Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Να θυμάσαι, μην τα βάζεις με τον κόσμο. Δεν μπορείς να κερδίσεις

Είχα πολύ φιλική σχέση με τον παππού μου. Πριν πεθάνει, με κάλεσε και μου είπε, ‘’Να θυμάσαι, μην τα βάζεις με τον κόσμο. Δεν μπορείς να κερδίσεις’’.

Είπα , ‘’Τώρα πεθαίνεις. Ήσουν μαζί με τον κόσμο – τι κέρδισες; Ποια είναι η νίκη σου; Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ αυτό που ζητάς. Θέλω να καταλάβεις ξεκάθαρα ότι όποιο κι αν είναι το κόστος… Μπορεί να χάσω τον αγώνα, αλλά θα είναι ο δικός μου αγώνας, και θα μείνω απόλυτα ικανοποιημένος επειδή ήμουν υπέρ της αλήθειας. Δεν έχει σημασία αν θα κερδίσω ή αν θα χάσω-αυτό είναι άσχετο, η ήττα ή η νίκη. Αυτό που έχει σημασία είναι να στηρίζεις αυτό που θεωρείς σωστό’’.

Αυτό το θάρρος υπάρχει μέσα σε όλους. Δεν είναι μια ιδιότητα που πρέπει να αποκτηθεί με την εξάσκηση είναι κάτι που είναι μέρος της ζωής σας, της ανάσας σας. Απλά η κοινωνία έχει δημιουργήσει τόσα πολλά εμπόδια στη φυσική σας ανάπτυξη, ώστε έχετε αρχίσει να σκέφτεστε: από πού να αντλήσετε θάρρος; Από πού να αντλήσετε εξυπνάδα; Από πού να αντλήσετε αλήθεια;

Δεν χρειάζεται να πάτε πουθενά. Μέσα σας περιλαμβάνετε έναν σπόρο από όσα θέλετε να είστε. Όταν το συνειδητοποιείτε αυτό και βλέπετε την άλλη πλευρά…

Οι άνθρωποι που ζουν με το πλήθος-ποιο είναι το κέρδος τους; Χάνουν τα πάντα. Και μάλιστα δεν ζουν καθόλου, απλά πεθαίνουν. Από τη γέννησή τους αρχίζουν να πεθαίνουν, και συνεχίζουν να πεθαίνουν μέχρι την τελευταία τους ανάσα. Ολόκληρη η ζωή τους είναι μια μακρά σειρά θανάτων. Απλά κοιτάξτε όλο το πλήθος των ανθρώπων.

Μπορείτε να είστε μαζί τους, αλλά η μοίρα σας θα είναι ίδια.

OSHO, ΖΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΟΡΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου