Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Όλα είναι βλακείες αλλά αν το ξέρεις τότε είσαι ελεύθερος

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους τους ανθρώπους κάθε βήμα αυτού που είμαστε: ότι η ικανότητα μας να εξαπατούμε τον εαυτό μας δεν έχει όρια και ότι όποιος πιστεύει οτιδήποτε κάνει λάθος.» –Τσέσλαβ Μίλος

Η αυθεντική ανάπτυξη απαιτεί σύγκρουση. Οι πολύτιμες πεποιθήσεις σας πρέπει να αμφισβητούνται αλλιώς θα βρεθείτε στην φυλακή της πνευματικής και διανοητικής στασιμότητας.
Επιτρέψτε στις ερωτήσεις να ξετυλιχθούν στις πεποιθήσεις στις οποίες προσκολλάστε. Επιτρέψτε τες να απομακρύνουν την περιττή βεβαιότητα από την αβεβαιότητα αυτού που πιστεύετε πως είναι αλήθεια. Η εναλλακτική λύση είναι να παραμείνετε κολλημένοι σε μια άκαμπτη και σταθερή σκέψη. Και να χαθείτε σε όλες αυτές τις βλακείες.

Γιατί όλα είναι βλακείες; Απλώς επειδή ζούμε σε ένα ανούσιο σύμπαν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας νόημα, σημαίνει απλώς ότι παρά το όποιο νόημα θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε, θα ζούμε πάντα σε ένα ανούσιο σύμπαν. Ανεξάρτητα από το νόημα που δημιουργήσαμε, θα είναι πάντα μια «βλακεία» (λιγότερο βλακεία από άλλα βέβαια). Και αυτό είναι εντάξει. Πρέπει να είναι εντάξει αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον τρόπο μας ως ένα είδος που εξελισσόμαστε προοδευτικά με έναν υγιή τρόπο. Απλώς πρέπει να έχουμε την οπτική ότι όλα είναι βλακείες μέχρι έναν βαθμό.

Αλλά μην επαναπαύεστε μόνο από εμένα. Πρέπει να κάνετε και την δική σας έρευνα. Να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας. Αμφισβητήστε. Βρείτε την δική σας επιστημολογική κρίση. Ανακαλύψτε τον δικό σας λόγο για να χρησιμοποιήσετε το Ξυράφι του Όκαμ.

Αμφισβητήστε τις ψευδαισθήσεις σας:


«Το ανθρώπινο μυαλό είναι μια γεννήτρια ψευδαισθήσεων, όχι ένα παράθυρο προς την αλήθεια. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να επιλέξει μια ψευδαίσθηση που τον βοηθά να βγάλει την μέρα.» -Σκοτ Άνταμς
Όλοι έχουμε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες μέχρι έναν βαθμό. Κάποιοι περισσότερο από τους άλλους. Αυτοί λοιπόν τείνουν να παγιδεύονται από τις αυταπάτες τους. Έχουν την τάση να προσκολλώνται σε αυτές και να γίνονται άκαμπτοι και απόλυτοι.

Άλλα από την άλλη κάποιοι έχουν λιγότερες αυταπάτες από άλλους. Είναι αυτοί που αμφισβητούν πρώτα τις δικές τους ψευδαισθήσεις και έπειτα των άλλων. Είναι στρατηγικά σκεπτικιστές και ανοιχτόμυαλοι και χρησιμοποιούν την λογική, την αιτιολόγηση και τον νόμο των πιθανοτήτων.

Η διαφορά ανάμεσα στην αμφισβήτηση και όχι στην προσκόλληση στις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες είναι ζωτική.

Μην προσκολλάστε. Να αμφισβητείτε. Να είστε περίεργοι για την ανθρώπινη κατάσταση. Να έχετε μια αίσθηση του χιούμορ γι' αυτή. Ετοιμαστείτε να διαλύσετε όσες βλακείες έρχονται προς το μέρος σας. Ειδικά τις δικές σας.
«Αυτά τα βουνά που κουβαλάς, υποτίθεται ότι πρέπει να τα ανέβεις.» –Νάγια Ζέμπιαν
Η ευτυχία είναι υπέρ-εκτιμημένη. Το «μόνο καλά vibes» είναι απλώς τεμπελιά. Βγείτε από το βάρος της ανάγκης να είστε ευτυχισμένοι και θετικοί όλη την ώρα. Είναι υπερβολικό βάρος για να μεταφέρετε. Μην επιβαρύνετε τον εαυτό σας. Σταματήστε να είστε τόσο σοβαροί όλη την ώρα. Ειδικά για την ευτυχία, την θετικότητα και την αγάπη. Δεν είστε τέλειοι και ποτέ δεν θα είστε.

Η «αγάπη και το φως» σας θα μπορούσαν να ενισχυθούν από λίγο «σκληρή αγάπη και σκοτάδι». Το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να είστε θετικοί και ευτυχισμένοι όλη την ώρα είναι απλώς μια παγίδα του εγωισμού σας που έχει στηθεί από το φοβισμένο κομμάτι σας που δεν θέλει να αντιμετωπίσει την βλακεία. Είναι μια στρατηγική που υποστηρίζεται από την δειλία και την αδυναμία σας.

Σταματήστε να ενθαρρύνετε τις βλακείες σας. Σταματήστε να δαιμονοποιείτε την θλίψη. Δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι όλη την ώρα. Η ευτυχία και η θλίψη είναι μια καταιγίδα που θα περάσει από τον ουρανό του Εαυτού. Ορισμένες καταιγίδες είναι αναζωογονητικές όπως η ευτυχία. Άλλες είναι επώδυνες και δύσκολες όπως η θλίψη. Και οι δύο μπορεί να είναι συντριπτικές. Και οι δύο είναι απλώς πληροφορίες. Απλώς τυχαίνει να είναι πληροφορίες που «αισθάνεστε».

Όσο αφορά τις πληροφορίες, ο πόνος και η θλίψη θα σας διδάξουν περισσότερα από την άνεση και την ευτυχία. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να γίνετε πιο υγιείς και η ευτυχία θα γίνει ένα υποπροϊόν της αυτό-βελτίωσης σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελπίζετε για το καλύτερο και να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Και τίποτα δεν σας προετοιμάζει για τα χειρότερα και τα καλύτερα από τις ζωτικές πληροφορίες που συλλέγετε από τον πόνο και την θλίψη.

Μεταμορφώστε τα «ερεθίσματα» σας σε περιέργεια:


Όταν ένας ειλικρινής άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι είναι λάθος, είτε θα σταματήσει να είναι λάθος, είτε θα σταματήσει να είναι ειλικρινής
Είστε μια μονάκριβη μικρή χιονονιφάδα που δέχεστε συνεχώς ερεθίσματα; (ίσως ακόμα και η λέξη «χιονονιφάδα» σας προκαλεί).

Μεταμορφώστε τα ερεθίσματα που δέχεστε σε περιέργεια. Αναρωτηθείτε: γιατί είμαι τόσο συναισθηματικός/ή για καθετί μικρό πράγμα; Είναι απλώς μια αντίδραση λόγω της πολιτισμικής μου κατάστασης, της πολιτικής μεροληψίας μου ή της θρησκευτικής πλύσης εγκεφάλου; Βιώνω γνωστική ασυμφωνία ή κάποιο άλλο ψυχολογικό φαινόμενο; Αντιδρώ λόγω φόβου, δειλίας ή άγνοιας; Έχω χάσει την αντίληψη μου ότι όλα είναι βλακείες; Μπορώ ακόμα να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου;

Σκάψτε βαθιά. Να έχετε την αίσθηση του χιούμορ. Το να είσαι περίεργος για κάτι αντί απλώς να σου δημιουργεί ένα ερέθισμα είναι πάντα πιο ικανοποιητικό. Θα κερδίζετε πάντα περισσότερα έτσι.

Είναι σαν ένα είδος συναισθηματικής αλχημείας. Νιώστε το ερέθισμα, τιμήστε το, αφήστε το να σας γεμίσει με θυμό και μετά αντιστρέψτε την κατάσταση και γίνετε περίεργοι. Για ποιο λόγο σας κάνει να αισθάνεστε έτσι; Δεχθείτε το ερέθισμα, αλλά ενεργήστε με περιέργεια. Μπορεί να ανακαλύψετε κάτι για τον εαυτό σας που μόνο απλώς από τα ερεθίσματα δεν θα είχε αποκαλυφθεί.

Μην το παίρνετε προσωπικά, κινητοποιηθείτε


«Ποτέ μην αφήνεις την ικανότητα σου να αμφισβητείς, να προβληματίζεσαι και να εξετάζεις άλλες επιλογές- η λογική σου ως άτομο είναι η μόνη σου προστασία από την τρέλα που μπορεί να κυριεύσει μια ομάδα» –Ρόμπερτ Γκριν
Τείνετε να παίρνετε τον εαυτό σας ή τις πεποιθήσεις σας πολύ στα σοβαρά; Προσκολλάστε στης πολύτιμες βλακείες των πιστεύω σας τόσο σφιχτά που τραυματίζεστε από τις παραμικρές ερωτήσεις ατόμων που σκέφτονται διαφορετικά;

Ξεπεράστε το. Τέλος! Βγείτε από αυτόν τον δικό σας τρόπο. Αφήστε την σύνδεση του εγωισμού σας με τις πεποιθήσεις σας. Το τωρινό σύστημα πεποιθήσεων σας είναι μια γελοία γέφυρα που χτίστηκε πάνω σε κάτι πολύ ασταθές στην καλύτερη περίπτωση. Είναι μια πρόχειρη λύση στην χειρότερη.

Αλλά δεν πειράζει. Είναι εντάξει να παραδεχτείτε ότι δεν το είχατε ανακαλύψει ούτε εσείς ούτε οι λάθος άνθρωποι που δημιούργησαν την ασταθή δομή των πεποιθήσεων σας.

Κανείς δεν το έχει ανακαλύψει. Όλοι ψάχνουμε, σκοντάφτουμε, κάνουμε λάθη. Δεν είμαστε τέλειοι. Απλώς έχουμε μεγάλους εγκεφάλους με τους οποίους προσπαθούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις πεποιθήσεις μας σε κιβώτια με άγνωστους όρους όπως «ιερό», «σατανάς» και «ο θεός μου είναι ο μοναδικός αληθινός θεός».

Βλακείες!


Το κλειδί για να παραμείνετε μπροστά όταν πρόκειται για βλακείες (είτε δικές σας είτε κάποιου άλλου) είναι να συνειδητοποιήσετε πως κανείς δεν έχει ανακαλύψει τίποτα σταθερό για το σύμπαν και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Καμία θρησκεία, ιδεολογία, φιλοσοφία ή πολιτική δεν έχει την απάντηση. Είναι όλα αμφισβητήσιμα. Είναι όλα αβέβαια.

Να τα αμφισβητείτε όλα. Μην το παίρνετε προσωπικά. Αντίθετα επιτρέψτε του να σας κινητοποιήσει για να τολμήσετε να αμφισβητήσετε τα πράγματα. Μην παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά. Να του υπενθυμίζετε συνεχώς ότι κανείς (ανεξάρτητα από το πόσο «φωτισμένος» είναι) και καμία ιδεολογία (ανεξάρτητα από το πόσο «ιερή» είναι) δεν έχει τις απαντήσεις. Συνειδητοποιήστε ότι η μόνη «απάντηση» είναι να αμφισβητήσετε όλες τις απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου