Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Το κλίμα στον πλανήτη άλλαξε μετά τη μετατόπιση του άξονα της Γης πριν από 125.000 χρόνια

Αποτέλεσμα εικόνας για μετατόπιση του άξονα της ΓηςΗ έκφραση «θα έρθουν τα πάνω... κάτω» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο κλίμα που επικρατεί στη Γη και βέβαια, στις πιθανότητες επιβίωσης της ανθρωπότητας στο μέλλον. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στα σχετικά περιοδικά, απέδειξε ότι το κλίμα στον πλανήτη άλλαξε μετά τη μετατόπιση του άξονα της Γης, πριν από 125.000 χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένα όργανα και προγράμματα στο κομπιούτερ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες μετρήσεις και να καταλήξουν στις διαπιστώσεις τους. Η έρευνα ξεκίνησε με στόχο να εκτιμηθεί η επιρροή των αλλαγών στο κλίμα από το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας, στη μετανάστευση του ανθρώπινου είδους.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά το παρελθόν συνέβη μία απότομη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία παγετού, γεγονός που ώθησε τους ανθρώπους στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της αραβικής χερσονήσου και της Μεσογείου, την ίδια στιγμή που η θερμοκρασία έπεσε και τα επίπεδα υγρασίας αυξήθηκαν στην Αφρική.

Ο μεγάλος εποικισμός ξεκίνησε πριν από 106.000 περίπου χρόνια και ολοκληρώθηκαν πριν από 45.000 χρόνια. Όπως προέκυψαν από τα στοιχεία που βρέθηκαν, το διάστημα εκείνο οι άνθρωποι εκτρέφονταν περισσότερο με φυτά και ρίζες, καθώς το κρέας, σε συνθήκες παγετού, ήταν σπάνιο.
«Σήμερα, η Σαχάρα και η αραβική έρημος αποτελούν ένα φυσικό φράγμα για την εξάπλωση της άγριας αφρικανικής ζωής. Ωστόσο, χιλιάδες χρόνια πριν οι αλλαγές στον άξονα προσανατολισμού της Γης προκάλεσαν ένα κύμα μουσώνων, αλλάζοντας το κλίμα και δημιουργώντας φυτικές ζώνες, που επέτρεψαν τη μετακίνηση των ειδών που ζούσαν στον πλανήτη», τόνισε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου