Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Ειλικρίνεια: Τελικά αντέχουμε περισσότερη αλήθεια απ’ όση νομίζουμε

Πολλοί από εμάς αναζητούμε την αλήθεια και την ειλικρίνεια με κάθε τρόπο, ενώ θεωρούμε ότι ακόμα και η υποψία ψέματος μπορεί να διαλύσει τις σχέσεις μας. Υπάρχει βέβαια και μία άλλη κατηγορία ανθρώπων που θεωρεί ότι η ειλικρίνεια δεν είναι το παν ή μπορεί και να φοβάται ότι η γυμνή αλήθεια μπορεί να πληγώσει βαθιά. Έτσι καταφεύγουν στο να λένε τη μισή αλήθεια προκειμένου να αποφύγουν προστριβές ή παρεξηγήσεις.


Ωστόσο, σχετική μελέτη από το University of Chicago Booth School of Business που προσπάθησε να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της ειλικρίνειας στις καθημερινές σχέσεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αντέχουμε περισσότερη ειλικρίνεια από όση νομίζουμε…

Το να «μιλάμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας» είναι ο ορισμός των ερευνητών για την ειλικρίνεια. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων διερευνώντας τις -πραγματικές και προβλεπόμενες- συνέπειες της ειλικρίνειας στην καθημερινή ζωή: αρχικά οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να είναι εντελώς ειλικρινείς με όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφονται για τρεις ημέρες. Στο δεύτερο πείραμα έπρεπε να είναι ειλικρινείς με έναν στενό συνεργάτη, απαντώντας σε προσωπικές και δυνητικά δύσκολες συζητήσεις. Το τρίτο πείραμα ζητούσε από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν με ειλικρίνεια αρνητικά σχόλια με έναν στενό συνεργάτη.

Κι ενώ το αναμενόμενο ήταν πως οι άβολες καταστάσεις των πειραμάτων θα προκαλούσαν κοινωνική απομάκρυνση, τελικά η κοινωνική σύνδεση αποδεικνύεται πως στην πραγματικότητα δυναμώνει όταν ακούμε «άχαρες» αλήθειες και «άβολα» μυστικά.

Σε όλα τα πειράματα οι ειλικρινείς συνομιλίες αποδείχθηκαν πιο ευχάριστες για εκείνους που τόλμησαν να επικοινωνήσουν χωρίς «φίλτρα», ενώ οι ακροατές τους δεν πήραν τα σχόλια τόσο «βαριά» όσο αναμενόταν. «Νομίζουμε πως το να ασκούμε εποικοδομητική κριτική ή το να μοιραζόμαστε τα μυστικά μας, θα είναι τουλάχιστον άβολο» λένε οι ερευνητές. «Όμως τα ευρήματα δείχνουν ότι το να αποφεύγουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι και η καλύτερη στάση ζωής, καθώς χάνονται ευκαιρίες οι οποίες θα εκτιμηθούν μακροπρόθεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου