Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ενοχή συνδέεται με την ηθική μας συνείδηση. Πρόκειται για δείκτη της προσωπικότητάς μας και αντανάκλαση των αξιών καθώς και της εκπαίδευσής μας.
Το να αισθανόμαστε ενοχή και το να μετανιώνουμε για κάτι πότε-πότε μας βοηθάει να βελτιωθούμε. Είναι σωστό και απαραίτητο.
Ωστόσο, η ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία εξαρτάται από την ισορροπία. Η υπερβολή δεν είναι καλή.
Η συσσώρευση ενοχής που μας περιορίζει και αμφισβητεί την προσωπική ελευθερία μας δεν είναι πλέον υγιής ή σωστή. Μάλιστα, είμαστε σίγουροι ότι σήμερα κουβαλάτε πολλά βάρη στην καρδιά σας τα οποία συνδέονται με την ενοχή.
Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να λάβουμε υπόψη αυτές τις πτυχές. Θα πρέπει να σκεφτείτε πάνω σε αυτές για να συνειδητοποιήσετε ότι, πράγματι, πολλές από τις καθημερινές σας ενέργειες συνδέονται με το αίσθημα της ενοχής.
Λόγοι για τους οποίους μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ενοχή
1. Λέτε “όχι” όταν το εννοείτε
Η κυριαρχικότητα είναι ουσιαστική για την αυτοεκτίμησή μας. Το να λέμε “όχι” όταν το εννοούμε είναι μια πράξη προσωπικού θάρρους το οποίο θα πρέπει όλοι να επιδεικνύουμε.
-Το να αρνείστε να κάνετε κάτι σημαίνει ότι υψώνετε τείχη προστασίας του εαυτού σας. Επιπλέον η πράξη αυτή δίνει στους άλλους ένα είδος σχεσιακής πληροφορίας, που τους βοηθάει να καταλάβουν που βρίσκονται τα όρια της σχέσης.
Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να αισθανόμαστε ενοχή λέγοντας “όχι” όταν είναι απαραίτητο.
2. Κάνετε αυτό που θέλετε όταν το έχετε ανάγκη
Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Κατανοούμε ότι κανένας από μας δεν έχει την πλήρη και απόλυτη ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει.
-Ωστόσο μέσα σε αυτόν τον “περιορισμό” περιλαμβάνεται η διαπραγμάτευση με τον εαυτό.
-Αξίζω ένα ελεύθερο απόγευμα για τον εαυτό μου. Αξίζω αυτό το μικρό δώρο. Αξίζω να φροντίζω τον εαυτό μου, να καλομαθαίνω τον εαυτό μου και να βάζω τον εαυτό μου σε προτεραιότητα…
-Μη διστάσετε να το εφαρμόσετε αυτό όποτε ο νους σας το έχει ανάγκη. Βάλτε στην άκρη τις κρίσεις συνείδησης που μπορεί να αντιμετωπίζετε και επιτρέψτε στον εαυτό σας να έχει αυτό που χρειάζεται χωρίς ενοχή.
3. Εκφράζετε ελεύθερα τη γνώμη σας
Έχετε τη δική σας φωνή και ορισμένες αξίες και συναισθήματα. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να αισθάνεστε ενοχή που εκφράζετε τη γνώμη σας όταν προκύπτει η ευκαιρία;
-Αυτό συμβαίνει από φόβο μήπως μιλώντας πληγώσουμε τους άλλους ανθρώπους και παρουσιάσουμε μια εικόνα του εαυτού μας που οι άλλοι δεν περιμένουν. Επιπλέον φοβόμαστε μήπως απογοητεύσουμε τους άλλους λέγοντας την αλήθεια.
-Δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτήν την καταστροφική άβυσσο στην οποία επικρατεί η ενοχή. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται πάντα, όμως χωρίς να κάνει κακό λόγω επιθετικότητας.
-Η αλήθεια που μας βοηθάει να καταλάβουμε και να θέσουμε προσωπικά όρια είναι απαραίτητη.
Κάντε το! Πείτε δυνατά αυτό που σκέφτεστε, αυτό που αισθάνεστε και αυτό που σας φαίνεται σωστό. Η σιωπή, η αποδοχή των πάντων και η απόκρυψη των πραγμάτων είναι μια ανώριμη πράξη που μας καταστρέφει σιγά-σιγά.
4. Απομακρυνθείτε από κάποιον που δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλά
Αυτή είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο προβληματικές πηγές ενοχής στην καθημερινή μας ζωή: οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κακής ποιότητας.
-Αν και ο όρος “τοξικοί άνθρωποι” χρησιμοποιείται πολύ συχνά, στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο κάποιος φίλος ή συγγενής να είναι τοξικός για να μας είναι δυσάρεστος.
-Υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά και με τους οποίους δεν τα πάμε καλά. Δεν είναι “κακοί άνθρωποι”: απλώς έχουν προσωπικότητες που είναι ασύμβατες με τη δική μας.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν είστε υποχρεωμένοι να τα πηγαίνετε καλά με όλους. Μην αισθάνεστε ενοχή επειδή επιλέγετε να αποστασιοποιηθείτε από αυτούς τους ανθρώπους αντί να είστε ψεύτικα ευγενικοί μαζί τους.
5. Μην αισθάνεστε άσχημα που δεν ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες σας
Δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός από τον ίδιο τον νου. Μερικές φορές έχουμε τόσο υψηλές προσδοκίες για το τι πρέπει να επιτύχουμε που το μόνο που καταφέρνουμε είναι να υποφέρουμε.
-Όλοι έχουμε περάσει στιγμές στις οποίες αισθανόμαστε ενοχή επειδή δεν δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στους άλλους.
-Αισθανόμαστε ενοχή επειδή δεν βρίσκουμε τη δουλειά των ονείρων μας ή ενοχή επειδή δεν χάνουμε τα κιλά που θέλουμε. Είμαστε σκλάβοι μιας δυστυχίας που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι.
-Πρέπει να κόψουμε αυτά τα παράλογα δεσμά και να απελευθερωθούμε από αυτήν τη φυλακή. Μην έχετε για τον εαυτό σας υπερβολικά υψηλές προσδοκίες. Αγωνιστείτε για όσα επιθυμείτε, όμως πρώτα απ’ όλα να είστε ταπεινοί και να σέβεστε τον εαυτό σας.
Κλείνοντας θα λέγαμε ότι η ενοχή μπορεί μερικές φορές να είναι απαραίτητη. Αυτό επειδή μας βοηθάει να διαμορφώσουμε την ηθική μας συνείδηση και να βελτιωθούμε με πολλούς τρόπους.
Ωστόσο, όταν παθαίνουμε εμμονή με ορισμένες πτυχές όπως αυτές που περιγράψαμε παραπάνω, γινόμαστε δυστυχισμένοι και ίσως ακόμα και καταθλιπτικοί.
Μην επιτρέπετε να συμβαίνει αυτό. Αναλάβετε την ευθύνη, όμως εξελιχθείτε λαμβάνοντας σωστές αποφάσεις που σας επιτρέπουν να είστε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι. Εσείς γιατί αισθάνεστε ενοχή;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου