Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ; ΠΟΥ ΠΑΩ; ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΑΩ;

Ας υποθέσουμε ότι θέλω να με ακούσει ο Φ. να μ’ αγκαλιάσει, να είναι δίπλα μου, γιατί σήμερα δεν μου αρκεί ο εαυτός μου.

Και ο Φ. δεν θέλει. Δεν με θέλει.

Τότε, αντί να κάθομαι να κλαίω, αντί να προσπαθώ να χειριστώ την κατάσταση έτσι ώστε να πάρω αυτό που δεν θέλει ο Φ. να μου δώσει, αντί να ψάχνω κάποιο υποκατάστατο (να τον κάνω να με έχει ανάγκη, να με λυπηθεί, να με μισήσει, να με φοβάται) αντί να κάνω τόσο δρόμο, μπορώ ίσως να ρωτήσω την Μαρία αν θέλει να μείνει να μου κάνει παρέα.

Δεν αρκούμαι, δηλαδή, στον Φ. ούτε εξαρτώμαι απ’ αυτόν. Εξαρτώμαι μόνο από τον εαυτό μου. Ξέρω τι χρειάζομαι κι αν δεν θέλει αυτός να μου το δώσει, μπορεί να θέλει η Μαρία…

Αυτό είναι αυτοεξάρτηση. Να ξέρω ότι έχω ανάγκη τους άλλους, ότι δεν είμαι αυτάρκης, αλλά ότι μπορώ να κρατήσω την ανάγκη αυτή μαζί μου, να την αντέξω, μέχρι να βρω αυτό που θέλω, τη σχέση που ψάχνω, κάτι να με στηρίξει, την αγάπη…

Κι αν ο Φ. δεν έχει αυτό που χρειάζομαι, ούτε και η Μαρία, θα συνεχίσω να ψάχνω μέχρι να το βρω.

Όπου κι αν είναι;

Ναι, όπου κι αν είναι.

Αυτοεξαρτώμαι σημαίνει αποδεικνύω ότι δεν είμαι παντοδύναμος, ξέρω ότι είμαι ευάλωτος κι έχω την ευθύνη του εαυτού μου.

Εγώ διευθύνω την ορχήστρα, κι ας μην ξέρω όλα τα όργανα. Το γεγονός ότι δεν ξέρω να παίζω όλα τα όργανα δεν σημαίνει ότι παραδίδω την μπαγκέτα.

Εγώ είμαι ο πρωταγωνιστής στη ζωή μου. Προσοχή όμως.

Δεν είμαι ο μοναδικός ηθοποιός. Αν ήμουν, το έργο μου θα ήταν αφάνταστα βαρετό.

Αφού είμαι ο πρωταγωνιστής, είμαι αυτός που ρυθμίζει την υπόθεση, αυτός από τον οποίο εξαρτώνται στην έσχατη περίπτωση τα πάντα. Ωστόσο, δεν είμαι αυτάρκης.

Δεν μπορώ να δομήσω μια ζωή ανεξάρτητη, γιατί δεν είμαι αυτάρκης.

Αυτοεξάρτηση σημαίνει να πάψω να κρέμομαι από το λαιμό των άλλων. Κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστώ την βοήθειά σου, όσο όμως είμαι εγώ αυτός που κρατάει το κλειδί, είτε είναι η πόρτα ανοιχτή είτε κλειστή, δεν είμαι κλειδωμένος.

Ξέρω ότι είμαι εξαρτημένος, αλλά γι’ αυτή την εξάρτηση υπεύθυνος είμαι εγώ.

Αυτοεξάρτηση σημαίνει: απαντώ στα τρία βασικά υπαρξιακά ερωτήματα:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ, ΠΟΥ ΠΑΩ, ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΑΩ.

Απαντώ όμως, με αυτήν τη σειρά.

Η αυτοεξάρτηση είναι, κατά την γνώμη μου, συνώνυμο της ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου