Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Μπορεί μία Μαύρη Τρύπα να Λάμπει; Τι παρατήρησαν οι αστρονόμοι

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι κατάφεραν να δουν ένα αμυδρό φωτός κοντά σε μια μαύρη τρύπα.

Ένα φως που θα μπορούσε να είναι ορατό και σε όλους με ένα μετρίου μεγέθους τηλεσκόπιο, κατάφεραν και είδαν οι αστρονόμοι σύμφωνα με ανακοίνωση ερευνητών μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας.
Αυτές οι μεταβλητές διακυμάνσεις του φωτός που παρατηρήθηκαν, καταδεικνύει τους πολύπλοκους τρόπους με τους οποίους η ύλη μπορεί να στροβιλίζεται στις μαύρες τρύπες, πρόσθεσαν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές, επίσης, κυκλοφόρησαν ένα βίντεο του φωτός που είδαν με το τηλεσκόπιο. Σε δηλώσεις τους επίσης, πρόσθεσαν ότι η λάμψη θα μπορούσε να εντοπισθεί και από έναν παρατηρητή με ένα τηλεσκόπιο 20 εκατοστών.


Η μαύρη τρύπα βρίσκεται περίπου 7.800 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Κύκνουμε το όνομα V404 του Κύκνου και είναι η πλησιέστερη προς τη Γη.

Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις Μαύρες Τρύπες, ούτε καν το φως, κερδίζοντας έτσι επάξια το όνομα τους. Ωστόσο, όταν απορροφούν ύλη όπως δίσκους αερίου και σκόνης, με την τριβή και τον στροβιλισμό μπορεί να φτάσουν σε τέτοιες θερμοκρασίες (περίπου 10 εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου ή περισσότερο), κάνοντας τις μαύρες τρύπες να λάμπουν εξαιρετικά έντονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου