Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί πετάμε τόσο πολύ φαγητό;

Χιλιάδες τόνοι φαγητού που θα μπορούσαν να καταναλωθούν καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη η οποία βασίσθηκε σε στατιστικές που έγιναν σε έξι χώρες: Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία και Ρουμανία.

Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής πετάει στα σκουπίδια 123 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, ποσότητα που αναλογεί στο 16% της συνολικής τροφής που φθάνει στους καταναλωτές. Από αυτό το φαγητό, σχεδόν το 80% ή 97 κιλά είναι τροφή που θα μπορούσε ακόμη να καταναλωθεί και συνεπώς θα μπορούσε να αποφευχθεί το πέταμά της. Συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζεται ότι 47 εκατομμύρια τόνοι τροφής πετιούνται ετησίως, μια τεράστια σπατάλη πόρων, η οποία επιπλέον επιβαρύνει το περιβάλλον.

Η μελέτη συμπεριέλαβε τρόφιμα που πετιούνται από τα νοικοκυριά, από τις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια κ.α.), καθώς και από άλλους φορείς (π.χ. σχολεία). Αν και είναι δύσκολο να γίνει ακριβής υπολογισμός, ο τυπικός καταναλωτής στην ΕΕ πετάει στα σκουπίδια από 45 έως 153 κιλά τροφίμων τον χρόνο, νούμερο τεράστιο και απίστευτο, την στιγμή που κάποιες χώρες πάσχουν από ασιτία.

Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά είναι τα τρόφιμα που πετιούνται περισσότερο από τις άλλες κατηγορίες φαγητού, επειδή έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και είναι συνήθως φθηνότερα, με αποτέλεσμα συχνά οι καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα από όσα χρειάζονται, σε σχέση π.χ. με προϊόντα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά κτλ.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογίζεται ότι 47 εκατομμύρια τόνοι τροφής (εξωφρενικό νούμερο), πετιούνται ετησίως. Μια τεράστια σπατάλη πόρων, η οποία επιπλέον επιβαρύνει το περιβάλλον.

Αίσχος! Κάτι τέτοιες έρευνες με κάνουν και ντρέπομαι. Αυτή η σπατάλη είναι απαράδεκτη. Αγοράζετε μόνον ότι χρειάζεστε. Δύο ντομάτες θέλετε, πάρτε δύο. Όχι ένα κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου