Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Η αυτογνωσία, είναι από τα σημαντικότερα όπλα για μια πετυχημένη σχέση

Το να κάνεις σχέση, ειδικά τη σημερινή εποχή, είναι εύκολο. Το ζητούμενο είναι να είναι αυτή η σχέση υγιής και λειτουργική. Μέσα στη σχέση, οι άνθρωποι πρέπει να εξελίσσονται, να πηγαίνουν μπροστά. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται η περιβόητη αυτογνωσία, το να έχεις δηλαδή γνώση του εαυτού σου. Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνάπτουν σχέσεις απλά για να περνάνε καλά ή για να μην είναι μόνοι. Τεράστιο λάθος κατά την προσωπική μου εκτίμηση.

Η σχέση δεν πρέπει να λειτουργεί ως φάρμακο για την μοναξιά γιατί τότε και οι επιλογές δεν θα είναι οι κατάλληλες.

Το κριτήριο για μια υγιή σχέση είναι το να βρεις ένα άτομο που θα μπορέσει να σε συμπληρώσει, να αποτελέσει τον συνοδοιπόρο σου και που θα ταιριάζει στα θέλω σου. Να βρεις έναν άνθρωπο που θα έχει κοινούς στόχους, οράματα και σε γενικές γραμμές, την ίδια φιλοσοφία ζωής με σένα. Για παράδειγμα, αν στόχος σου είναι η δημιουργία οικογένειας, θα πρέπει να αναζητήσεις έναν άνθρωπο που να μπορεί να στο προσφέρει. Αν πάλι θέλεις ένα άτομο με το οποίο θα μοιράζεσαι τις ίδιες φιλοσοφικές, ιδεολογικές ανησυχίες, πρέπει να επιλέξεις ένα άτομο με εφάμιλλο τρόπο σκέψης.

Σε κάθε περίπτωση, η γνώση του εαυτού μας αποτελεί τη βάση για τη λειτουργικότητα της σχέσης. Όταν ξέρεις τι θέλεις, είσαι ξεκάθαρος και στο τι μπορείς να δώσεις. Μπορείς από την αρχή να συστηθείς στο έτερον ήμισυ ως ένας άνθρωπος με συγκεκριμένες επιδιώξεις και όνειρα. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του/της συντρόφου το εάν θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους σου. Υπάρχει και η περίπτωση βέβαια, του να θέλουμε να δώσουμε αλλά να μην μπορούμε. Δεν είναι, για παράδειγμα, όλοι οι άνθρωποι ικανοί να αντέξουν τις ευθύνες μιας οικογένειας, πράγμα διόλου παράλογο. Το παράλογο είναι να μην μπορείς να κάνεις κάτι και να λες “μπορώ”, απλά και μόνο για να είσαι σε σχέση με κάποιον/α που θέλει αυτό το “κάτι”.

Επειδή εκτός από την ζωή μας, είναι και ο χρόνος μας πολύτιμος, καλό είναι να τον περνάμε με άτομα που να είναι ξεκάθαρα από την αρχή. Η αυτογνωσία και εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό γιατί σε βοηθά να ξεχωρίσεις πότε ένας άνθρωπος είναι αυθεντικός και πότε τα λόγια του λέγονται “συμβατικά”. Όταν ξέρεις ποιος είσαι και τι αξίζεις, ακόμη και όταν ο άλλος/η δεν το ξέρει, σε οδηγεί στο να φεύγεις μακριά από πράγματα και καταστάσεις που δεν σου ταιριάζουν. Αυτοσκοπός μας πρέπει να είναι, όχι η σύναψή σχέσης, αλλά η δημιουργία υγιούς σχέσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου