Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Το βασανιστήριο των ρούχων

Το βασανιστήριο των ρούχωνΑν στο τέλος της ημέρας νιώθετε πόνο στη μέση ή στις αρθρώσεις, τότε ίσως εκτός από τη γυμναστική ή κάποια απότομη κίνηση να πρέπει να κατηγορήσετε την γκαρνταρόμπα σας. Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα μοδάτα ρούχα πολλές φορές ταλαιπωρούν το σώμα και την υγεία μας. Τα στενά ρούχα πιέζουν τους μυς μας, τα ψηλά τακούνια και τα παπούτσια που δεν διαθέτουν αναπαυτική σόλα επιβαρύνουν τις αρθρώσεις μας και οι βαριές τσάντες προκαλούν μυοσκελετικά προβλήματα.

Η ντουλάπα στο μικροσκόπιο. Ο βρετανός χειροπράκτης και μέλος της Βρετανικής Χειροπρακτικής Εταιρείας (BCA) Τιμ Χάτσφουλ μελετώντας τα σύγχρονα ρούχα εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες όταν π.χ. «στριμώχνονται» σε εφαρμοστά ρούχα, φορτώνονται με βαριά αξεσουάρ και «ανεβαίνουν» στις θελκτικές αλλά επώδυνες γόβες τους.

Πόνος εκ των έσω. Τα εσώρουχα, τα μαγιό και τα στενά μπλουζάκια που δένουν πίσω από τον λαιμό μπορούν να γίνουν «βραχνάς» για τις γυναίκες με μεγάλο στήθος, καθώς όλο το βάρος συγκεντρώνεται στον αυχένα.
«Η συγκεκριμένη ένταση στον αυχένα οδηγεί σε μυϊκή ένταση η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει κακή στάση του σώματος – το γνωστό καμπούριασμα» λέει ο ίδιος. «Πρόκειται για μια κλασική αιτία πίσω από τον πόνο στον αυχένα, στο άνω μέρος της πλάτης και στους ώμους στις γυναίκες» προσθέτει.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν οι γυναίκες με μεγάλο στήθος γενικότερα στην επιλογή του σουτιέν τους, αναζητώντας κυρίως την άνεση και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την ομορφιά (κάτι που σήμερα συχνά δεν συμβαίνει).
«Οι λεπτές τιράντες ενός όμορφου σουτιέν μπορούν να προσθέσουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση στους ώμους μιας γυναίκας με πλούσιο στήθος. Ιδανικά λοιπόν, θα πρέπει να επιλεγεί ένα σουτιέν με φαρδιές τιράντες ή ακόμα και αθλητική πλάτη για ακόμα καλύτερη στήριξη» επισημαίνει ο Χάτσφουλ.
Τα στενά εσώρουχα σε ρόλο κορσέ, σύμφωνα με τον ειδικό, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη στήριξη στη στάση του σώματος όταν δεν πιέζουν πολύ το σώμα. Οταν όμως γίνονται ασφυκτικά, τότε είναι ικανά να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα στην κίνηση και στη σπονδυλική στήλη.
«Η υπερβολική πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη» εξηγεί ο ειδικός.

Στενά ρούχα SOS. Στην περίπτωση της φούστας pencil, το πρόβλημα σύμφωνα με τον ειδικό εντοπίζεται στο γεγονός ότι το κομψό της σχέδιο το οποίο αγκαλιάζει τους γοφούς και φτάνει μέχρι το γόνατο δεν αφήνει πολύτιμο χώρο στα πόδια για ελευθερία κινήσεων. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία της κατόχου της.
«Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σκύψει κανείς είναι λυγίζοντας τα γόνατα. Ωστόσο, για μια γυναίκα που φοράει φούστα pencil οι επιτρεπόμενες κινήσεις είναι περιορισμένες. Βραχυπρόθεσμα, η ίδια ενδεχομένως να μην εντοπίσει κάποιο πρόβλημα. Αν όμως φοράει τη συγκεκριμένη στενή φούστα συχνά, ενδεχομένως να βιώσει κάποιο μυϊκό τράβηγμα ή ακόμα και δισκοπάθεια» αναφέρει ο Χάτσφουλ.
Τα λεγόμενα skinny jeans τα οποία αγκαλιάζουν τη σιλουέτα σαν δεύτερο δέρμα κάνουν την πραγματοποίηση συγκεκριμένων κινήσεων αγώνα.
«Τα υπερβολικά στενά ρούχα συχνά δεν επιτρέπουν τον φυσιολογικό διασκελισμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει πρωτοφανή ένταση στις αρθρώσεις μας. Μάλιστα το πρόβλημα ενδεχομένως να ενταθεί σε περίπτωση που στο στενό παντελόνι προστεθεί μια εξίσου στενή ζώνη, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει τον πόνο στα πόδια» τονίζει ο ίδιος.

Ταλαιπωρία στα άκρα. Οι ψηλοτάκουνες γόβες μπορεί να ολοκληρώνουν μια κομψή εμφάνιση, η αλήθεια όμως είναι ότι επιβαρύνουν τα πόδια, τη μέση και την πλάτη.
Ο Χάτσφουλ συνιστά στις γυναίκες που θεωρούν τα τακούνια αναπόσπαστο μέρος της θηλυκότητάς τους να περιορίσουν το ύψος τους αλλά και τον συνολικό χρόνο που τα φορούν. Καλό είναι ακόμα να κουβαλούν μαζί τους ένα δεύτερο πιο άνετο ζευγάρι παπούτσια σε περίπτωση που για παράδειγμα έχουν να περπατήσουν για αρκετή ώρα.

Με την προίκα στον ώμο. Οι μεγάλες τσάντες είναι άνετες, καθώς χωράνε το Σύμπαν. Ωστόσο, το γεγονός ότι προσφέρουν χώρο συνοδεύεται από τον κίνδυνο του υπερβολικού βάρους. Η τοποθέτησή τους στον ώμο, ή στον πήχη του χεριού, μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικούς πόνους ή ακόμα και σε ημικρανίες.
«Το ιδανικό είναι να μην κουβαλάμε μαζί μας περιττό βάρος. Ωστόσο, αν η τσάντα είναι βαριά τότε καλό είναι να φοριέται χιαστί κατά μήκος του κορμού ώστε να πραγματοποιείται καλύτερη κατανομή του βάρους στο σώμα μας. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως καλό θα είναι να αλλάζουμε τακτικά πλευρές ώστε να μην πιαστούμε» λέει ο Χάτσφουλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου