Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί περπατάμε μέσα στο σπίτι όταν μιλάμε στο τηλέφωνο;

Εξήγηση σε ένα… περίεργο φαινόμενο επιχειρεί να δώσει η ιατρική κοινότητα.

Πόσες φορές δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να… περπατάει άσκοπα μέσα στο σπίτι όταν μιλάτε στο τηλέφωνο; Μάλιστα, όταν βλέπετε κάποιον άλλο να περπατά αμήχανα μέσα στο σπίτι μιλώντας με μία ασύρματη συσκευή πάγια συνδεδεμένη στο αυτί του, σας φαίνεται… περίεργο.

Οι ειδικοί εξηγούν πως όλοι έχουμε την τάση να βαδίζουμε στο χώρο όταν μιλάμε στο τηλέφωνο. Αν είμαστε στο σπίτι τότε απλά βαδίζουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο, ενώ αν είμαστε στον δρόμο, τότε βαδίζουμε, αλλά συνήθως πιο αργά από πριν και με κάποιες στάσεις.

Η αιτία που συμβαίνει αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενεργοποιείται και λειτουργεί καλύτερα, όταν είμαστε όρθιοι και όταν περπατάμε.
Πολλοί επιστήμονες, καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς και συνθέτες υιοθετούν αυτή την μέθοδο για την παραγωγή ιδεών.

Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο και επικεντρώνεστε στη συνομιλία σας, ο εγκέφαλός σας αλλάζει εστίαση και επικεντρώνεται στον “τόπο” όπου γίνεται το τηλεφώνημα. Αν παρακολουθήσετε ανθρώπους που είναι σε βαθιά συνομιλία, θα προσέξετε ότι συνήθως κοιτούν προς τα κάτω κινούνται αργά. Ως αποτέλεσμα οι εξωτερικές επιρροές από το περιβάλλον τους εκείνη τη στιγμή ελαχιστοποιούνται και υποσυνείδητα το σώμα τους, τους λέει να περπατήσουν για να μπορέσουν να σκεφτούν καλύτερα και να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στην συνομιλία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το ίδιο όπως όταν οι άνθρωποι τρίβουν το πηγούνι ή το παίζουν με τα δάχτυλα των χεριών τους σε μια επαγγελματική συνάντηση (αν και αυτό είναι και μια μέθοδος ανακούφισης από το στρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου