Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Εάν θέλεις να σε σεβαστούν οι άλλοι, είναι καλύτερο να σέβεσαι τον εαυτό σου

Σεβασμός μια λέξη, μια έννοια, μια αξία που δυστυχώς στις μέρες μας εκλείπει. Πόσες φορές η αγένεια ντύνεται με τα ρούχα της ειλικρίνειας , πόσες προσβολές κρύβονται πίσω από ένα «είμαι ειλικρινής» ή ευθύς. Πόσα τραύματα γεννιούνται από δήθεν ντόμπρους που κρύβουν τον πόνο και τα δικά τους μύχια σημεία τους μέσα από σκληρές κριτικές; Ξεχάσαμε τον σεβασμό στο όνομα της υποτιθέμενης ειλικρίνειας.

Υπερισχύει, ίσως, κάποιες φορές, ο κατά συνθήκη σεβασμός. Για παράδειγμα σε έναν καλοντυμένο άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας θα μιλήσουμε στον πληθυντικό, σε έναν όμως ρακένδυτο επαίτη της ίδιας ηλικίας θα μιλήσουμε στον ενικό. Σεβασμός βάση κοινωνικής τάξης;! Εύχομαι, προσεύχομαι και ελπίζω όχι! Απλά ποτέ δεν μάθαμε τι σημαίνει πραγματικός σεβασμός. Δεν διδαχτήκαμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας, τα θέλω μας, τις ανάγκες μας, πως λοιπόν να σεβόμαστε ολοκληρωτικά και πραγματικά και τους γύρω μας;

Ο πραγματικός, ο βαθύς, ο ολοκληρωτικός σεβασμός ξεκινάει από εμάς, από τον εαυτό μας. Οφείλουμε να κοιτάξουμε μέσα μας, να μας ακούσουμε, να ανακαλύψουμε ποιες πραγματικά είναι οι δικές μας επιθυμίες, όχι αυτές που μας φόρεσαν η οικογένεια και η κοινωνία. Αφού ανακαλύψουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε, ποιες είναι οι αξίες μας, οι στόχοι μας, οι επιθυμίες μας, το επόμενο βήμα είναι να τα σεβαστούμε και να τα εκπληρώσουμε.

Μόνο τότε θα αποκτήσουμε αυτή την μέγιστη αξία, μόνο τότε θα μπορούμε να σεβόμαστε και τους άλλους, γιατί πολύ απλά θα είμαστε ένα με τον εαυτό μας, δεν θα χρειαζόμαστε να επιβεβαιωθούμε μέσω καμίας προσβολής, ούτε να νιώσουμε ανώτεροι από κανέναν (ούτε και κατώτεροι). Αφού κατακτήσουμε τον αυτοσεβασμό θα πάψουμε να σπαταλάμε τον πολύτιμο χρόνο μας (γιατί θα τον σεβόμαστε) στην προσπάθεια να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας, στην προσπάθεια να είμαστε τα «καλά παιδιά» και θα τον αφιερώνουμε σε πράγματα που γεμίζουν το είναι και το πνεύμα μας.

Ο σεβασμός ξεκινάει από μέσα μας, από την ψυχή μας όπως όλες οι αξίες. Δεν μπορούμε να κατακτήσουμε καμία αν πρώτα δεν μπορούμε να την νιώσουμε για τον εαυτός μας.

Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει κάποτε:

«Εάν θέλεις να σε σεβαστούν οι άλλοι, είναι καλύτερο να σέβεσαι τον εαυτό σου. Μόνο τότε θα αναγκάσεις τους άλλους να σε σεβαστούν»

Ο Κομφούκιος επίσης:

«Σεβαστείτε τον εαυτό σας και οι άλλοι θα σε σεβαστούν»

Με λίγα λόγια όταν κατακτήσουμε τον αυτοσεβασμό θα είμαστε όχι μόνο σε θέση να σεβόμαστε απόλυτα τον εαυτό μας και τους γύρω μας αλλά δεν θα αφήνουμε χώρο και χρόνο στους τρίτους να μας συμπεριφέρονται με ασέβεια. Ο αυτοσεβασμός οδηγεί στην αυτοαγάπη και η αυτοαγάπη στην ολοκλήρωση ψυχική και πνευματική!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου