Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ποιός να σε καταλάβει όταν εσύ δεν ανοίγεσαι;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του την ανάγκη να ενωθεί, να αισθανθεί αυτό το δέσιμο, το κούμπωμα μιας αγκαλιάς, τη λαχτάρα του πόθου και την ευτυχία να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Ακόμα και ο πιο σκληρός χαρακτήρας το έχει νιώσει.

Πόσοι όμως από εμάς έχουμε ρίξει τις άμυνές μας για να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό; Πολλές φορές δειλιάζουμε να φανερώσουμε όλα τα χαρτιά μας υπό τον φόβο μην πληγωθούμε. Ξεγυμνώνουμε εύκολα τα κορμιά μας αλλά οι ψυχές μας μένουν κλειδαμπαρωμένες και το κλειδί ψάχνουμε ακόμα να το βρούμε. Παίζουμε κρυφτό ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Διανύουμε μια εποχή που όλα κινούνται σε γρήγορους ρυθμούς. Δεν είναι λίγες οι σχέσεις που μοιάζουν εφήμερες, σχεδόν σαρκικές. Μας αρέσει να δείχνουμε περισσότερο την εξωτερική μας εμφάνιση, προβάλλοντας συχνά τον εαυτό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να δίνουμε χρόνο να μάθουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε τους άλλους και να δείξουμε ποιοι είμαστε διαπιστώνουμε ότι δε μας ξέρουμε τόσο καλά όσο νομίζαμε.

Μια ουσιαστική σχέση για να θεμελιωθεί χρειάζεται την αμοιβαία ανταλλαγή συναισθημάτων. Αν κλείνεσαι στον εαυτό σου σαν το στρείδι, μην περιμένεις να σε μάθει ο άλλος και να μοιραστεί μαζί σου τα εσώψυχά του. Αν φοβάσαι συνέχεια ότι κάτι θα πάει στραβά και εκεί που πας να δεθείς με τον άλλον ξαφνικά υψώνεις τείχη πιο ψηλά και και από του Βερολίνου, χάνεις την ουσία. Αν αφεθείς και δείξεις ποιος είσαι και τι θέλεις, τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα. Στη ζωή πρέπει να παίρνουμε ρίσκα και αν τελικά δεν αξίζει, απλώς να προχωράμε.

Η αγάπη που ψάχνεις δε θα σου χτυπήσει την πόρτα εάν δε φροντίσεις να αποκαλυφθείς. Άλλωστε, πώς περιμένεις να αγαπηθείς έχοντας ένα σωρό ανασφάλειες; Φρόντισε αυτό που ζητάς από τους άλλους να έχεις τη δύναμη να το προσφέρεις και εσύ. Πρώτα απ’ όλα, προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και απάντα σε ερωτήματα όπως αν είσαι έτοιμος/η να κάνεις μια σχέση που θα κρατήσει. Δες αν πρέπει να κατευνάσεις το εγώ σου, αν έχεις μάθει να συγχωρείς, να δίνεις ευκαιρίες.

Έπειτα, μάθε να προσφέρεις στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου στοργή, αγάπη, την ελευθερία να είναι ο εαυτός του. Μη φοβηθείς να φανερώσεις τα ελαττώματά σου. Άσε τη μάσκα να πέσει. Δε θα είσαι πάντα μέσα στην τρελή χαρά, ούτε οι συνθήκες θα είναι τέλειες στη ζωή σου. Εκφράσου ελεύθερα και εμπιστεύσου τον άλλο. Άνθρωπος είναι κι αυτός, με τα δικά του σκοτάδια, τις δικές του ανησυχίες. Δώσε του χώρο να μπει στη δική σου μεριά και να σε καταλάβει.

Η εμπιστοσύνη χτίζεται με τον καιρό, με την προϋπόθεση να το δουλεύουν και οι δύο. Δε σε αδικώ που φοβάσαι να εκδηλωθείς με τόση συναισθηματική ανεπάρκεια που υπάρχει γύρω μας. Ωστόσο, θεωρώ αναγκαίο να προσπαθούμε να δείξουμε την αλήθεια μας και να μοιραστούμε τα κομμάτια μας με μια άλλη ψυχή. Θέλει θάρρος να παραμείνεις σταθερός στις αξίες σου και δύναμη να αντισταθείς στην όλη μιζέρια που επικρατεί.

Η επιτυχία μιας σχέσης φαίνεται όταν οι δύο πορεύονται σαν ένα. Όταν το μοίρασμα είναι αμοιβαίο και οι ανασφάλειες δε μας νικάνε. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας συνοδοιπόρος στη ζωή να σε εμπνέει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου