Ομάδα Κινέζων επιστημόνων ανέπτυξε ένα νέο ύφασμα που λειτουργεί σαν smartphone. Το ύφασμα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να αυξήσει τον βαθμό ασφάλειας για τους ποδηλάτες, τους μοτοσικλετιστές και για εργαζόμενους που πρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα σε επείγοντα αιτήματα ενώ βρίσκονται εν κινήσει. Για παράδειγμα, η τοποθέτησή του υφάσματος αυτού στο μανίκι μας θα μπορούσε να προσφέρει την δυνατότητα με ένα άγγιγμα να εμφανίζονται επιλογές όπως το άνοιγμα ενός χάρτη.
Το οικονομικό αυτό υλικό μετατρέπει ένα τζάκετ σε οθόνη αφής και, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε, θα μπορούσε να βρίσκεται στην αγορά ακόμα και μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα. Η ενέργεια που χρησιμοποιεί είναι ηλιακή και αποτελείται από έναν συνδυασμό αγώγιμων, φωτεινών ινών και βαμβακιού.
Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τεχνολογία που να μπορεί να φορεθεί, αλλά η επίτευξή της ήταν δύσκολη ειδικά ο συνδυασμός μεγάλης έκτασης και λειτουργικού συστήματος. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάη ξεπέρασαν αυτό το ζήτημα με εντυπωσιακό μάλιστα αποτέλεσμα· το ύφασμα έχει έκταση σχεδόν 6 μέτρων και 10 ιντσών.
Ο κύριος συντάκτης της έρευνας, ο καθηγητής Huisheng Peng, περιέγραψε το νέο ηλεκτρονικό υλικό στο επιστημονικό περιοδικό Nature: «Πρόκειται για ένα ευέλικτο και ανθεκτικό ύφασμα που αναπνέει – κάτι που το καθιστά ιδανικό για τον πραγματικό κόσμο».
Και συνεχίζει λέγοντας: «Τα συνηθισμένα υλικά σε στέρεη μορφή δεν είναι συμβατά με τα υφάσματα επειδή προσπαθούν να αντέξουν τη φυσική παραμόρφωση που συμβαίνει όταν το ύφασμα φθείρεται και πλένεται».
Στα πειράματα, το ηλεκτρονικό ύφασμα λειτούργησε ως εργαλείο πλοήγησης δείχνοντας έναν διαδραστικό χάρτη. Λειτούργησε και ως μέσο επικοινωνίας στέλνοντας ή βρίσκοντας μηνύματα μέσω μιας Bluetooth σύνδεσης με ένα smartphone.
Ο καθηγητής Peng εξήγησε ότι η οθόνη εμφανίζεται όταν φωτίζονται σημεία που βρίσκονται εκεί που οι αγώγιμες και φωτεινές ίνες ενώνονται στο πλεγμένο ύφασμα. Οι ίνες επιβίωσαν 1.000 κύκλους τεντώματος και πίεσης. Η φωτεινότητα παρέμεινε μετά από 100 κύκλους πλυσίματος και στεγνώματος.
Με την προσθήκη περισσότερων εφαρμογών, η νέα εφεύρεση αναμένεται να διαμορφώσει την επόμενη γενιά ηλεκτρονικών εργαλείων επικοινωνίας. Ο καθηγητής και κύριος συντάκτης της έρευνας, διαβεβαίωσε πως πλέον δεν πρόκειται για μια ιδέα. Για την ακρίβεια, παράγουν ήδη τέτοιες οθόνες υφάσματος σε μεγάλη κλίμακα με χαμηλό κόστος. Μάλιστα τις παρέχουν σε εταιρείες και έτσι ο ίδιος υπολογίζει πως σύντομα μπορεί να αρχίσουν να κυκλοφορούν στην αγορά.
Οι δυνατότητες είναι τεράστιες – τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Οι αστυνομικοί ή οι επαγγελματίες οδηγοί θα μπορούσαν να το φορούν τη νύχτα και να είναι πιο ασφαλείς κατά την κίνηση. Τέλος, η ομάδα οραματίζεται να καταφέρει να μετατρέψει εγκεφαλικά κύματα σε σήματα πάνω σε ύφασμα, κάτι που θα βοηθούσε πολύ τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μιλήσουν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου