Είναι μια εύλογη ερώτηση.
Αφού το ξύδι φτιάχνεται από κρασί, περιέχει και αλκοόλ, έτσι δεν είναι;
Η απάντηση είναι...
ίσως!
Για να φτιάξουμε λευκό ξύδι ξεκινάμε από μια αλκοολούχα πηγή. Η αιθανόλη (αλκοόλ) μετατρέπεται μετά σε ακετικό οξύ, με την βοήθεια ενός ειδικού βακτηρίου. Το αν θα μείνουν ίχνη αλκοόλ από αυτή την διαδικασία εξαρτάται από δυο παράγοντες: το αλκοόλ που αποτελεί την βάση του ξυδιού και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.
Σημασία έχει ότι αν τελικά από την διαδικασία αυτή παραχθεί ξύδι, τότε σίγουρα δεν έχουμε ένα αλκοολούχο προιόν. Μπορεί όμως να υπάρχουν μικρές ποσότητες.
Τα ποσοστά του εναπομείναντος αλκοόλ ποικίλλουν. Μπορεί να είναι από 0.5% μέχρι και 2%. Στο ξύδι της αγοράς όμως, δεν υπάρχει καμια υποχρέωση να αναγράφεται αυτή η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Αν αποφεύγετε το αλκοόλ για λόγους υγείας (ή λόγω θρησκεύματος) μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύδι με χυμό λεμονιού.
Κάποιοι λένε ότι αν βράσουμε το ξύδι για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα εξαλείψουμε κάθε ίχνος αλκοόλ αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει.
Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ένα πολύ συμπυκνωμένο ξύδι, αφού το νερό θα εξατμιστεί πιο γρήγορα από το ακετικό οξύ.
Αφού το ξύδι φτιάχνεται από κρασί, περιέχει και αλκοόλ, έτσι δεν είναι;
Η απάντηση είναι...
ίσως!
Για να φτιάξουμε λευκό ξύδι ξεκινάμε από μια αλκοολούχα πηγή. Η αιθανόλη (αλκοόλ) μετατρέπεται μετά σε ακετικό οξύ, με την βοήθεια ενός ειδικού βακτηρίου. Το αν θα μείνουν ίχνη αλκοόλ από αυτή την διαδικασία εξαρτάται από δυο παράγοντες: το αλκοόλ που αποτελεί την βάση του ξυδιού και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.
Σημασία έχει ότι αν τελικά από την διαδικασία αυτή παραχθεί ξύδι, τότε σίγουρα δεν έχουμε ένα αλκοολούχο προιόν. Μπορεί όμως να υπάρχουν μικρές ποσότητες.
Τα ποσοστά του εναπομείναντος αλκοόλ ποικίλλουν. Μπορεί να είναι από 0.5% μέχρι και 2%. Στο ξύδι της αγοράς όμως, δεν υπάρχει καμια υποχρέωση να αναγράφεται αυτή η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Αν αποφεύγετε το αλκοόλ για λόγους υγείας (ή λόγω θρησκεύματος) μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύδι με χυμό λεμονιού.
Κάποιοι λένε ότι αν βράσουμε το ξύδι για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα εξαλείψουμε κάθε ίχνος αλκοόλ αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει.
Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ένα πολύ συμπυκνωμένο ξύδι, αφού το νερό θα εξατμιστεί πιο γρήγορα από το ακετικό οξύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου