Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Τι είναι το κάρμα

Όλοι έχουμε ακούσει το κάρμα. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι είναι η μοίρα – το πεπρωμένο. Αλλά γνωρίζετε τι σημαίνει ακριβώς και γιατί χρησιμοποιείται αυτός ο όρος;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κάνουμε λάθος. Και αυτή η παρερμηνεία δεν βοηθά κανέναν μας. Όταν καταλάβουμε τι σημαίνει πραγματικά το κάρμα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα ισχυρό εργαλείο για προσωπική ανάπτυξη.

Η απλή εξήγηση του βουδισμού

Πριν ξεκινήσουμε, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Το κάρμα δεν έχει καμία σχέση με τη «μοίρα». Αν κάνετε κάτι αρνητικό, δεν σημαίνει ότι κάτι αρνητικό πρέπει να σας συμβεί για να έρθει ισορροπία. Το κάρμα βασίζεται κυρίως στις πράξεις και στις σκέψεις μας σε κάθε στιγμή.

Η λέξη κάρμα σημαίνει δράση και όχι μοίρα. Στον βουδισμό, το κάρμα είναι μια ενέργεια που δημιουργείται από την εμπρόθετη πράξη, μέσω των σκέψεων, των λέξεων και της δράσης. Όλοι δημιουργούμε κάρμα κάθε στιγμή, και το κάρμα που δημιουργούμε μας επηρεάζει κάθε στιγμή.

Είναι συχνό φαινόμενο να σκεφτόμαστε το κάρμα ως κάτι που κάναμε στην προηγούμενη ζωή μας και το οποίο επισφραγίζει τη μοίρα μας σε αυτή τη ζωή, αλλά αυτό δεν υιοθετείται από τον βουδισμό. Το κάρμα είναι μια πράξη, όχι ένα αποτέλεσμα. Το μέλλον μας δεν είναι γραμμένο. Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της ζωής μας τώρα, αλλάζοντας τις εμπρόθετες πράξεις μας και τα αυτοκαταστροφικά μας μοτίβα.

Γιατί όμως η κοινωνία μας έχει παρερμηνεύσει το κάρμα;

Στην ποπ κουλτούρα, το κάρμα συχνά σημαίνει ότι οι άνθρωποι παίρνουν αυτό που τους αξίζει. Πώς όμως αναπτύχθηκε αυτή η άποψη; Επειδή έχουμε αυτή την διαστρεβλωμένη ιδέα ότι χρειαζόμαστε κάτι έξω από εμάς ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Είναι λόγω αυτής της ψευδούς άποψης που επιθυμούμε να μεταμορφώσουμε το κάρμα σε ένα είδος αυτόματου μηχανήματος που βασίζεται στην ηθική και πνευματική μας συμπεριφορά. Όμως, αν μπορέσουμε να αποτινάξουμε αυτή την αντίληψη περί ευτυχίας, θα μπορέσουμε να δούμε ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να ζούμε στο εδώ και τώρα με ενσυνειδητότητα και το να εξερευνήσουμε την αληθινή μας φύση.

Το κάρμα είναι απλά μια ενέργεια. Είναι οι εμπρόθετες σκέψεις και πράξεις μας. Η ενέργεια που παράγουμε εδώ και θα μας επηρεάσει και στο μέλλον. Δεν έχει καθόλου να κάνει με επιβράβευση ή τιμωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου