Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Γίνεσαι αυτό που αγαπάς

O ευτυχισμένος άνθρωπος δεν είναι ένας άνθρωπος χωρίς προβλήματα, αλλά κάποιος που ζει και εκτιμά το «εδώ και τώρα» του και καθημερινά βρίσκει την ευκαιρία να ευγνωμονεί, να χαίρεται, να δημιουργεί και να απολαμβάνει τα μικρά και μεγάλα δώρα που η ζωή φέρνει στο δρόμο του.

Παράλληλα, μέσα από όλα τα θετικά συναισθήματα που βιώνει, κάθε του σκέψη, απόφαση και πράξη συντελούν στο να χτίσει ένα μέλλον φωτεινό, δημιουργικό και άνετο σε όλα τα μήκη και πλάτη της ζωής του και των αναγκών του.

Υπάρχουν όμως, άνθρωποι που ενώ περνούν καλά δεν καταλήγουν να γίνονται ουσιαστικά ευτυχισμένοι. Τέτοιους ανθρώπους τους ονομάζω «καλοπερασάκηδες».

Ο καλοπερασάκιας κάνει ακριβώς το ίδιο με τον ευτυχισμένο όσον αφορά το πώς χρησιμοποιεί το παρόν του. Περνάει καλά, νιώθει καλά, χαίρεται με τη ζωή του.

Με μια σημαντική διαφορά όμως. Αδιαφορεί για το μέλλον. Δεν σκέφτεται για τις μελλοντικές επιπτώσεις που οι τωρινές του ηδονές και απολαύσεις μπορεί να έχουν. Νομίζει ότι το μέλλον από μόνο του θα είναι όπως το παρόν του. Κι εδώ είναι που κάνει το μεγάλο, το στρατηγικό, το ζωτικής σημασίας λάθος.

Δεν μπορεί να καταλάβει τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «ζω καλά» και στο «περνάω καλά». H διαφορά ανάμεσα στο «περνάω καλά» και στο «ζω καλά» βρίσκεται στο αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους διαχρονικά οι πράξεις και οι εμπειρίες σου.

Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα που προσπαθώ να περάσω σε ένα από τα βιβλία μου με τον τίτλο «Ζεις ή Υπάρχεις;».

Έχει μεγάλη σημασία να θυμόμαστε πως τόσο ο καλοπερασάκιας, όσο και ο αληθινά ευτυχισμένος άνθρωπος βιώνουν παρόμοια συναισθήματα.

Η ευτυχία όμως, του «καλοπερασάκια» μπορεί και να έχει ημερομηνία λήξης, ενώ η ευτυχία που βιώνει ο αληθινά ευτυχισμένος είναι διαχρονική.

Γιατί όταν κάποιος συστηματικά βιώνει θετικά συναισθήματα τότε η ζωή του γεμίζει από ιδέες, η ψυχή του δυναμώνει, τα σχέδια του αποκτούν στρατηγική υπόσταση και οι πράξεις του βιώσιμη αποτελεσματικότητα.

Πράγμα που σταδιακά, μπορεί να επιφέρει μια εύρωστη επαγγελματική και οικονομική σταθερότητα και ευημερία.

Το ίδιο δεν ισχύει για τον καλοπερασάκια. Γιατί ο καλοπερασάκιας δεν έχει και τόσο καλές σχέσεις με αυτό που ονομάζω «μακροχρόνια προοπτική». Νομίζει ότι το μέλλον του θα είναι ίδιο με το παρόν του, αγνοώντας τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν από την ακατάσχετη συσσώρευση απολαύσεων χωρίς αντίκρισμα.

Με άλλα λόγια, δεν έχει τη φαντασία και τη δεξιότητα να σχεδιάσει ένα μέλλον που να υποστηρίζεται και να δημιουργείται μέσα από θετικά βήματα, σκέψεις, αποφάσεις και πράξεις σε καθημερινή βάση.
Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που πολλοί αντιμετωπίζουν στα γεράματα τους όταν είναι φυσικά ανήμποροι να το διορθώσουν.

Γι αυτό, φίλες και φίλοι, φροντίστε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι ακριβώς θέλετε από την ίδια τη ζωή.

Ο υπέρτατος «νόμος» του σύμπαντος που είναι ο Νόμος Αιτίας-Αποτελέσματος υπαγορεύει πως για κάθε τι υπάρχει αιτία. Για κάθε αποτέλεσμα που υπάρχει στη ζωή μας, υπάρχει και η αντίστοιχη αιτία.

Αυτό ακριβώς προκαθορίζει στο αν κάποιος είναι αληθινά ευτυχισμένος ή απλά «καλοπερασάκιας».

Ο αληθινά ευτυχισμένος άνθρωπος ζει τη ζωή του έτσι ώστε τα αποτελέσματα των τωρινών του πράξεων, ηδονών, ευχαριστήσεων να αντανακλούν μελλοντικά και να έχουν διάρκεια. Κάτι που δεν κάνει ο καλοπερασάκιας.

Αν θέλετε μόνο χαρές για τώρα, μπορείτε να τις έχετε. Αλλά αν το «αύριο» σας είναι γεμάτο ρωγμές από τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι ηδονές χωρίς νόημα και προοπτική, τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε.

Γίνεσαι αυτό που αγαπάς!

H αγάπη σου για κάτι εύκολα αποδεικνύεται.

Μέσα από όλα όσα κάνεις σε σχέση με αυτό που ισχυρίζεσαι ότι αγαπάς. Είτε είναι άνθρωπος ή κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα, η δουλειά σου, η υγεία σου, οι σπουδές σου, οι στόχοι σου.

Αν αγαπάς αληθινά κάτι, τότε το διεκδικείς, παλεύεις για να το κατακτήσεις! Έτσι αποδεικνύεται πόσο πολύ αγαπάς.
Αν αγαπάς να ξεκουράζεσαι περισσότερο απ’ όσο να δημιουργείς, τότε καταντάς λιγότερο ενεργητικός και αποτελεσματικός σε ότι κι αν κάνεις. Μένεις πίσω σε θέματα εργασιακά. Γίνεσαι εύκολα αναλώσιμος και ξεπερνιέσαι από τους ανταγωνιστές σου.
Αν αγαπάς να φοβάσαι περισσότερο απ’ όσο να τολμάς, τότε καταντάς να παίρνεις από τη ζωή πολύ λιγότερα από αυτά που θα μπορούσες να είχες πάρει.
Αν αγαπάς να σκέφτεσαι μονάχα τον εαυτό σου και να αδιαφορείς για τους άλλους, αργά ή γρήγορα θα μείνεις μονάχος στη ζωή.

Αργά η γρήγορα, γίνεσαι αυτό που αγαπάς. Και η αγάπη δεν είναι μονάχα κάτι το θετικό, αλλά έχει και το σκοτεινό της πρόσωπο.

Όπως η αγάπη για οκνηρία, για λαιμαργία, για ναρκωτικά, για κάθε λογής δραστηριότητα ή συνήθεια που μπορεί να σε οδηγήσουν σε δύσκολα, θλιβερά μονοπάτια και προορισμούς.

Η αγάπη για κάτι δεν μετριέται με τα λόγια, ούτε με τις υποσχέσεις. Μετριέται μόνο μέσα από τις πράξεις που κάνεις καθημερινά! Γι’ αυτό, διάλεξε σοφά τι αγαπάς. Κι αυτό που θα διαλέξεις κάνε το ανθίσει μέσα από τις πράξεις σου. Όλα όσα κάνεις γι’ αυτό καθημερινά.

Γιατί αργά ή γρήγορα, αυτό θα γίνεις!
Ένα βασικό μάθημα ζωής για τους ανθρώπους

Οι εποχές αλλάζουν και αλλάζουν ραγδαία. Το ίδιο και οι ανθρώπινες στάσεις, σχέσεις και συμπεριφορές.
Ευδοκιμεί το απρόοπτο, το αναπάντεχο και το παράλογο με όλο και περισσότερους ανθρώπους στις ημέρες μας.

Ίσως, επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν τις πολλαπλές αλλαγές...
Ίσως επειδή ο φόβος του αγνώστου τους έχει "γονατίσει"...
Ίσως επειδή τα ψυχικά τους αποθέματα δύναμης εξαντλούνται...

Δεν ξέρω.

Αυτό όμως, που ξέρω είναι πως στο χέρι μας είναι να φροντίσουμε να χαλυβδωνόμαστε σε καθημερινή βάση από όλα εκείνα τα άβολα, τα δύστροπα, τα εχθρικά και τα αφύσικα που μπορεί να εμφανιστούν μπροστά μας χωρίς προειδοποίηση και να απειλήσουν τις ισορροπίες μας.

Να λοιπόν, ένα πολύτιμο μάθημα ζωής που όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο περισσότερο πόνο θα γλιτώσουμε! Μην έχεις την απαίτηση ή την ψευδαίσθηση ότι ο άλλος θα σε σεβαστεί επειδή εσύ πρώτος τον σεβάστηκες!

Είναι σαν να νομίζεις ότι το λιοντάρι δεν θα σου επιτεθεί επειδή εσύ δεν του επιτέθηκες πρώτος.

Γι’ αυτό, φρόντισε να έχεις περιορισμένες απαιτήσεις και προσδοκίες από τους άλλους και να μην εκπλήσσεσαι όταν καλοί άνθρωποι δείχνουν άσχημες συμπεριφορές.
Να μη δίνεις δεύτερες ευκαιρίες σε κακούς και μοχθηρούς ανθρώπους αλλά να συμπονάς τους αδύναμους και τους αδαείς κάποιες φορές. Τέλος, πάνω απ’ όλα, να προστατεύεις τον ίδιο σου τον εαυτό από την αφέλεια, την ευπιστία και την απόλυτη εμπιστοσύνη που ίσως, δείχνεις σε ανθρώπους που γνωρίζεις ελάχιστα.

H αξία του χτες Είναι ότι κουβαλάει τρία πράγματα μαζί του.
Εσύ φίλε και φίλη, αξίζει να τιμάς και να θυμάσαι τα δυο από αυτά. Τις χαρές και τα μαθήματα.

Το παρελθόν κουβαλάει μαζί του πόνο, αναμνήσεις χαράς και μαθήματα. Όσο θυμάσαι το παρελθόν και αναμοχλεύεις τον πόνο, μένεις κολλημένος, αποδυναμωμένος και σκοτεινός.
Νεκρώνεσαι κυριολεκτικά, γιατί το χτες δεν υπάρχει πια.

Όσο όμως, θυμάσαι τις χαρές που σου έχει δώσει, η ψυχή σου φωτίζεται, ξεκουράζεται, ανανεώνεται.
Ακόμα καλύτερα, είναι όταν παίρνεις τα "μαθήματα" που έχει να σου προσφέρει και τα χρησιμοποιείς στο να ζεις τη ζωή σου σοφά, δημιουργικά, χαρούμενα και αποτελεσματικά.

Αν θέλεις να χτίσεις ένα "αύριο" που να αξίζει να ζεις, χρειάζεται να θυμάσαι τα μαθήματα όλων εκείνων των χτες που θες να ξεχάσεις!

Γι' αυτό, μην εστιάζεσαι στον πόνο του χτες αλλά στα μαθήματα που έχει να σου δώσει και να θυμάσαι με ευγνωμοσύνη όλες εκείνες τις χαρές που ένιωσες γιατί έτσι το μυαλό σου θα μπορέσει να γεννήσει νέες φωτεινές σκέψεις που θα σε σπρώξουν να κάνεις πράγματα που θα σου δώσουν νέες χαρές!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου