Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Χαρώνειον: Η Γιγάντια σκαλισμένη προτομή στην Αντιόχεια

Γιγάντια σκαλισμένη προτομή στην Αντιόχεια της σημερινής Τουρκίας. Χρονολογείται από την εποχή του Έλληνα Βασιλιά Αντίοχου των Σελευκιδών – 3ος αιώνας π.Χ. Οι ντόπιοι το ονόμαζαν Χαρώνειον και σκαλίστηκε ως αποτροπαϊκή μορφή για επιδημίες.

Η Χαρώνειον είναι μια αρχαία λαξευτή πέτρα προτομή στην πλαγιά του βουνού πάνω από την Αντιόχεια. Χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Αντιόχου στο Σελευκιδών εποχή (3ος αιώνας π.Χ.).

Το σχήμα πέτρα στο βράχο φοράει ένα πέπλο, και στο δεξί ώμο της βρίσκεται ένα (άσχημα-ξεπερασμένο) μικρότερα ντυμένο σχήμα που φαίνεται να φορέσει ένα calathus, ένα κρίνο σε σχήμα καλαθιού ενός τύπου που μεταφέρονται σε πομπές προς τιμήν της Δήμητρας. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις τρέχουσες κακοποιημένες κατάσταση οφείλεται σε βλάβη, εξετάσεις έδειξαν ότι η προτομή δεν τελείωσε ποτέ.

Σύμφωνα με τον χρονογράφο (έκτο αιώνα Μαλάλα) η Charonion ήταν σκαλισμένα σε μια προσπάθεια να σώσει την Αντιόχεια από την πανούκλα. Πολλά άτομα είχαν χαθεί από την ασθένεια, ένας μάντης που ονομάζεται Leios διέταξε μια μεγάλη «μάσκα» να διαχωρίζεται από το βουνό και θέα στην πόλη, «και να αναγράφεται κάτι για αυτό έβαλε ένα τέλος στην λοιμώδη θάνατο. Αυτή η μάσκα να την καλέσετε ΧΑΡΩΝΕΙΟΝ. »

Η ΧΑΡΩΝΕΙΟΝ βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόλη της Αντιόχειας, πάνω από το σπήλαιο Εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου