Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το άλλο άτομο έχει κάποια ερωτική σχέση

Η εμπειρία ολόκληρης της ζωής σας επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα αλλάζουν. Τίποτε δεν παραμένει σταθερό, δεν μπορείτε να μένετε προσκολλημένοι σε τίποτε σε έναν κόσμο που αλλάζει. Θέλατε να κάνετε τη φιλία σας κάτι μόνιμο αλλά το θέλατε ενάντια στον νόμο της αλλαγής, και αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να κάνει εξαιρέσεις. Κάνει αυτό που θέλει. Θα αλλάξει, όλα θα αλλάξουν. 

Ίσως μακροπρόθεσμα να καταλάβετε μια μέρα ότι ήταν καλό που δεν σας άκουσε, ότι η ύπαρξη δεν ασχολήθηκε μαζί σας και έκανε αυτό που ήθελε να κάνει, και όχι σύμφωνα με τις δικές σας επιθυμίες. Ίσως να χρειαστείτε λίγο χρόνο για να το καταλάβετε, Θέλετε αυτός ο φίλος να μείνει φίλος σας για πάντα, αλλά αύριο θα μετατραπεί σε εχθρό. Ή απλά, «Άντε χάσου!» και δεν είναι πια μαζί σας. Κάποιος άλλος γεμίζει το κενό ο οποίος είναι πολύ ανώτερος. Μετά ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι ήταν πολύ καλό που ο άλλος χάθηκε διαφορετικά θα είχατε μείνει κολλημένοι μαζί του. Ωστόσο το μάθημα δεν φθάνει ποτέ τόσο βαθιά ώστε να σταματήσετε να ζητάτε μονιμότητα.

Θα αρχίσετε να ζητάτε μονιμότητα με αυτό τον άνδρα, με αυτή τη γυναίκα: αυτό δεν πρέπει να αλλάξει. Δεν έχετε μάθει καλά το μάθημα ότι η αλλαγή είναι η δομή της ζωής. Πρέπει να το καταλάβετε και να το δεχτείτε. Μην δημιουργείτε ψευδαισθήσεις δεν πρόκειται να βοηθήσουν. Και όλοι δημιουργούν διαφόρων ειδών ψευδαισθήσεις.

Κάποτε ήξερα έναν άνδρα που μου είπε: «Εμπιστεύομαι μόνο τα χρήματα, τίποτε άλλο .

Εγώ του είπα, «Κάνεις μια πάρα πολύ σημαντική δήλωση».

Εκείνος είπε, «Όλοι αλλάζουν. Δεν μπορείς να στηριχτείς σε κανέναν .

Και καθώς μεγαλώνεις, μόνο τα χρήματά σου είναι δικά σου. Δεν νοιάζεται κανείς, ούτε καν ο γιός σου, ούτε καν η γυναίκα σου. Αν έχεις χρήματα νοιάζονται όλοι, σε σέβονται όλοι επειδή έχεις χρήματα. Αν δεν έχεις χρήματα γίνεσαι ζητιάνος». Η άποψή του ότι το μόνο πράγμα που μπορείς να εμπιστεύεσαι στη ζωή είναι τα χρήματα προέρχεται από μια μεγάλη εμπειρία στη ζωή, από το γεγονός ότι εξαπατήθηκε ξανά και ξανά από τους ανθρώπους που εμπιστευόταν. Εκείνος νόμιζε ότι τον αγαπούσαν, αλλά ήταν κοντά του μόνο για τα χρήματα, «Αλλά», του είπα, «τη στιγμή του θανάτου τα χρήματα δεν θα είναι μαζί σου. Μπορεί να έχεις την ψευδαίσθηση ότι τουλάχιστον τα χρήματα είναι μαζί σου, αλλά όταν η αναπνοή σου θα σταματήσει, τα χρήματα δεν θα είναι πια μαζί σου. Έχεις κερδίσει κάτι, αλλά θα μείνει σ’ αυτήν την πλευρά δεν μπορείς να το πάρεις μαζί σου πέρα από το θάνατο. Θα πέσεις σε μια βαθιά μοναξιά την οποία έκρυβες πίσω από το προσωπείο των χρημάτων».

Υπάρχουν άνθρωποι που κυνηγούν την εξουσία, αλλά ο λόγος είναι ο ίδιος: όταν έχουν εξουσία είναι μαζί τους πάρα πολλοί άνθρωποι, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό την κυριαρχία τους. Δεν είναι μόνοι, Είναι σπουδαίοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες. Αλλά η εξουσία αλλάζει χέρια. Τη μια ημέρα την έχετε, την επόμενη έχει χαθεί, και ξαφνικά η όλη ψευδαίσθηση διαλύεται. Είστε πιο μόνος από κάθε άλλον, επειδή τουλάχιστον οι άλλοι έχουν συνηθίσει να είναι μόνοι. Εσείς δεν έχετε συνηθίσει, η μοναξιά σας σάς πονάει περισσότερο.

Η κοινωνία έχει προσπαθήσει να φροντίσει να ξεχάσετε τη μοναξιά. Τα προξενιά είναι απλά μια προσπάθεια να ξέρετε ότι η γυναίκα σας είναι μαζί σας.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί η μοναξιά έχει αποτύχει, και θα αποτυγχάνει πάντα, επειδή πηγαίνει ενάντια στους θεμελιώδεις νόμους της ζωής. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι κάτι με το οποίο θα μπορέσετε να ξεχάσετε τη μοναξιά σας. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσετε συναίσθηση της μοναχικότητάς σας, η οποία είναι μια πραγματικότητα . Και είναι πολύ όμορφο να τη βιώνετε, να τη νιώθετε, επειδή είναι η ελευθερία σας από το πλήθος, από τον άλλο. Είναι η ελευθερία σας από τον φόβο να μείνετε μόνοι.

Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε το πιο βαθύ σας κέντρο, όπου είστε πάντα μόνοι, όπου ήσασταν πάντα μόνοι. Στη ζωή, στον θάνατο, όπου κι αν είστε, θα είστε μόνοι. Αλλά αυτό το κέντρο είναι τόσο γεμάτο δεν είναι άδειο, είναι τόσο γεμάτο και ολοκληρωμένο και ξεχειλίζει από τους χυμούς της ζωής, με όλες τις ομορφιές και τις ευλογίες της ύπαρξης ώστε από τη στιγμή που θα έχετε γευτεί τη μοναχικότητα ο πόνος στην καρδιά θα εξαφανιστεί. Αντίθετα, θα εμφανιστεί ένας νέος ρυθμός τρομερής γλυκύτητας, γαλήνης, χαράς, ευτυχίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που είναι επικεντρωμένο στη μοναχικότητά του, ολοκληρωμένο με τον εαυτό του, δεν μπορεί να κάνει φίλους. Μάλιστα, μόνο αυτό το άτομο μπορεί να κάνει φίλους, επειδή τώρα δεν είναι πια μια ανάγκη, είναι απλά ένα μοίρασμα. Έχετε τόσο πολλά που μπορείτε να μοιραστείτε! Και όταν μοιράζεστε, δεν υπάρχει θέμα προσκόλλησης , ρέετε μαζί με την ύπαρξη, μαζί με την αλλαγή της ζωής, επειδή δεν έχει σημασία με ποιόν τα μοιράζεστε. Μπορεί να είναι το ίδιο άτομο αύριο -το ίδιο άτομο όλη σας τη ζωή- ή μπορεί να είναι διάφορα άτομα. Δεν είναι ένα συμβόλαιο, δεν είναι γάμος θέλετε να δώσετε επειδή νιώθετε γεμάτοι.

Έτσι, όποιος τυχαίνει να είναι κοντά σας, του δίνετε. Και είναι μεγάλη ευτυχία να δίνετε. Η ζητιανιά είναι δυστυχία. Ακόμη κι αν πετύχετε κάτι με τη ζητιανιά, θα παραμείνετε δυστυχισμένοι. Πονάει.

Όταν είστε υπερήφανοι για την ευτυχία σας και για όλα όσα σας έχει δώσει η ύπαρξη, ο φόβος εξαφανίζεται. Το σκοτάδι εξαφανίζεται, ο πόνος εξαφανίζεται. Μπορείτε να αγαπάτε ένα άτομο, και αν αυτό το άτομο αγαπά κάποιον άλλον, δεν θα υπάρχει ζήλια, επειδή αγαπήσατε με μεγάλη χαρά. Δεν ήταν μια προσκόλληση, δεν κρατούσατε τον άλλο φυλακισμένο. Δεν ανησυχούσατε ότι το άλλο άτομο μπορεί να ξεγλιστρήσει από τα χέρια σας, ότι μπορεί να έχει κάποια ερωτική σχέση. Όταν μοιράζεστε τη χαρά σας, δεν δημιουργείτε μια φυλακή για κανέναν. Απλά δίνετε. Δεν περιμένετε καν ευγνωμοσύνη επειδή δεν δίνετε για να πάρετε κάτι, ούτε καν ευγνωμοσύνη. Δίνετε επειδή είστε τόσο πλήρεις ώστε πρέπει να δώσετε.

Γι’ αυτό δεν θα σας πω να κάνετε τίποτε για τη μοναξιά σας. Ψάξτε τη μοναχικότητά σας. Ξεχάστε τη μοναξιά, ξεχάστε το σκοτάδι, ξεχάστε τον πόνο. Αυτά είναι μόνο η απουσία της μοναχικότητας, και η εμπειρία της μοναχικότητας θα τα διαλύσει αμέσως. Και η μέθοδος είναι η ίδια: απλά να έχετε τον νου σας. Αποκτήστε όλο και μεγαλύτερη συναίσθηση, έτσι ώστε στο τέλος να έχετε συναίσθηση μόνο του εαυτού σας. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο αποκτάτε επίγνωση της μοναχικότητας

Και να κοιτάζετε πάντα να δείτε αν οτιδήποτε αντιμετωπίζετε ως πρόβλημα είναι κάτι αρνητικό ή κάτι θετικό. Αν είναι κάτι αρνητικό τότε μην το πολεμάτε μην ασχολείστε καν μαζί του. Ψάξτε μόνο το θετικό , και θα είστε στη σωστή πόρτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο χάνουν, επειδή αρχίζουν να πολεμάνε ευθέως την αρνητική πόρτα. Δεν υπάρχει πόρτα υπάρχει μόνο σκοτάδι, υπάρχει μόνο απουσία. Και όσο περισσότερο πολεμάνε τόσο περισσότερο αποτυγχάνουν, τόσο περισσότερο νιώθουν αποθαρρημένοι, πεσιμιστές, και στο τέλος αποφασίζουν ότι η ζωή δεν έχει νόημα, ότι είναι απλά βασανιστήριο. Το λάθος τους είναι ότι μπήκαν από λάθος πόρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου