Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

NASA: Η έλλειψη ηλιακής δραστηριότητας οδηγεί σε εποχή «παγετώνων» τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης

Η έλλειψη ηλιακών κηλίδων και κατά συνέπεια ηλιακής δραστηριότητας θα ρίξει τη θερμοκρασία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτό προειδοποιεί επιστήμονας της NASA λέγοντας πως η πτώση της θερμοκρασίας αφορά την λεγόμενη «θερμόσφαιρα» μια περιοχή που εκτείνεται από 100 έως 300 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας.

Αν και η λειτουργία των ηλιακών κηλίδων δεν εξηγηθεί πλήρως συμβαίνει σε περιοχές με έντονη μαγνητική δραστηριότητα ως μέρος του 11ετούς ηλιακού κύκλου.

Η υπεριώδης ακτινοβολία η οποία εκπέμπεται από τις ηλιακές αυτές εκρήξεις (απόρροια των κηλίδων) έρχεται σε επαφή με τα άτομα της ατμόσφαιρας προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας τους.

Ηλιακές κηλίδες κατά το 2018 ήταν ελάχιστες γεγονός που έχει προκαλέσει την πτώση της θερμοκρασίας στα ανωτέρα στρώματα της ατμόσφαιρας.

«Ψηλά πάνω από τη Γη, κοντά στα όρια του διαστήματος η ατμόσφαιρα χάνει θερμική ενέργεια. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί τότε θα μιλάμε για πτώση θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ» σημειώνουν οι επιστήμονες Δρ. Mlynczak  και Δρ. Phillips της NASA.

Πάντως όπως λένε αυτή η πτώση της θερμοκρασίας είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσει τη θερμοκρασία στα κατώτερα στρώματα και στον καιρό όπως και να έχει κάποια επίδραση στην κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου