπτική επαφή, σωματικό άγγιγμα και γυναικείο άρωμα.

Η κινητοποίηση των αισθήσεων θα φέρει την ερωτική φαντασίωση και θα τονώσει την ερωτική επιθυμία. Στις μέρες μας αυτά φαίνονται δύσκολα, δύσχρηστα και ανέφικτα για ένα σημαντικό μέρος του ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού.

Η επαφή με τους ανθρώπους σε θέματα που έχουν σχέση με τα κοινά και το δημόσιο βίο απογοητεύει, και σε επίπεδο συμπεριφοράς αλλά και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Η γεύση που εισπράττουμε στην προσπάθεια διεκπεραίωσης στοιχειωδών ή απαραίτητων διαδικασιών μας απογοητεύει ή μας εκνευρίζει. Η επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες μάς αγχώνει και μας ταλαιπωρεί. Μην κλείσετε ποτέ ένα ερωτικό ραντεβού μετά την προσπάθεια διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης με το Δημόσιο.

Θα φτάσετε αγχωμένοι, εκνευρισμένοι και επιθετικοί. Σίγουρα θα αναρωτηθείτε τι απέγινε η ερωτική σας επιθυμία.

Βασικές προϋποθέσεις για ερωτική επιθυμία είναι η καλή υγεία, το ευρύτερο ενδιαφέρον μας για τη σεξουαλικότητα (χρόνος) και η δυνατότητα του καθενός μας να προσαρμόζεται στις κοινωνικές προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου