Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ορκισμένοι εχθροί των φιδιών

Είναι μικρά, χαριτωμένα και γλυκύτατα. Κοιτάζοντας τα σου ρχεται πολλές φορές να τα χαϊδέψεις.
 
Ωστόσο έχουν ένα κοινό. Είναι ορκισμένοι εχθροί των φιδιών και δεν χάνουν ευκαιρία να τους το δείχνουν όποτε μπορούν.

Ο λόγος για ορισμένα συμπαθή ζωάκια, όπως ο σκατζόχοιρος, το μαγκούστα, ο ασβός και ο αετός. Οι μονομαχίες τους με τα φίδια αμέτρητες ακόμη και με δηλητηριώδη φίδια που δύσκολα τολμά κανείς να τα βάλει μαζί τους.

Μαγκούστα το «σκιουράκι» εξολοθρευτής
Το «μαγκούστα», ένα μικρό σαρκοφάγο θηλαστικό ζώο το οποίο συναντάται στην Ασία, την Αφρική, την Καραϊβική και την νότια Ευρώπη. Έχει μήκος συνήθως γύρω στα 55 με 60 εκατοστά. Είναι ευέλικτο και έχει μεγάλη ταχύτητα, ενώ ορισμένα είδη διαθέτουν μία εξαιρετική ανοσία στο δηλητήριο επικίνδυνων φιδιών όπως η κόμπρα.
Για το λόγο αυτό αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο του επικίνδυνου φιδιού, καθώς τις αρκετές φορές, το δηλητηριώδες φίδι γίνεται το γεύμα του.
Σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ινδία το «μαγκούστα» έχει χρησιμοποιηθεί σε φιδομαχίες, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οικολογικές οργανώσεις.


Ο σκατζόχοιρος
Ο σκατζόχοιρος είναι ένας ακόμη γνωστός εξολοθρευτής φιδιών. Αν και αργός και αδύναμος εντούτοις καταφέρνει με τα σκληρά του αγκάθια να «στείλει» στον άλλο κόσμο.
Η τακτική του είναι απλή πρώτα επιφέρει τραύματα με τα αγκάθια του και στη συνέχεια επιτίθεται και δαγκώνει το φίδι στο λαιμό αρκετές φορές.
Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι σκατζόχοιροι ανοσία στο δηλητήριο του φιδιού και ορισμένοι μπορεί και να πεθάνουν.


Ο αφρικανικός ασβός
Ο ασβός και ιδιαίτερα ο ασβός της Αφρικής είναι ένα ακόμη ζώο που είναι κυριολεκτικά δολοφόνος φιδιών. Έχει αδυναμία στις κόμπρες καθώς έχει ανοσία στο δηλητήριο τους και μπορεί να τις φάει μέσα 15 λεπτά.
Επικίνδυνα δηλητηριώδη φίδια είναι τα αγαπημένα του. Είναι τρομερά ευέλικτος και δύσκολα τα βγάζουν πέρα μαζί του τα φίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου