Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αυτόνομα drone που λειτουργούν σε συνεργασία για την εξουδετέρωση στόχων

Μια «νέα εποχή αυτονομίας» ξημερώνει με την επίδειξη μικρών drone τα οποία εκτοξεύονται από κανόνια και σχηματίζουν σμήνη που «κατακλύζουν» τον εχθρό, ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

To σύστημα Locust («ακρίδα») περιλαμβάνει έναν εκτοξευτήρα που απελευθερώνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε γρήγορη διαδοχή. Μόλις βρεθούν στον αέρα, τα ρομπότ ανοίγουν δύο ζεύγη φτερών και αρχίζουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για το σχηματισμό σμήνους και το σχέδιο πτήσης.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Ναυτικής Έρευνας που ανέπτυξε την τεχνολογία επισημαίνει ότι η «αυτόνομη συλλογική συμπεριφορά» του συστήματος υπερτερεί σε σχέση με τα σημερινά drone που ελέγχονται από ανθρώπινους χειριστές.

Σε μία από τις δοκιμές, ο εκτοξευτήρας του Locust απελευθέρωσε ιπτάμενα ρομπότ Coyote, «ικανά να μεταφέρουν μια ποικιλία φορτίων για διαφορετικές αποστολές. Σε μια άλλη δοκιμαστική πτήση, εννέα drone «πέτυχαν εντελώς αυτόνομο συγχρονισμό και πτήση σε σχηματισμό».

«Αυτό το επίπεδο αυτόνομης πτήσης σε σμήνος δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν» δήλωσε ο Λι Μαστρογάνι, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος.

«Οι πρόσφατες επιδείξεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ενόψει της δοκιμής 30 αυτόνομων UAV [μη επανδρωμένων αεροσκαφών] σε πλοίο το 2016» ανέφερε.

Εκτός του ότι περιορίζει τον κίνδυνο για το στρατιωτικό προσωπικό, η νέα τεχνολογία υπόσχεται να μειώσει δραστικά το κόστος, επισήμανε το Γραφείο. Το κόστος κατασκευής ακόμα και εκατοντάδων τέτοιων drone είναι μικρότερο από την τιμή ενός συμβατικού τακτικού αεροσκάφους.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα υποχρέωνε τις εχθρικές δυνάμεις να αναπτύξουν τρόπους αντίδρασης σε επιθέσεις με το νέο όπλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου