Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Konyak Naga: Πώς ζουν σήμερα οι πρώην κυνηγοί κεφαλών

Οι Konyak Naga της Ινδίας, κάποτε άγριοι κυνηγοί κεφαλών, δεν κρεμούν πια κομμένα κεφάλια των εχθρών τους στους τοίχους των σπιτιών τους. Πρώην πολεμιστές που ζουν στην επαρχία Nagaland, φέρουν ακόμα τατουάζ και κοσμήματα που δείχνουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτώσει.
Μετά τη στροφή τους στο πολιτισμό (!) η περηφάνια της φυλής επιδεικνύεται στα σπίτια των μελών της όπου κρεμούν κρανία ζώων και όχι πια ανθρώπων.

Στο παρελθόν το να σκοτώσει κάποιος έναν εχθρό και να πάρει μαζί του το κεφάλι του θεωρείτο τελετουργικό στη φυλή Konyak Naga και η ανταμοιβή ήταν ένα τατουάζ στο πρόσωπο ή το στέρνο του πολεμιστή.
«Παλιότερα κρεμούσαμε τα κεφάλια των εχθρών μας στους τοίχους των σπιτιών μας, αλλά σήμερα δεν μας επιτρέπεται πια. Έτσι τα αντικαταστήσαμε με τα κρανία των ζώων που σκοτώνουμε για να θρέψουμε τις οικογένειές μας», εξήγησε στον φωτογράφο Trupal Pandya ο 76χρονος κυνηγός κεφαλών Luhbong Wang.
«Για μας τα κεφάλια ήταν ότι είναι για τη γενιά σας το χρήμα. Μας έφερναν σεβασμό και σήμαιναν πως θα βρίσκαμε ένα καλό κορίτσι να παντρευτούμε. Και τα τατουάζ μας συμβόλιζαν τα επιτεύγματά μας».
«Τρόπαια» δεκαετιών κυνηγιού, κεφάλια και οστά βουβαλιών, ελαφιών και άλλων ζώων «κοσμούν» πια κάθε σπίτι της φυλής Konyak.
Ο φωτογράφος έμεινε μαζί τους για επτά ημέρες και κατέγραψε στο φακό του τα εντυπωσιακά πορτραίτα τους με σκοπό να αποτυπώσει τον τρόπο ζωής τους πριν αυτός χαθεί ολοκληρωτικά.
«Για πολλά χρόνια ζούσαν απομονωμένοι επειδή η Konyak είναι αυτάρκης κοινότητα που φτιάχνει μόνη της την τροφή, τα ρούχα και τα όπλα», περιέγραψε ο Pandya στη Daily Mail.
«Η κοινότητα διαθέτει τα απολύτως βασικά, αν χρειάζεσαι κάτι πιο εξειδικευμένο πρέπει να οδηγήσεις το λόφο κάτω, δύο ώρες δρόμο, για να φτάσεις στην πόλη Mon».
Ο ηγέτης της φυλής, ο 86χρονος Panpha, έχει πάρει τέσσερα κεφάλια και συχνά δυσκολεύεται με τις αλλαγές στην κοινωνία.
Παρότι ζουν πολύ απλή ζωή χωρίς την τεχνολογία, η νέα γενιά Konyak Naga χρησιμοποιεί προϊόντα της όπως τηλέφωνα, οχήματα και ηχοσυστήματα.
«Η ζωή στο παρελθόν ήταν καλύτερη», κατέληξε ο Pandya, «σήμερα απαγορεύεται το κυνήγι κεφαλών αλλά χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά. Εμείς σκοτώναμε τέσσερις με πέντε ανθρώπους το μήνα μαχόμενοι για τα δικαιώματά μας. Σήμερα σκοτώνετε χιλιάδες κι ακόμα πιστεύετε πως το κυνήγι κεφαλών είναι κακό…».
indian1indian2indian3indian4indian5indian6

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου