Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η ΝΑΣΑ φωτογράφησε τα μυστήρια νυκτερινά φωτεινά νέφη


Polar-Mesospheric-Clouds-in-South-Pacific-OceanΣτον πολικό ουρανό της Γης έλαμψαν μπλέ-λευκά απόκοσμα λαμπερά σύννεφα με αργή συστροφή και κυματιστά στο λυκόφως, που είχαν να εμφανισθούν από τα τέλη του 19ου αιώνος.

Αυτά τα αλλόκοτα σύννεφα αναφέρονται ως τα λάμπειρίζοντα το βράδυ ή noctilucent σύννεφα. Αυτή η μορφή συννέφων βρίσκονται σε ένα ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης που ονομάζεται μεσόσφαιρα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να φανούν από τα υψηλά γεωγραφικά πλάτη της Γης.
Οι αστροπαρατηρητές ενδεχομένως για να δούνε τα φωτεινά νυχτερινά νέφη, τέσσερα κριτήρια πρέπει να πληρούνται: Ο ουρανός πρέπει να έχει ελεύθερη τροπόσφαιρα («συνηθισμένα») σύννεφα. Η περιοχή της ατμόσφαιρας όπου σχηματίζονται πρέπει να είναι ηλιόλουστα. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος δεν πρέπει να είναι πάνω από 16 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα. Το φόντο του ουρανού πρέπει να είναι επαρκώς αρκετά σκοτεινό για τα σύννεφα να ξεχωρίζουν. Η τελευταία αυτή απαίτηση σημαίνει ότι ο ήλιος πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα, αυτό που οι αστρονόμοι αναφέρουν ως το τέλος του εμφυλίου λυκόφωτος. Η θέση προβολής πρέπει να είναι σε γεωγραφικό πλάτος βόρεια από 45 μοίρες, αν και τα σύννεφα εντοπίστηκαν και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη κατά τα τελευταία χρόνια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου