Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Όσους καθρέφτες κι αν σπάσεις πάντα εσένα θα δείχνουν

Η ζωή που έχουμε ζήσει, όπως κι αυτή που πρόκειται να ζήσουμε είναι αποκύημα των αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε κάθε στιγμή. Το παρελθόν, όποια γεύση κι αν έχει αφήσει γλυκιά ή πικρή, είναι αυτό που μας έπλασε στον άνθρωπο που είμαστε σήμερα. Το παρόν είναι αυτό που καλούμαστε να σμιλέψουμε με όσα «εργαλεία» έχουμε αποκομίσει από το παρελθόν ώστε να μπορούμε να θαυμάσουμε ένα υπέροχο μελλοντικό δημιούργημά μας. Την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Δεν υπάρχουν αποφάσεις ακίνδυνες, αδιάφορες κι αμελητέες. Κάθε απόφαση έχει έναν αντίκτυπο, σωματικό ή ψυχικό. Για κάθε απόφαση που παίρνεις καλείσαι να θυσιάσεις μια άλλη επιλογή σου, έναν άλλον δρόμο που πιθανώς θα χάραζες αν είχες επιλέξει κάτι διαφορετικό. Είτε αυτό είναι σύντροφος, δουλειά, τόπος κατοικίας ή οτιδήποτε έχεις κληθεί να αποφασίσεις μέχρι τώρα.

Τα βιώματα, οι εμπειρίες σου κι η κρίση που έχεις διαμορφώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως και ο στόχος που έχεις θέσει σε κάθε φάση της ζωής σου να πετύχεις, είναι μερικά από τα βασικά κριτήρια που βοηθάνε στη λήψη αυτών των αποφάσεων. Είναι όμως μόνο αυτά αρκετά; Ποιο είναι το ουσιαστικό κίνητρο πίσω από κάθε επιλογή σου;

Η απάντηση είναι απλή. Η υγεία σου, η ψυχική και η σωματική. Ό, τι στόχο και να έχεις θέσει για την εξέλιξη της πορείας σου, όσο υψηλός ή εφικτός κι αν φαίνεται, αν η διαδρομή σε καταπονεί δεν έχει κανένα όφελος. Προφανώς και «τα αγαθά κόποις κτώνται» αλλά έχει διαφορά να πρέπει να παλέψεις για κάτι που θέλεις πραγματικά, ή να εξαντληθείς για κάτι που ίσως δεν είναι για σένα.

Αρχικά, πρέπει να καταλάβεις τι θέλεις από σένα τον ίδιο και από τη ζωή σου γενικότερα. Ποιες είναι οι ανάγκες σου πραγματικά κι όχι τα πλαίσια των κοινωνικών συμβάσεων που πρέπει ν’ ακολουθήσεις. Αν η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου είναι πραγματική και γνωρίζεις τις δυνατότητες και τα όριά σου, τότε δε θα κυνηγάς έναν αέναο στόχο αλλά θα καταφέρεις να αναδιαμορφώνεις τον στόχο σου βάσει των αναγκών σου.

Αν οτιδήποτε σε περιτριγυρίζει, σε κάνει να νιώθεις άβολα ή να μην περνάς καλά, αν νιώθεις ότι βαλτώνεις κουβαλώντας κατάλοιπα του παρελθόντος, είτε είναι ιδέες είτε είναι άνθρωποι, τότε είναι η ώρα γι’ αλλαγή. Αν η εσωτερική φωνούλα μέσα σου, προσπαθεί να σου πει κάτι, άκουσέ την προσεκτικά. Αν νομίζεις ότι δεν έχεις, τότε παρατήρησε προσεκτικά το σώμα σου κι όσα θέλει αυτό να σου πει. Ένας κόμπος στο στομάχι, οι κρίσεις πανικού, ένας κρύος ιδρώτας ξαφνικά ή πολλές δερματικές παθήσεις, είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που το σώμα σου προσπαθεί να κάνει το μυαλό σου να σκεφτεί ένα plan B. Ένα σχέδιο διαφυγής από μια κατάσταση που ζεις και εκτός από τις διακυμάνσεις στην ψυχολογία σου, μακροπρόθεσμα μπορεί να σου επιφέρει κάτι πολύ πιο δύσκολο και προβληματικό ως αποτέλεσμα μιας λανθασμένης απόφασης.

Αν μια κατάσταση σε πνιγεί, όποιο κι αν είναι το κόστος της, πρέπει να την αλλάξεις. Αν μια απόφαση ή μια επιλογή που φάνταζε ιδανική, δεν είναι πλέον για οποιονδήποτε λόγο, τρέχα μακριά. Γιατί ο μόνος άνθρωπος που θα έχεις να λογοδοτήσεις στο τέλος της ημέρας για το τι συμβαίνει μέσα σου και στη ζωή σου, δεν είναι ο σύντροφός σου, ο γονέας σου ή το αφεντικό σου. Είναι ο εαυτός σου. Με αυτόν πορεύεσαι και θα συνεχίσεις να το κάνεις μέχρι το τέλος. Αυτός πρέπει να είναι υγιής, ευτυχισμένος κι ικανοποιημένος και είναι ο μοναδικός που θα μπορέσει να σε κάνει αποτελεσματικό, αποδοτικό κι ανεκτίμητο σε οποιαδήποτε επαφή ή σχέση προσπαθήσεις να δημιουργήσεις.

Γιατί οι επιλογές μας είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας. Όσους καθρέφτες και αν σπάσεις ή αλλάξεις, θα βλέπεις πάντα εσένα. Για αυτό να φροντίσεις να τα έχεις πάντα καλά με τον εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου