Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η Τιτανομαχία: Δίας και Ολύμπιοι εναντίον Κρόνου και Τιτάνων

Όταν ο Τιτάνας Κρόνος πήρε τον θρόνο του πατέρα του, του Ουρανού, φοβήθηκε ότι κάποιο από τα δικά του παιδιά με τη σειρά του θα τον εκθρόνιζε. Έτσι κάθε φορά που η γυναίκα του η Ρέα γεννούσε ένα παιδί, εκείνος το κατάπινε και το κρατούσε μέσα του. Η Ρέα απαρηγόρητη με αυτό το κακό, όταν γέννησε το τελευταίο της παιδί,τον Δία, το έστειλε να μεγαλώσει μακριά. Στη θέση του μωρού,τύλιξε με σπάργανα μια πέτρα. Ο Κρόνος την κατάπιε ανυποψίαστος. Το θεϊκό βρέφος τράφηκε από το γάλα μιας γίδας,της Αμάλθειας σε μια σπηλιά, στο "Αιγαίον Όρος" της Κρήτης. Όταν μεγάλωσε ο Δίας ανάγκασε τον Κρόνο, με ένα φάρμακο, να βγάλει από μέσα του τα υπόλοιπα αδέρφια του. Ήταν οι Ολύμπιοι θεοί: Η Ήρα,η Δήμητρα,η Εστία,η Άδης και ο Ποσειδώνας. Συντάχθηκαν μαζί με τον Δία, εναντίον του Κρόνου και πολλών Τιτάνων, σε έναν πόλεμο που ονομάστηκε Τιτανομαχία. Μαζί με το Δία συμμάχησε ο πρώτος Τιτάνας ο Ωκεανός και κόρη του η Στύγα,με τα τέσσερα παιδιά της,το Κράτος και τη Βία, τον Ζήλο και τη Νίκη. Πολύτιμος σύμμαχος και ο Προμηθέας,γιος του Τιτάνα Ιαπετού.

Ο Δίας ακολούθησε τη συμβουλή της Γαίας και ελευθέρωσε τους Εκατόγχειρες και τους Κύκλωπες από τα τάρταρα όπου τους είχε φυλακίσει ο Κρόνος. Οι Κύκλωπες έδωσαν στον Δία πολύτιμα όπλα: την βροντή, την αστραπή και τον κεραυνό.

Οι Τιτάνες όμως δεν ήταν εύκολοι αντίπαλοι. Πολεμούσαν από το όρος Όθρυ ενώ ο Δίας και οι σύμμαχοί του από τον Όλυμπο.

Όταν ο Δίας κέρδισε τον πόλεμο, φυλάκισε με βαριές αλυσίδες τον Κρόνο και τους υπόλοιπους Τιτάνες στα τάρταρα. Φύλακες πιστοί έμειναν εκεί οι Εκατόγχειρες.

Ο Δίας μοίρασε τον κόσμο με τους υπόλοιπους Ολύμπιους και βασίλεψε ως αρχηγός των θεών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου