Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Η νόηση είναι καλή, αν λειτουργεί σαν υπηρέτης του όλου

Ονειρεύεσαι επειδή μέσα στη μέρα έχει μείνει πολλή δουλειά που δεν έχει γίνει και πρέπει να την κάνει ο νους. Δεν μπόρεσες να τελειώσεις στη διάρκεια της μέρας.

Και πώς μπορείς να τελειώσεις οτιδήποτε; Κάνεις ταυτόχρονα χίλια δυο πράγματα. Ποτέ δεν τελειώνει τίποτα. Τα πάντα παραμένουν ανολοκλήρωτα. Και παραμένουν ανολοκλήρωτα για πάντα. Πεθαίνεις και δεν ολοκληρώνεται τίποτα. Η δουλειά σου δεν ολοκληρώνεται ούτε σε μία κατεύθυνση, επειδή τρέχεις συνεχώς σε όλες τις κατευθύνσεις. Έχεις γίνει κομμάτια, δεν είσαι ενοποιημένος. Ο νους σε σέρνει σε ένα πράγμα, η καρδιά σε σέρνει σε κάτι άλλο, το σώμα σε θέλει να πας κάπου αλλού και είσαι πάντοτε χαμένος. Δεν ξέρεις ποιον να ακούσεις. Κι ούτε κι ο νους σου είναι ενοποιημένος. Δεν υπάρχει ούτε ενότητα ούτε αρμονία. Δεν είσαι μια ορχήστρα. Τίποτα δεν είναι συντονισμένο. Το κάθε τι μέσα σου τραβάει τo δικό του δρόμο. Κανένας δεν ακούει κανέναν. Δεν δημιουργείς μουσική, απλώς κάνεις θόρυβο.

Η νόηση είναι καλή, αν λειτουργεί σαν υπηρέτης του όλου. Αν βρίσκεται στη σωστή της θέση, δεν είναι καθόλου κακή. Αν όμως βρίσκεται στη λάθος θέση, τα πάντα είναι λάθος. Το κεφάλι σου είναι πολύ καλό αν βρίσκεται πάνω στους ώμους σου. Αν βρίσκεται κάπου αλλού, τότε είναι λάθος.

Όταν εργάζεσαι ως επιστήμονας, σου χρειάζεται η νόηση. Όταν εργάζεσαι στην αγορά, σου χρειάζεται η νόηση. Όταν επικοινωνείς με λόγια, όταν μιλάς στους ανθρώπους, σου χρειάζεται η νόηση. Η χρήση της όμως είναι περιορισμένη. Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα, όπου δεν σου χρειάζεται καθόλου η νόηση. Εκείνη όμως συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη κι εκεί που δεν χρειάζεται- κι αυτό είναι το πρόβλημα. Ένας στοχαστής χρησιμοποιεί τη νόησή του, χρησιμοποιεί όμως και τη διαίσθησή του επίσης. Γνωρίζει ότι οι λειτουργίες τους είναι διαφορετικές. Χρησιμοποιεί το κεφάλι του, χρησιμοποιεί όμως και την καρδιά του.

Η νόηση σου χρειάζεται. Το κεφάλι έχει τη λειτουργία του, έχει την ομορφιά του, φτάνει να μένει στη σωστή θέση. Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα όμως, που δεν τα φτάνει τo κεφάλι. Κι όταν μπαίνεις σ’ εκείνες τις σφαίρες, είναι απαραίτητο να βάζεις το κεφάλι στην άκρη. Είναι απαραίτητο να έχεις την ικανότητα να το κάνεις αυτό. Αυτό είναι ευελιξία. Αυτό είναι ευφυΐα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου