Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η Άγνωστη Αυτοκρατορία των Ηλιθίων

Ποια είναι η μεγαλύτερη αυτοκρατορία όλων των εποχών;

Ο Τζένγκις Χαν θεωρείται ότι δημιούργησε την μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε ποτέ ο κόσμος που στο απόγειό της κάλυπτε 26.000.000 km2, το 1/5 της Γης, όντας η μεγαλύτερη συνεχόμενη αυτοκρατορία στην ιστορία. Με έναν πληθυσμό περίπου 100.000.000 ανθρώπων.

Επίσης ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μακεδόνας στρατηλάτης που κυριάρχησε στη μέση ανατολή ξεκινώντας από την Ελλάδα και φτάνοντας ως τα βάθη της Ασίας, θεωρείται ότι έφτιαξε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες όλων των εποχών κυριαρχώντας στο σύνολο σχεδόν του τότε γνωστού κόσμου και μεταφέροντας τον πολιτισμό της Ελλάδας απ’ άκρη σ’ άκρη.

Τι θα μπορούσε να πει κάνεις για την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μια αυτοκρατορία που αψήφησε το χρόνο και διήρκεσε χρόνια καθιστώντας την ως μια αυτοκρατορία με τεράστια σημασία στα χρονικά και επιρροή που φτάνει ως τις μέρες μας.

Ή τις κινεζικές δυναστείες καθώς και εκείνες των Φαραώ στην Αίγυπτο; Πολιτισμοί που άφησαν ανεξίτηλα χαραγμένο το σημάδι τους στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Παρόλα αυτά ό,τι κι αν υποθέσει κάνεις για τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία που υπήρξε ποτέ θα κάνει λάθος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προαναφερθείσες αυτοκρατορίες και πολιτισμοί επηρέασαν όσο λίγοι τον κόσμο μας, όμως όλοι αυτοί ωχριούν μπροστά στην πραγματικά μεγαλύτερη υπερδύναμη που υπήρξε ποτέ!

Είτε σε έκταση, είτε σε πληθυσμό, είτε σε χρονική διάρκεια και επιρροή ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη που υπήρξε ποτέ. Εξαλείφει τον ανταγωνισμό και υπερνικά κάθε εμπόδιο για την πρώτη θέση. Ο λόγος για τη πιο ισχυρή δύναμη που υπήρξε ποτέ: την αυτοκρατορία των ηλίθιων.

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη αυτοκρατορία, η αυτοκρατορία των ηλίθιων υφίσταται ακόμη. Η χρονική διάρκεια ανυπολόγιστη, ο αριθμός του πληθυσμού ανυπολόγιστος, η επιρροή άγνωστη.

Οι ηλίθιοι θα έπρεπε να είναι αντικείμενο προσεκτικής και πολυετούς επιστημονικής έρευνας, καθώς χωρίς κάποιο προφανές σύστημα ή κάποια ειδική τακτική καταφέρνουν όχι απλά να επιβιώνουν ανά τους αιώνες, αλλά και να ευημερούν και να πολλαπλασιάζονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Αν και δεν είναι πρέπον να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους, οι ηλίθιοι αποτελούν μια εξαίρεση. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, εφόσον με την αλάνθαστη μεθοδολογία που ακολουθούν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια κατηγορία από μόνοι τους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Έχουν γραφτεί πάμπολλα, γνωστά και λιγότερο γνωστά, κείμενα για την άφταστη δύναμη των ηλίθιων. Το συγκεκριμένο δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να προσθέσει καινούργιες πληροφορίες στις ήδη υπάρχουσες, ούτε και να στοχοποιήσει πρόσωπα ή καταστάσεις. Το παρόν κείμενο ως στόχο έχει να αναλύσει το φαινόμενο και να μας βοηθήσει περισσότερο με συμβουλές και τακτικές για το πως να επηρεαζόμαστε λιγότερο από τους συμπαθείς ή λιγότερο συμπαθείς ηλίθιους (το καθόλου είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας).

Σε πρώτη φάση θα μπορούσαμε να πούμε πως ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πιστεύει κάποιος, κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται ηλίθιος. Η ηλιθιότητα είναι μια επίκτητη συμπεριφορά και φιλοσοφία ζωής στην οποία ο καθένας εισέρχεται και εξέρχεται σε αρκετές περιόδους της ζωής του, σε αρκετές φάσεις της ημέρας, ακόμη και από λεπτό σε λεπτό.

Σε πολλές περιπτώσεις ένας άνθρωπος που πιστεύουμε ότι είναι εντελώς ηλίθιος μπορεί να φερθεί με εξυπνάδα, συμπόνια, σεβασμό και όλες τις υπέροχες αρχές που καθορίζουν και έναν μη ηλίθιο άνθρωπο. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι η ηλιθιότητα δεν είναι απαραίτητα κάτι μόνιμο, ούτε κάτι συνεχές. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με μία εποχιακή γρίπη την οποία αργά η γρήγορα θα ξεπεράσουμε με την κατάλληλη ιατρική αγωγή. Με παρόμοιο τρόπο κάποιος που συμπεριφέρεται σαν ηλίθιος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν, είναι και θα είναι ηλίθιος.

Με γνώμονα τα παραπάνω οι πρόσκαιρα ηλίθιοι απαλλάσσονται λόγω ήπιας ηλιθιότητας καθώς όλοι, λίγο πολύ, αραιά και που επιδεικνύουμε τέτοιες τάσεις και συμπεριφορές.

Η πραγματική υπερδύναμη

Τι γίνεται όμως με τους επαγγελματίες ηλίθιους; Όπως και με οτιδήποτε που αφορά ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, ανθρώπων ή καταστάσεων, έτσι και εδώ έχουμε κατηγορίες.

Ενώ ένας άνθρωπος άθελα του μπορεί να συμπεριφερθεί σαν ηλίθιος λόγω διαφόρων καταστάσεων και μετά να επανέλθει στη γνώριμη μη ηλίθια συμπεριφορά του προσπαθώντας να απαλλαγεί από τις ενδεχομένως υπάρχουσες καταστρεπτικές συνέπειες της προσωρινά ηλίθιας συμπεριφοράς του, ένας επαγγελματίας ηλίθιος αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα και αντιληπτική σύνθεση για την οποία θα έπρεπε να γραφτεί μια 16τομη εγκυκλοπαίδεια με περαιτέρω παραπομπές που θα οδηγούσαν ενδεχομένως τον αναγνώστη στη φώτιση για αυτόν τον άγνωστο εχθρό του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ενώ λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων μπαινοβγαίνει στο βασίλειο της ηλιθιότητας υπάρχουν ορισμένοι που θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως βασιλείς που δεν εγκαταλείπουν ποτέ το θρόνο τους.

Οι λεγόμενοι επαγγελματίες ηλίθιοι ειδικεύονται σε μια πληθώρα καταστροφικών συμπεριφορών που σκοπό έχουν να πλήξουν ανελέητα τον οποιονδήποτε αδιακρίτως και κυρίως όσους έχουν την ατυχία βρίσκονται στο συγγενικό, εργασιακό, φιλικό, ερωτικό και γνωστικό τους κύκλο αλλά επίσης και εντελώς άγνωστους που θα έχουν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο τους.

Τον επαγγελματία ηλίθιο τον καταλαβαίνεις από τη δυσφορία που σου προκαλεί. Είναι εκεί, έτοιμος να ανταπαντήσει σε οποιοδήποτε επιχείρημα, να αντικρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια λογικής συζήτησης, να εξαλείψει την παραμικρή, ελάχιστη υπόνοια ότι θα βγάλετε άκρη, ότι θα συνεννοηθείτε, ότι θα βγει κάποιο θετικό ή αποτελεσματικό συμπέρασμα.

Κύρια τους ασχολία είναι να αποδομούν, να εκνευρίζουν, να υποβιβάζουν, να καταστρέφουν, να γεμίζουν με κακομοιριά, μιζέρια και αρνητισμό, να σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά στην ανθρωπότητα και κατέληξε έτσι!

Οι επαγγελματίες ηλίθιοι έχουν ασύλληπτους μηχανισμούς για να αντιστρέψουν το κλίμα υπέρ της βλακώδους ηλιθιότητας τους που είναι ολέθρια και ακατανίκητη, έχει την ορμή του ωκεανού και την απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Ο πιο σοφός φιλόσοφος, ο κορυφαίος επιστήμονας, ο καλύτερος ψυχολόγος, ο πιο υπομονετικός άνθρωπος, ο πιο επικίνδυνος μαφιόζος, ο πιο συμπονετικός καθοδηγητής της ανθρώπινης συνειδητότητας, ο πιο ισχυρός ηγέτης όλων τον εποχών, ο στρατηλάτης με τη μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στην ιστορία, οι πιο ανελέητοι κατακτητές και οι πιο νοσηρές προσωπικότητες που πάτησαν το πόδι τους σε αυτόν τον πλανήτη, είναι εντελώς ανίσχυροι και αβοήθητοι μπροστά στην παντοδυναμία των ηλίθιων και στην πανίσχυρη και ακατανίκητη – καταστροφική δύναμη τους.

Ο επαγγελματίας ηλίθιος θα έπρεπε να παραδίδει μαθήματα προσήλωσης και αναισθησίας καθώς και η γενικότερη τακτική που ακολουθεί θα έπρεπε να ήταν μάθημα στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Όμως αυτό δεν συμβαίνει για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Οι ηλίθιοι δεν γνωρίζουν ότι είναι ηλίθιοι και δεν έχουν συγκεκριμένη τακτική.

Σε αντίθεση με ότι θα πίστευε κάποιος που θα έβλεπε την ανάπτυξη αυτής της ομάδας ανθρώπων στο διάβα της ιστορίας, η κατεξοχήν ηλίθιοι δεν γνωρίζουν ούτε πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ηλίθιοι. Ενώ οι σοφοί άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες και απορίες για ένα ευρύτατο πεδίο θεμάτων, οι ηλίθιοι έχουν μια σιγουριά που τσακίζει κόκκαλα και νεύρα.

Η αποτελεσματικότητα της ηλίθιας συμπεριφοράς και η επικινδυνότητα της, έγκειται στο ότι δεν υπάρχει κάποιο προαποφασισμένο σενάριο για την εκδήλωση της, καθιστώντας έτσι ανίσχυρα τα άτομα ή το άτομο που θα υποστούν τις καταστροφικές συνέπειες της. Καθώς αιφνιδιάζονται από την απρόσμενη επίθεση, μην μπορώντας παράλληλα να δημιουργήσουν ένα σύστημα πρόγνωσης, είναι στο έλεος του κάθε ηλίθιου.

Άρα το συμπέρασμα είναι ότι ενώ οι ηλίθιοι θα έπρεπε να διδάσκουν τα μυστικά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια, αποτελώντας παράλληλα αντικείμενο επιστημονικών ερευνών, αν τους έβαζες να διδάξουν και να μιλήσουν στην πραγματικότητα δεν θα είχαν τι να πουν!

Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι κοιτώντας προς τα πίσω στην ιστορία φαίνεται πως κατείχαν θέσεις κλειδιά και βρίσκονταν κοντά σε σπουδαίες προσωπικότητες στις πιο καίριες και κρίσιμες περιόδους της ιστορίας!

Χωρίς κάποια κεντρική διοίκηση, χωρίς κάποια προφανή φιλοσοφία και τακτική, χωρίς κάποια γνωστή και συγκεκριμένη ιδεολογία, οι ηλίθιοι ασχολούνται καθημερινά με ολόκληρο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Επηρεάζοντας με απροσδιόριστο τρόπο τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Η ηλιθιότητα δεν κάνει διακρίσεις και σε πολλές περιπτώσεις μπορείς να αντιληφθείς ότι έχεις να κάνεις με έναν ηλίθιο όταν δυστυχώς θα είναι πολύ αργά.

Παρόλο που δεν υπάρχουν εκ των προτέρων σαφείς ενδείξεις ότι έχεις να κάνεις με έναν ηλίθιο, εντούτοις υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας που μπορούν να υποδείξουν με σχετική ακρίβεια ότι το άτομο που έχεις απέναντι σου μπορεί να σε κάνει να χορεύεις κλακέτες από τα νεύρα και εκείνο να τρώει ποπ κόρν και κατά συνέπεια όταν το πάρεις χαμπάρι να προστατευτείς όσο γίνεται κατεβάζοντας τους τόνους.

Κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί: για πιο λόγο να μιλάς σε έναν ηλίθιο, για πιο λόγο να ασχολείσαι μαζί του λέγοντας του πχ τα προβλήματα σου ή δίνοντας του την ευκαιρία να σε επηρεάσει;

Πράγματι δεν φαίνεται να βγαίνει κάποιο νόημα από αυτό.

Στην πραγματικότητα εκείνος που κάνει αυτή την ερώτηση έχει ως απόλυτη αρχή του την άποψη ότι μπορούμε στη ζωή να αποφεύγουμε δια παντός τους ηλίθιους και να ζούμε σε έναν κόσμο όπου μιλάμε και συναναστρεφόμαστε μόνο με ιδανικές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες!

Αγαπητέ αν ήταν έτσι ο κόσμος μας θα ήταν παράδεισος!

Τι γίνεται αν ο/η σύντροφος σου, κάποιος από τους γονείς σου, κάποιος από τους φίλους σου ή τους συνεργάτες σου είναι ηλίθιοι; Πράγματι, το ιδανικό θα ήταν να μην είναι κανένας, όμως στον κόσμο του σήμερα αυτό είναι ανέφικτο! Επιπρόσθετα όταν τελείς υπό συναισθηματική φόρτιση ή έχεις ανησυχίες πάσης φύσεως δεν είναι σίγουρο ότι μπορείς να μπεις σε αναλύσεις για το αντιληπτικό εύρος του κάθε ανθρώπου που υπάρχει στη ζωή σου, κάθε στιγμή.

Ακόμα περισσότερο αν είσαι συμπονετικός και αγαπάς τον πλησίον σου, τον αγαπάς ακόμη και με τα ελαττώματα του και μάλιστα αν πρόκειται για άτομο με το οποίο δεν γίνεται να κόψεις δεσμούς, τότε «υποχρεωτικά» θα πρέπει μοιραία κάποια στιγμή να επικοινωνήσεις.

Τέλος, δεν μπορείς να γνωρίζεις επακριβώς εκ των προτέρων ποιος είναι πράγματι ηλίθιος και επικίνδυνος, για αυτό άλλωστε και το παρόν κείμενο έχει ως στόχο να σε πληροφορήσει για να έχεις μια ιδέα και να φυλάγεσαι όσο μπορείς!

Ακολουθούν ενδείξεις που θα πρέπει να σε κάνουν να σκεφτείς σοβαρά πως το άτομο που έχεις απέναντι σου είναι ηλίθιος με περικεφαλαία και κατά συνέπεια να διαχειριστείς ανάλογα την επαφή σου μαζί του για να μην έχεις ανεπιθύμητες ψυχολογικές ή συναισθηματικές παρενέργειες!

Ενδείξεις:

Εγωισμός
Ισχυρογνωμοσύνη
Έλλειψη Επικοινωνίας – Αδυναμία συνεννόησης
Αλαζονεία
Ασάφειες – Παρεξηγήσεις – Υπεκφυγές
Αναίτιος Θυμός – Μίσος – Νεύρα
Γκρίνια – Παράπονα – Αρνητισμός
Εγωισμός

Μπορεί να υπάρξει μέρα δίχως ήλιο, όχι όμως ηλίθιος χωρίς εγωισμό. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ηλίθιων είναι ο άκρατος εγωισμός. Το ηλιακό σύστημα, ως γνωστόν, δεν περιφέρεται γύρω από τον ήλιο αλλά γύρω από τους ηλίθιους. Όταν μιλάς σε έναν ηλίθιο για τα προβλήματα σου απλά δεν είναι εκεί, μπορεί να τον βλέπεις αλλά σε διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για μια ψευδαίσθηση. Κάνουν τα μάτια σου πουλάκια, πως αλλιώς να στο πω! Εσύ μιλάς και ο ηλίθιος στον κόσμο του, σφυρίζει αδιάφορα, ασχολείται με το κινητό του. Γενικώς μιλάς στον τοίχο! Αρχίζει να αποκτά υπόσταση μόνο όταν θα ανοίξει το στόμα του να σου μιλήσει για τα δικά του θέματα. Να σου πει, περιγράφοντας σου με κάθε λεπτομέρεια πόσο όμορφη ή άσχημη είναι η ζωή του, γράφοντας σε στα παλιά του τα παπούτσια.

Όταν έρχεστε σε αντιπαράθεση, μάντεψε ποιος έχει δίκιο; Όταν υπάρχει ένα δίλημμα μάντεψε ποιος θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο. Ο εγωιστής ηλίθιος είναι μια μάστιγα από την οποία δύσκολα θα μείνεις ανεπηρέαστος.

Αν λοιπόν απορείς, γιατί ανοίγεις το στόμα σου και μιλάς σε αυτό το πρόσωπο ή γιατί ασχολείσαι γενικότερα περισσότερο από όσο πρέπει εφόσον ξέρεις τι θα επακολουθήσει, τότε απορώ και ‘γω!

Η λύση:

Τι είναι κάποιος χωρίς την προσοχή μας; Ανύπαρκτος!

Σαφώς η κβαντομηχανική έχει κάνει άλματα προόδου τον περασμένο αιώνα μιλώντας για τη δημιουργία του κόσμου από την συνείδηση του καθενός μας. Αυτή η θεωρία για την υποκειμενική φύση της πραγματικότητας, η οποία σε φιλοσοφικό επίπεδο πρωτύτερα έχει αναλυθεί και από τον George Berkeley (Υποκειμενικός Ιδεαλισμός), μας δείχνει ξεκάθαρα ότι την πρώτη και τελευταία λέξη που αφορούν τη δημιουργία της πραγματικότητας, θα την πούμε εμείς μέσω της εστίασης της προσοχής και της συνείδησης μας. Βέβαια οι επιστήμονες και οι φιλόσοφοι δεν μιλούσαν για την εξάλειψη της επίδρασης των ηλίθιων μέσω της μη ενασχόλησης μαζί τους, αλλά πως να το κάνουμε θέλει μια επιστημονική προσέγγιση το θέμα! Μπορεί να βρει και εκεί εφαρμογή.

Αν και δεν μπορείς πλήρως να αποφύγεις τους ηλίθιους όπως είπαμε πιο πριν, μπορείς ωστόσο να μετριάσεις την αρνητική επιρροή τους.

Κοινώς: Καθώς νιώθεις την εγωιστική πλευρά του ανίκητου ηλίθιου, μην μπλέκεις, μάζεψε τα κουβαδάκια σου και σ’ άλλη παραλία. Όσο ασχολείσαι εξηγώντας το κατά πόσο αυτό είναι σωστό ή όχι, απλά χάνεις χρόνο και ενέργεια.

Ισχυρογνωμοσύνη

Η ισχυρογνωμοσύνη με τον εγωισμό είναι πρώτα ξαδέρφια και έχουν την ίδια άσχημη επιρροή σε μια κουβέντα, καθώς ο ηλίθιος δεν μπορεί να ξεδιπλώσει το φλογερό του ταμπεραμέντο αν δεν περάσει η άποψη του, αν δεν επιμείνει μέχρι τελικής πτώσης, αν δεν σου σπάσει τα νεύρα με την κολλημένη του στάση απέναντι στα πράγματα.

Είναι άραγε η Γη στρογγυλή; Λάθος! Είναι τετράγωνη και στηρίζεται πάνω σε 4 ελέφαντες. Αν θέλεις πες κάτι αντίθετο (άσχετα από το αν είναι σωστό) και προσπάθησε να το υποστηρίξεις με σθένος και επιχειρήματα, δημιουργώντας μια αντιπαράθεση με έναν Ισχυρογνώμονα ηλίθιο!

Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την ευτυχία και την ευδαιμονία στη ζωή, αυτό που ξέρω με σχετική βεβαιότητα είναι ότι ο πιο σύντομος δρόμος για την παράνοια είναι μια διαμάχη με έναν ηλίθιο στην οποία και οι 2 πλευρές μάχονται σθεναρά.

Μάντεψε στο τέλος ποιος θα νικήσει; Ακόμα και ένας καθηγητής πανεπιστημίου με 76 Πτυχία και Νόμπελ Ειρήνης είναι αδύνατον να νικήσει έναν ηλίθιο σε μια λογομαχία. Ο ηλίθιος με την τεράστια πείρα του και τους αλάνθαστους μηχανισμούς του είναι ικανός να κάνει σκόνη τα επιχειρήματα του οποιουδήποτε, εκνευρίζοντας τον και άρα νικώντας τον εφόσον παίζει στη δική του έδρα.

Η διαμάχη με έναν ηλίθιο μοιάζει με παράσταση για έναν ρόλο. Δίνοντας την ευκαιρία στον απόλυτο πρωταγωνιστή να λάμψει. Καθώς δικαιώνει τα προγνωστικά με το απόλυτο και ανελέητο στυλ του, σαν σαρκοβόρο που απολαμβάνει το θήραμα του, κάνοντας ακόμα και την κορυφαία διάνοια όλων των εποχών να μοιάζει με σχολιαρόπαιδο.

Κάθε είδους διένεξη με ένα τέτοιο πρόσωπο δεν είναι παρά μια ευκαιρία για να μάθεις τα όρια της υπομονής σου και καλό θα είναι να μην τα τεστάρεις.

Η λύση

Σε περίπτωση που ενώ έχεις ξεκινήσει έναν υγιή διάλογο με έναν συνάνθρωπο σου, διαπιστώσεις το απόλυτα αρνητικό ύφος της ισχυρογνωμοσύνης καλό θα ήταν να κάνεις πίσω ασκώντας διπλωματία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να λογομαχείς ακόμα και αν έχεις δίκιο.

Καθώς μια αδιέξοδη αντιπαράθεση διαιωνίζεται με καινούργια λόγια και απόψεις είναι πολύ πιθανό να χάσεις την υπομονή σου και να προβείς σε σχόλια που μπορεί να μετανιώσεις αργότερα.

Με άλλα λόγια: ο ηλίθιος μπορεί να σε συμπαρασύρει στην ηλιθιότητα του και να σε ωθήσει να γίνεις και εσύ για λίγο ηλίθιος. Οπότε βάλε φρένο πριν είναι αργά. Ν’ αρχίζεις μια φιλονικία είναι ως να σπάζεις ένα φράγμα και να χυμάνε τα νερά. Προτού η διαμάχη ανάψει, παραιτήσου.

Έλλειψη Επικοινωνίας – Αδυναμία Συνεννόησης

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να χάσεις κιλά είναι η σωστή διατροφή και η γυμναστική. Ο πιο γρήγορος τρόπος να χάσεις την υπομονή σου είναι να προσπαθείς απεγνωσμένα να βγάλεις άκρη με έναν ηλίθιο!

Ένα από τα ισχυρότερα σημάδια ότι το άτομο με το οποίο έχεις να κάνεις είναι ηλίθιο, είναι η παντελής έλλειψη επικοινωνίας παρά τις τεράστιες και φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλεις.

Και ενώ θα ήταν πιο χρήσιμο για την ανθρωπότητα να βοηθήσεις τον επίκουρο καθηγητή της βυζαντινολογίας, στο γνωστό σήριαλ, να απογειώσει το σύγγραμμα του το οποίο κατά κοινή ομολογία έμπαζε από παντού, δεν θα ήταν καθόλου χρήσιμο να προσπαθείς να συνεννοηθείς με έναν ηλίθιο. Αυτό όχι απλά θα σου κόστιζε χρόνο και ενέργεια αλλά θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο ακόμα και για την σωματική σου ακεραιότητα!

Η λύση:

Κάθε προσπάθεια αποτελεσματικής επικοινωνίας με ηλίθια άτομα εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο εσύ είσαι ή δεν είσαι ηλίθιος. Αν πράγματι η ηρεμία και η γαλήνη είναι αυτό που επιζητάς στην καθημερινότητα σου, κάνε σου τη χάρη και γκρέμισε τις γέφυρες επικοινωνίας. Αν, όπως είπαμε και πριν, αυτό είναι αδύνατον λόγω της εγγύτητας που έχει το άτομο στον προσωπικό σου κύκλο, τότε περιόρισε τις πληροφορίες και τις αναλύσεις που αφορούν δυσνόητες και απρόσιτες έννοιες και πιάσε τα πιο light θέματα.

Αλαζονεία

Δεν έχω καταλάβει ακόμα αν οι ηλίθιοι μας φαίνονται αλαζόνες ή οι αλαζόνες μας φαίνονται ηλίθιοι. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ντουέτο που τραγουδά κάθε σεζόν μαζί και έχει πολλούς θαυμαστές στα πρώτα τραπέζια.

Γενικά η αλαζονεία δεν είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, πάντα υπήρχαν ψηλομύτες και ψώνια, άνθρωποι που στην πραγματικότητα έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και προσπαθούν να προβάλλουν το πόσο σπουδαίοι είναι σε κάθε ευκαιρία. Όσο πιο μικρός νιώθεις μέσα σου άλλο τόσο σπουδαίος θέλεις να φαίνεσαι προς τα έξω. Είναι σαν να μη θέλεις να καταλάβουν οι άλλοι την άσχημη εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.

Σαν να θέλεις να αποκρύψεις το πόσο ασήμαντος νιώθεις στην πραγματικότητα. Βλέπεις πλούσιες κυρίες να φέρονται σε υπαλλήλους καταστημάτων σαν να είναι «σκουπίδια» και «σημαντικούς» (δήθεν) κυρίους να εξευτελίζουν συνανθρώπους μας με το ψευδεπίγραφο κύρος που τους δίνει η οικονομική τους θέση, καθώς η ηλιθιότητα δεν κάνει διακρίσεις. Ένας πλούσιος και ένας φτωχός μπορεί να είναι εξίσου ηλίθιοι.

Η υπερηφάνεια όμως προηγείται της συντριβής όπως λέει ο απόστολος Παύλος, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επινοήσει τo σχήμα: Άτη, Ύβρις, Νέμεσις, Τίσις για να αποδώσουν εύστοχα το ότι η υπεροψία δεν μένει ατιμώρητη.

Η λύση:

Καθώς έρχεσαι σε επαφή με έναν αλαζόνα ηλίθιο φρόντισε να του δώσεις την αγάπη σου και την στοργή σου, ίσως την έχει πολύ περισσότερο ανάγκη από όσο φαντάζεσαι.

Ασάφειες – Παρεξηγήσεις – Υπεκφυγές

Τι κάνει νιάου νιάου κεραμίδια; Όχι, δεν είναι ένας σκύλος που μαθαίνει ξένες γλώσσες, είναι ένας ηλίθιος που προσπαθεί να σε μπερδέψει και κατά συνέπεια παρεξηγεί και παρεξηγείται.

Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια λέει ο σοφός λαός. Με παρόμοιο τρόπο ο ηλίθιος για να μην αποκαλυφθεί πόσο ηλίθιος είναι προσπαθεί να σε μπερδέψει για να φανείς εσύ ο ηλίθιος!

Και πόσο το ευχαριστιέται όταν σε φέρει σε εκείνο το επίπεδο να αναλύεις τα αυτονόητα δεν λέγεται!

Αυτό λοιπόν είναι μέρος της προβληματικής επικοινωνίας και σε καμία περίπτωση ο ηλίθιος δεν θέλει να βγεις από εκεί. Αν πράγματι λοιπόν έχεις εμπλακεί σε μια συζήτηση με ασαφές περιεχόμενο και προσανατολισμό κατά πάσα πιθανότητα κάνεις το χατίρι ενός ηλίθιου. Του δίνεις ενέργεια και δύναμη να συνεχίσει το έργο του και γίνεσαι και ‘συ για λίγο συν-ηλίθιος τροφοδοτώντας περαιτέρω την κουβέντα.

Στο τέλος τι καλό μπορεί να υπάρξει; Είτε θα παρεξηγηθεί, είτε θα πιαστείτε στα χέρια, είτε θα βράζεις στο ζουμί σου σαν καβούρι.

Η λύση:

Μη δίνεις σημασία, σταμάτα την ανάλυση και την κουβέντα και κέρδισε πίσω την ηρεμία σου σιγά σιγά. Στο τέλος απομακρύνσου από τον χώρο και όλα καλά.

Αναίτιος Θυμός – Μίσος – Νεύρα – Αρνητισμός

Η αγένεια είναι η προσπάθεια των ηλίθιων να μιμηθούν τη δύναμη. Αν βλέπεις έναν άνθρωπο ο οποίος διαρκώς είναι μέσα στον αρνητισμό και τα νεύρα χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο και συμπεριφέρεται με απρέπεια, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν εντελώς ηλίθιο άνθρωπο.

Σαφώς αν αντιλαμβανόταν ότι έχει το δικαίωμα της επιλογής θα επέλεγε να μην είναι ηλίθιος αλλά εφόσον βλέπει την συμπεριφορά του σαν μονόδρομο και αγνοώντας το γεγονός πως είναι ηλίθιος, τότε δεν του μένει άλλη επιλογή παρά μανιώδεις επιθέσεις σε ανύποπτο χρόνο για να έχει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Βέβαια δεν είναι όλοι οι ηλίθιοι μέσα στην τρελή χαρά ή στα νεύρα. Αρκετοί είναι ήδη ταλαιπωρημένοι από τη χρόνια έκθεση στην αχαλίνωτη βλακεία που έχουν κουραστεί και νιώθουν μια εξάντληση που τους ακολουθεί σε ότι κι αν κάνουν καθημερινά.

Άλλωστε το μοναδικό πράγμα που μπορεί να υπερνικήσει τους ηλίθιους είναι η ίδια η ηλιθιότητα τους. Μπορεί σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας ή ίδια η βλακεία ενός ηλίθιου να στραφεί εναντίον του με ολέθριες συνέπειες για τον ίδιο. Η ζωή έχει την τάση να επιστρέφει συμπεριφορές και από αυτόν τον υπέρτατο νόμο δεν μπορεί να δραπετεύσει κανείς

Όπου βλέπεις μαζεμένο έναν όχλο ανθρώπων να προάγουν το μίσος και τη βία πιθανότατα πρόκειται για εντελώς ηλίθιους, για βασανισμένες ψυχές που έχουν θέσει σκοπό της ζωής τους να ταλαιπωρούν τους άλλους και να τους ζημιώνουν χωρίς απαραίτητα να επιδιώκουν κάποιο όφελος από αυτό.

Άλλωστε αυτός είναι ο ορισμός του κατεξοχήν ηλίθιου: Το να βλάπτει τους άλλους χωρίς κάποιο προφανές κέρδος.

Η λύση:

Όπως και σε όλες τις ακρότητες και τις υπερβολές, έτσι και εδώ η λύση δεν μπορεί να είναι κάτι ακραίο, δεν απαντάμε ποτέ στους ηλίθιους κατά την ηλιθιότητα τους. Η λύση είναι η αγάπη, είτε πρόκειται για μια διαταραγμένη, νοσηρή προσωπικότητα που επιδιώκει τη βία και την καταστροφή, είτε για μια πιο ήπια περίπτωση μίσους και φανατισμού, η αγάπη αποτελεί μονόδρομο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κατά κύριο λόγο αυτές είναι η ενδείξεις που αφορούν τις βασικές αρχές της ανθρώπινης ηλιθιότητας. Όπως είπαμε και πιο πριν, είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ένας πλήρης και εμπεριστατωμένος χάρτης με σταθερά πρότυπα και συγκεκριμένες τακτικές που ακολουθούν οι ηλίθιοι.

Αυτό που μπορεί να γίνει για να εξαλειφθεί εντελώς η ηλιθιότητα από αυτό το κόσμο είναι να κάνουμε μια αυτοκριτική σαν άνθρωποι για το πως συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας και τους άλλους και να αφήσουμε μια μικρή υπόνοια για το αν κάνουμε ή όχι κάποια λάθη ή έχουμε κάποιες συμπεριφορές που μπορούν να χαρακτηριστούν ηλίθιες.

Αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο αμφιβολίας ανοιχτό ενδεχομένως να φύγει η βλακεία και να επιστρέφει μόνο σε στιγμές που χρειάζεται, άλλωστε καμιά φορά το να συμπεριφέρεσαι σαν ηλίθιος έχει τη γοητεία του και τη χρησιμότητα του, αρκεί να μην είναι αιτία για να πληγείς εσύ ή κάποιος συνάνθρωπος μας.

Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία και για το σύμπαν δεν είμαι βέβαιος . – Άλμπερτ Αϊνστάιν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου