Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Nα αλλάξεις τη συμπεριφορά σου, όταν δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτε άλλο

Αποτέλεσμα εικόνας για να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου, όταν δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτε άλλοΣε μεγάλο βαθμό, δημιουργήσουμε τη μοίρα μας κάθε μέρα. Οι περισσότερες καταστάσεις που μας κάνουν να υποφέρουμε είναι απόροια της δικής μας συμπεριφοράς. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα και προκλήσεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο τρόπος που εμείς ανταποκρινόμαστε σε ό,τι συμβαίνει.

Αν το σκεφτείς σοβαρά, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι “ουδέτερα” και χωρίς νόημα…έως ότου εμείς τους προσδώσουμε κάποιο νόημα και κάποια ερμηνεία. Και αυτό γίνεται μέσα από τις ερωτήσεις που θέτουμε στον εαυτό μας και τις απαντήσεις που δίνουμε και που μας οδηγούν στην ανταπόκρισή μας στις διάφορες καταστάσεις και στα γεγονότα.

Όποια και αν είναι η κατάσταση, ό,τι κι αν συμβαίνει, όλα είναι θέμα επιλογής:

- Θα επιτρέψω σε αυτό που συμβαίνει να με αναστατώσει;
- Θα γίνω κακός ή καλός;
- Θα μείνω ή θα φύγω;
- Θα φωνάξω ή θα ψιθυρίσω;
- Θα αντιδράσω αμέσως ή θα δράσω αφού σκεφτώ;

Όταν κάποιος που με επιλέγει ως coach και αποφασίζει να συνεργαστούμε, έρχεται με το αίσθημα ότι έχει χάσει τον έλεγχο της ζωής του, συνήθως ξεκινάω λέγοντας μία αλήθεια που ίσως ακούγεται στα αυτιά του σκληρή: μερικές φορές το να αλλάξεις μία κατάσταση είναι πολύ δύσκολο, και συχνά απαιτεί πολύ χρόνο. Το να βρεις μία νέα δουλειά τώρα, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάποιον αν ο ίδιος δεν το θέλει. Δεν μπορείς να διαγράψεις το παρελθόν σου. Αλλά…

…μπορείς πάντα να επιλέξεις τη δική σου συμπεριφορά. Τη δική σου στάση στα πράγματα. Αλλάζοντας το “μέσα”, σύντομα θα φέρεις αλλαγές και στο “έξω”.

Σήμερα, μοιράζομαι μαζί σου την ερώτηση που μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις θετικά τη συμπεριφορά σου, όταν το χρειάζεσαι:

Ποιος θα είσαι, και τι άλλο θα δεις,
εάν διαγράψεις από το μυαλό σου
κάθε σκέψη ανησυχίας;

Η ανησυχία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του τώρα, της παρούσας στιγμής. Δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ‘κλέβει’ τη χαρά και να βασανίζει το μυαλό σου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, η ανησυχία είναι ένα ξόδεμα του μυαλού να φαντάζεται πολλά, που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συμβούν.

Συνειδητοποίησε, λοιπόν, ότι μέσα σε όλους μας, ανεξαιρέτως, υπάρχει η γαλήνη και η αρμονία. Αυτή που δεν εξαρτάται από καμία εξωτερική συνθήκη. Και που μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε στιγμή. Είναι πάντα εκεί…και περιμένει υπομονετικά, εσύ να στρέψεις το βλέμμα σου και την προσοχή σου προς αυτήν και να τη δεις.

Η ηρεμία του μυαλού, έρχεται τη στιγμή που ησυχάζει το μυαλό από το θόρυβο των σκέψεων. Τη στιγμή που απελευθερώνεσαι από την ανάγκη να είσαι σε χίλια μέρη, εκτός από αυτό που βρίσκεσαι τώρα. Σωματικά και συναισθηματικά.

Το να αποδέχεσαι τα πράγματα όπως είναι, είναι η απόφαση να βάλεις τα θεμέλια για την εσωτερική σου αρμονία. Η ανάγκη σου να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα είναι, δεν είναι τίποτε άλλο από ανησυχία. Μια ανησυχία που θα σε οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη και σε μία ακόμη μεγαλύτερη και που τελικά, θα συνειδητοποιήσεις κάποια στιγμή ότι τρέχεις σε μια διαδρομή που μοιάζει με σπείρα. Με τη σπείρα της ανησυχίας και του άγχους.

Αυτή η στιγμή, όπως κάθε στιγμή, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζήσεις στο εδώ και τώρα, να αποδεχθείς το παρόν, με πλήρη επίγνωση. Μόνο τότε θα έχεις τη δυνατότητα να επικεντρωθείς σε όλες τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες...και αυτό θα αλλάξει τα πάντα μακροπρόθεσμα.

Γι’ αυτό, σκέψου και πάλι την ερώτηση:

Ποιος θα είσαι και τι άλλο θα μπορέσεις να δεις
αν απαλλαγείς από όλες τις σκέψεις της ανησυχίας;

Αν νομίζεις ότι είσαι μόνος, θέλω να σου πω ότι “δεν είσαι μόνος”. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εκεί δίπλα…σκεφτόμαστε και νιώθουμε με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι επιλέγουν να δουλεύουν καθημερινά για να νιώσουν καλύτερα, για να ζήσουν καλύτερα, για να σκεφτούν με καθαρότητα και να φέρουν στο φως τη ζωή που που θέλουν να ζήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου