Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Υπολογιστής φιλοτέχνησε ένα νέο Ρέμπραντ

rembrandt1Μπορεί ο Ρέμπραντ να πέθανε το 1669, η καλλιτεχνική του κληρονομία, όμως, συνεχίζεται με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Ένας υπολογιστής αφού πρώτα ανέλυσε τα έργα και την τεχνική του μεγάλου ολλανδού ζωγράφου, δημιούργησε με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης ένα νέο πρωτότυπο πίνακα με το ίδιο ακριβώς στιλ.

Το επίτευγμα, στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος «Ο επόμενος Ρέμπραντ» (The Next Rembrandt), προέκυψε από συνεργασία ερευνητών της Microsoft, του ολλανδικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ντελφτ, δύο ολλανδικών μουσείων και του χρηματοπιστωτικού οργανισμού ING.

 «Θέλαμε πραγματικά να καταλάβουμε τι κάνει ένα πρόσωπο να μοιάζει με Ρέμπραντ», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Εμάνουελ Φλόρες, αναφερόμενος στο πορτρέτο ενός άνδρα ηλικίας 30 έως 40 ετών με μαύρα ρούχα, το οποίο πρόκειται να εκτεθεί δημοσίως.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ειδικούς αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, ώστε να μιμηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το στιλ του Ρέμπραντ. Το πορτρέτο που δημιουργήθηκε, αντικατοπτρίζει τη «δημιουργικότητα» του ίδιου του υπολογιστή.

«Ο στόχος μας ήταν να κάνουμε ένα μηχάνημα να εργάζεται σαν τον Ρέμπραντ. Έτσι, θα κατανοήσουμε καλύτερα τι κάνει αριστούργημα ένα αριστούργημα. Αν και δεν νομίζω πως μπορούμε να υποκαταστήσουμε τον Ρέμπραντ, ο οποίος είναι μοναδικός», ανέφερε ο Φλόρες.

Έτσι έβαλαν στο μικροσκόπιο και τους 346 πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου ώστε να εντοπιστούν οι κοινές τεχνικές και τα θέματα που χρησιμοποιήσε τον 17ο αιώνα ο καλλιτέχνης.
 
Το αποτέλεσμα του σχεδίου με τίτλο «The Next Rembrandt» ήταν ένα 3D πορτρέτο ενός καυκάσιου άνδρα ηλικίας 30-40 ετών, με μούσι που φορά σκούρου χρώματος ρούχα και ένα καπέλο ενώ το βλέμμα του είναι στραμμένο στα δεξιά. Όπως λένε οι ειδικοί το πορτρέτο φέρει ακόμα και τις πινελιές που συνήθιζε να βάζει ο Ρέμπραντ ανοίγοντας ένα νέο πεδίο συζήτησης σχετικά με τα πλαστά έργα τέχνης και τις δυνατότητες των πλαστογράφων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου