Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά;

Γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά;Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς το τι λένε στα παιδιά τους, γιατί ένα και μόνο ψέμα μπορεί να επηρεάσει άμεσα το πόσο ειλικρινή θα είναι τα ίδια στη ζωή τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα αμερικανών επιστημόνων, όσο περισσότερα ψέματα ακούει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να λένε ψέματα και να εξαπατούν τους άλλους και τα ίδια.

Όπως αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τα παιδιά τείνουν να λένε περισσότερα ψέματα, αν ανακαλύψουν ότι και οι ενήλικες δεν τους λένε την αλήθεια.

Στην έρευνα συμμετείχαν 186 παιδιά ηλικίας από 3 έως 7 ετών, τα οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι πειρασμού-αντίστασης.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο πείραμα που επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν: ότι δηλαδή η ειλικρίνεια ενός παιδιού εξαρτάται από τα ψέματα των ενηλίκων» ανέφερε στη MailOnline η καθηγήτρια ψυχολογίας και ανθρώπινης ανάπτυξης Leslie Carver.

«Ακόμη κι αν είναι σκόπιμο ένας ενήλικας να πει κάποιο ψέμα, προκειμένου να καταφέρει ένα παιδί να συνεργαστεί μαζί του μέσω της εξαπάτησης, ή για να το κάνει να ελέγξει τα συναισθήματά του, το πιο πιθανό είναι ότι μακροχρόνια αυτή δεν είναι καθόλου σωστή απόφαση.
Οι ενέργειες των γονέων υποδηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως τα ψέματα μπορούν να επηρεάσουν την ειλικρίνεια των παιδιών τους. Η έρευνά μας όμως καταρρίπτει αυτήν την πεποίθηση. Ακόμη κι ένα μικρό ψεματάκι, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες» είπε ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου