Σάββατο 18 Μαΐου 2019

ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ: Μήπως προτιμήθηκε κάποιος άλλος από σένα σε συμπόσιο;

Να θυμάσαι ότι πρέπει πάντα στη ζωή να συμπεριφέρεσαι όπως σε ένα συμπόσιο. Περιφέρεται γύρω σου κάποιος δίσκος; Τέντωσε το χέρι και πάρε ευγενικά μια μερίδα.

Περνάει στον επόμενο; Μην τον σταματήσεις. Δεν ήρθε ακόμα σ’ εσένα; Συγκράτησε την όρεξή σου και περίμενε να φτάσει σ’ εσένα. Το ίδιο κάνε με τα παιδιά σου, τη γυναίκα σου, τις αρχές και τον πλούτο. Έτσι, κάποτε θα είσαι άξιος συνδαιτυμόνας των θεών. Και αν δεν πάρεις πράγματα, όταν βρεθούν μπροστά σου, και τα περιφρονήσεις, όχι μόνο θα είσαι συνδαιτυμόνας των θεών αλλά και συνάρχοντας. Έτσι κάνοντας ο Διογένης και ο Ηράκλειτος και οι όμοιοί τους ήταν επάξια θείοι και έτσι τους αποκαλούσαν.

Μήπως προτιμήθηκε κάποιος άλλος από σένα σε συμπόσιο ή σε προσφώνηση ή για να παράσχει συμβουλές; Αν αυτά τα πράγματα είναι καλά, πρέπει να χαίρεσαι που έτυχαν σ’ εκείνον. Κι αν είναι κακά, μη στενοχωριέσαι, αφού δεν έτυχαν σ’ εσένα. Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να απαιτείς ίση μεταχείριση σε όσα δεν εξαρτώνται από εμάς χωρίς να κάνεις τα ίδια με όσα έχουν κάνει άλλοι. Αν δεν συχνάζεις στην πόρτα κάποιου ή δεν τον συνοδεύεις παντού ή δεν τον κολακεύεις, πώς να έχεις ίση μεταχείριση με εκείνον που κάνει αυτά τα πράγματα; Αν δεν πληρώσεις το τίμημα έναντι του οποίου πωλούνται αυτά και θέλεις να τα αποκτήσεις δωρεάν, θα ήσουν άδικος και άπληστος.

Πόσο κοστίζουν τα μαρούλια; Ίσως έναν οβολό. Αν κάποιος δώσει έναν οβολό και αποκτήσει τα μαρούλια, κι εσύ δεν τον δώσεις και δεν τα αποκτήσεις, μη σκεφτείς ότι έχεις λιγότερα από εκείνον που τα πήρε. Εκείνος έχει τα μαρούλια αλλά εσύ τον οβολό σου. Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Δεν σε κάλεσαν σε ένα γεύμα; Είναι γιατί δεν πλήρωσες στον οικοδεσπότη το αντίτιμο του δείπνου. Και το πουλάει για εγκώμιο ή για να προσελκύσει την προσοχή. Πλήρωσε, λοιπόν, το ανάλογο αντίτιμο, αν θεωρείς ότι αξίζει. Αλλά αν θέλεις να το αποκτήσεις χωρίς να πληρώσεις, είσαι άπληστος και ανόητος. Άρα δεν σου έμεινε τίποτα αντί για το γεύμα; Φυσικά και σου έμεινε, το ότι δεν εγκωμίασες εκείνον που δεν ήθελες και δεν αντιμετώπισες το πλήθος στην πόρτα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου