Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Ο Τιτάνας του Κρόνου έχει παρόμοια υγρή μορφολογία με τη Γη

Αποτέλεσμα εικόνας για titan moon magic islandΩκεανοί, λίμνες και υπόγειο υδροφόρο σύστημα παρόμοιο με εκείνο του πλανήτη μας. Εκπληκτικές ομοιότητες και στη μορφολογία παρόμοια με εκείνα της Γης, εντόπισε το διαστημόπλοιο Cassini κατά την εξερεύνησή του στον δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα.

Η περιοχή Ligeia Mare, που εμφανίζεται εδώ σε δεδομένα που έχουν αποκτηθεί από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη υγρή περιοχή στο φεγγάρι του Κρόνου Τιτάνα. Είναι γεμάτη με υγρούς υδρογονάνθρακες, όπως το αιθάνιο και το μεθάνιο, και είναι μια από τις πολλές θάλασσες και τις λίμνες στην βόρεια πολική περιοχή του Τιτάνα.

Πρόκειται για μία ακόμη εκπληκτική ανακάλυψη, καθώς το «φεγγάρι» του πιο εντυπωσιακού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, είναι πιθανό να διαθέτει ωκεανούς στην επιφάνειά του, γεγονός που αυξάνει εντυπωσιακά τα κοινά στοιχεία του με τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν αναλύσει οι επιστήμονες της NASA, οι ωκεανοί και οι λίμνες στην επιφάνεια του Τιτάνα περιέχουν υγρούς υδρογονάνθρακες και όχι νερό στην υγρή μορφή του. Τα δε στρώματα πάγου που έχουν εντοπιστεί, αποτελούν απλώς το υπόβαθρο.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Alex Hayes, οι ωκεανοί του Τιτάνα ακολουθούν την ίδια σταθερά ανύψωσης, με εκείνη που ισχύει για τους ωκεανούς της Γης, σε σχέση με τη βαρύτητα του πλανήτη. Εχουν εντοπιστεί λίμνες σε υψόμετρο πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του επιπέδου των ωκεανών, όπως ακριβώς και στη Γη, με τους σχηματισμούς των βουνών.

Η νέα έκθεση, με επικεφαλής τον Alex Hayes στο Πανεπιστήμιο Cornell της Ιθάκης της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, διαπιστώνει ότι οι θάλασσες του Τιτάνα ακολουθούν σταθερή ανύψωση σε σχέση με την βαρυτική έλξη του Τιτάνα – ακριβώς όπως οι ωκεανοί της Γης. Μικρότερες λίμνες στον Τιτάνα, φαίνεται ότι εμφανίζονται σε υψόμετρα μερικές εκατοντάδες μέτρα, υψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας του Τιτάνα. Λίμνες σε υψηλή υψόμετρο βρίσκονται συνήθως στη Γη. Η υψηλότερη πλωτή λίμνη η λίμνη Titicaca, είναι πάνω από 3.700 μέτρα, πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ανύψωση είναι σημαντική ακριβώς επειδή τα υγρά στοιχεία του Τιτάνα φαίνονται να συνδέονται κάτω από την επιφάνεια, με ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο της Γης: οι υδρογονάνθρακες φαίνεται να ρέουν κάτω από την επιφάνεια του Τιτάνα, με τον ίδιο τρόπο που ρέει το νερό στον πλανήτη μας. Με αυτόν τον τρόπο, οι κοντινές λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η έρευνα στηρίχτηκε στα στοιχεία που έστειλε το διαστημόπλοιο Cassini πριν από την ολοκλήρωση της αποστολής του στον Κρόνο και τη συντριβή του στην επιφάνεια του γιγαντιαίου πλανήτη.

Πολλά από τα δεδομένα που έστειλε το ρομποτικό διαστημόπλοιο δεν έχουν αναλυθεί από τους επιστήμονες, κάτι που σημαίνει ότι ο εντυπωσιακός πλανήτης με τους δακτυλίους, έχει να παρουσιάσει αρκετές ακόμα εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου