Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Yπάρχει τύχη ή είμαστε τελικά οι επιλογές μας;

Δεν είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Ούτε αυτό που αισθανόμαστε. Δε μας καθορίζουν οι νοητές λέξεις, οι παράλογες ιδέες και τα άλογα συναισθήματα μας.. Η πραγματικότητα μας προσδιορίζεται από τη συνείδηση των πράξεων μας. Είμαστε οι ορθές και οι ανορθολογικές επιλογές μας. Άλλοτε επιλέγουμε να κάνουμε αυτό που σκεφτόμαστε, άλλοτε αυτό που αισθανόμαστε και άλλοτε αυτό που θα επιθυμούσαμε.
 
Δε μπορώ να εξαιρέσω τον παράγοντα τύχη και να εκμηδενίσω τον συντελεστή μοίρα ως συστατικά που αναμειγνύονται και καθορίζουν τη σύσταση της ζωής μας. Όμως το μεγαλύτερο ρόλο τον παίζουν οι επιλογές. Η κάθε επιλογή μας επιφέρει ανάλογες επιπτώσεις και αυτές με τη σειρά τους διαμορφώνουν ένα αποτέλεσμα, με πρόσημο άλλοτε θετικό, άλλοτε αρνητικό. Το συνολικό αποτέλεσμα όλων των επιλογών μας καθορίζει το ποιοι είμαστε και το τι έχουμε πετύχει.
 
Από τι εξαρτώνται οι επιλογές μας; Σίγουρα επηρεάζονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος μας, την προσωπικότητα μας και τις επιθυμίες μας. Κάποια δεδομένα, όπως την καταγωγή μας και την οικογένεια μας δε μπορούμε να τα αλλάξουμε, όμως τα περισσότερα μπορούμε να τα μεταβάλλουμε. Ακόμα και τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται. Αν θεωρούμε ότι οι συγκυρίες θα δημιουργήσουν ευνοικές ευκαιρίες και περιμένουμε να έρθουν, τότε το πιθανότερο είναι πως αυτά που θα θέλαμε να συμβούν, δε θα συμβούν. Προκαλούμε όσα μας συμβαίνουν και αν νιώθουμε άτυχοι ή δυστυχισμένοι είναι απόρροια των λαθεμένων επιλογών στις οποίες προβήκαμε. Σαφώς και αυτό δε σημαίνει πως οι επιλογές μας μπορούν να μας εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των στόχων μας. Γιατί δε μπορούμε να προγνωρίζουμε τον αντίκτυπο των επιλογών μας. Το τι είναι λάθος και τι σωστό είναι τόσο δύσκολο να εκτιμηθεί που τις περισσότερες φορές δε μπορούμε ούτε οι ίδιοι να τα διαχωρίσουμε. Τα πάντα εξαρτώνται από τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και όχι από το πως πραγματικά είναι.. Πόσο μάλλον όταν οι επιλογές μας αλληλεπιδρούν με τις επιλογές των άλλων και το αποτέλεσμα γίνεται ασύλληπτα απροσδιόριστο.
 
Όσο και αν δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε, είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Η ελεύθερη βούληση που έχουμε απρόσκοπτα είναι το πολυτιμότερο δώρο που έχουμε ως άνθρωποι. Είναι ευθύνη και υποχρέωση μας να το χειριζόμαστε ορθά και συνετά, όμως αυτή η “δέσμευση” είναι δείγμα απαράμιλλης δύναμης και ελευθερίας.
 
Ό,τι επιλέγουμε είναι δικό μας. Ακόμα και αν κάνουμε λάθη, είναι δικά μας. Δε πρέπει να μας αποθαρρύνουν τα λάθη που κάνουμε. Γιατί τα λάθη, αναδεικνύουν την αλήθεια.
 
Είναι οξύμωρο, αλλά τα λάθη είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε κάποτε ορθές επιλογές. Είναι αδύνατο να μην προβούμε σε λάθη. Είναι έμφυτο χαρακτηριστικό της θνησιμότητας μας. Η αποδοχή των λαθών, η μετουσίωση τους από παθήματα σε μαθήματα και η επανόρθωση/αποφυγή τους είναι το τρίπτυχο που θα μας ενισχύσει να επανεξετάσουμε τις επιλογές μας ή να εκτιμήσουμε καλύτερα τις επόμενες.
 
Ας συλλογιστούμε τη ζωή μας σαν μια κινηματογραφική ταινία. Για να έχει ενδιαφέρον, θα πρέπει να περιέχει εξαιρετικά περιπειώδεις καταστάσεις. Αν επρόκειτο για μια ταινία ανούσια, αδιάφορη και βαρετή, κανείς δε θα ήθελε να πρωταγωνιστήσει και κανείς δε θα πήγαινε να την παρακολουθήσει. Ακόμα και οι ταινίες ενός είδους αν ήταν αμιγώς μονόπλευρες, θα ήταν μονότονες. Γι’αυτό και οι περιπέτειες περιέχουν ερωτικές ιστορίες και οι ρομαντικές δραματικά γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι οι ταινίες που συνδιάζουν έντονα στοιχεία, όπως έρωτα, δράση, πάθη είναι αυτές που μας συγκινούν και μας κρατούν το ενδιαφέρον.. Και όσο σε πιο μοιραία λάθη υποπέσουν οι χαρακτήρες, τόσο περισσότερο θα την απολαύσουμε.. Και σχεδόν όλοι προσπαθούν και υπερνικούν τα πάντα για να μας χαρίζουν ένα αξέχαστο αίσιο τέλος. Γιατί όπως στις ταινίες, έτσι και στη ζωή, αυτό για το οποίο μοχθούν όλοι είναι ένα happy end…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου