Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Επιλέξτε σοφά τις μάχες που δίνετε

«Eίναι μια φράση που ακούμε συχνά: «επιλέξτε σοφά τις μάχες που δίνετε», και είναι μια σημαντική φράση για κάποιον που θέλει να ζήσει μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση. Σημαίνει ότι στη ζωή έχετε άπειρες ευκαιρίες να επιλέξετε είτε να κάνετε φασαρία για κάτι είτε να δώσετε τόπο στην οργή, συνειδητοποιώντας ότι τελικά δεν έχει καθόλου σημασία. Εάν επιλέξετε σοφά τις μάχες σας, θα είστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στο να κερδίσετε αυτές που είναι πραγματικά σημαντικές.

Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλετε η θα επιβάλλεται να διαφωνήσετε, να αντιπαρατεθείτε, ακόμη και να φιλονικήσετε για κάτι. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διαφωνούν, αντιπαρατίθενται και μαλώνουν σχεδόν χωρίς λόγο, μετατρέποντας τη ζωή τους σε μια σειρά από μάχες που έχουν ουσιαστικά να κάνουν με «μικροπράγματα». Όταν ζεις μια τέτοια ζωή, νιώθεις τόσο μεγάλη απογοήτευση που χάνεις την ικανότητα να αναγνωρίσεις τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Η παραμικρή διαφωνία ή αλλαγή τα σχέδιά σας μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο μπελά αν ο στόχος σας (συνειδητά ή ασυνείδητα) είναι να λειτουργούν τα πάντα προς όφελός σας. Για μένα κάτι τέτοιο αποτελεί μια σίγουρη συνταγή δυστυχίας και απογοήτευσης. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή πολύ σπάνια ανταποκρίνεται στην ιδεατή εικόνα που έχουμε γι’ αυτή, και ότι οι συνάνθρωποί μας πολύ συχνά ενεργούν τελείως αντίθετα απ’ ό,τι θα θέλαμε. Κάθε στιγμή που περνάει υπάρχουν πλευρές της ζωής που μας αρέσουν και άλλες που απεχθανόμαστε. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα διαφωνούν μαζί σας, άνθρωποι που ενεργούν διαφορετικά από εσάς, αλλά και πράγματα ή καταστάσεις που δεν κυλούν όπως είχατε υπολογίσει. Αν δεν αποδέχεστε αυτή τη βασικά αρχή της ζωής, τότε θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας δίνοντας μάχες.

Ένας πιο ειρηνικός τρόπος να ζήσετε είναι να αποφασίσετε συνειδητά ποιες μάχες αξίζει να δώσετε και ποιες θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε επειδή δεν έχουν καμία σημασία. Αν ο πρωταρχικός σας στόχος δεν είναι να λειτουργούν τα πάντα στην εντέλεια, αλλά να ζείτε χωρίς άγχος, θα ανακαλύψετε ότι οι περισσότερες μάχες σάς απομακρύνουν από την εσωτερική σας ηρεμία. Είναι πράγματι τόσο σημαντικό να αποδείξετε στη σύζυγό σας ότι έχετε δίκαιο και αυτή άδικο, ή να τα βάλετε με κάποιον επειδή έχετε την εντύπωση ότι έκανε ένα μικρό λαθάκι;

Έχει τόση μεγάλη σημασία σε ποιο εστιατόριο ή σινεμά θα πάτε ώστε να καβγαδίσετε γι’ αυτό; Αξίζει να τρέχετε στα δικαστήρια για μια μικρή γρατζουνιά στο αμάξι σας; Για κάτι τέτοια μικροπράγματα και χιλιάδες άλλα αρκετοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους καβγαδίζοντας. Αν θέλετε να «βασανίζεστε για μικροπράγματα», είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε με σοφία τις μάχες σας. Και αν το κάνετε αυτό, τότε θα έρθει μια μέρα που δεν θα νιώθετε έντονα την ανάγκη να εμπλακείτε έστω και σε μία».

Πράγματι, διαβάζοντας αυτό ίσως μας κάνει να σκεφτούμε ότι η ζωή δεν μετριέται τελικά με το πόσες μάχες δώσαμε. Το να κερδίσουμε μια μάχη δε θα μας κάνει ευτυχισμένους, όμως ίσως να είμαστε ευτυχισμένοι αν κάποιες φορές απλά γυρίσουμε το κεφάλι και αποφασίσουμε να πάρουμε μια άλλη, καλύτερη κατεύθυνση. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε σε μάχες. Να μαχόμαστε μόνο για τα πολύ πολύ σημαντικά πράγματα. Τα υπόλοιπα είναι «μικροπράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου